Ohita maataloustyökoneet maltillisesti

Loppukesä tuo tieliikenteeseen traktorit ja muut muuta liikennettä hitaammin kulkevat maataloustyökoneet. Kuva: Liikenneturva

Julkaistu:

Aihe:

Maataloustyökoneiden ja traktoreiden sesonkiaika on käynnistynyt liikenteessä ja tiellä voikin autoilevan edessä körötellä muuta liikennettä hieman hitaammin kulkeva ajoneuvo. Hermostuminen on kuitenkin turhaa, sillä ilman syytä ei esimerkiksi puimuria liikenteeseen tuoda.

–Aina yleisillä teillä liikkumista ei voi välttää. Maataloustyökoneilla kuljettavat matkat eivät yleensä ole pitkiä, vaan useimmiten suuntautuvat seuraavaan työkohteeseen tai kotihalliin. Maltillinen asenne tekee tilanteesta turvallisemman ja kannattaakin miettiä ennen ohittamaan lähtemistä kuinka tarpeellista se ylipäänsä on, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

Ennakointi ja huolellisuus auttavat, mikäli työkone kuitenkin pitää ohittaa. Ennen kaistan vaihtamista täytyy varmistaa, että tilanne on turvallinen. Työkone voi tehdä käännöksen kohti peltoa tai metsää paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä. Vaaratilanne syntyy helposti, jos liian pikaisesti ohitukseen lähtevä ei ehdi reagoimaan vasemmalle kääntyvään työkoneeseen.

–Omaa vauhtia on syytä hiljentää ennen ohittamaan lähtemistä. Kuskille jää enemmän pelivaraa, kun nopeusero edessä kulkevan ajoneuvon kanssa ei muodostu liian suureksi. Seuraamalla työkoneen liikkeitä ja vilkkuja voi ennakoida mahdollisen käännöksen, ohjeistaa Lattu.

Mainos

Nyrkin puiminen ei auta – jätä työkoneille tarpeeksi tilaa

Työkoneiden kuskien tulee mahdollisuuksien mukaan seurata takana tulevaa liikennettä, mutta esimerkiksi traktorin ohjaamosta katsottuna perässä tulevat ovat usein kuolleissa kulmissa. Tärkeää onkin, että kaikki pyrkivät viestimään omista aikeistaan ja noudattavat yhteisiä sääntöjä.

–Kuljettajan tulee kertoa aikeistaan kääntyä selkeästi vilkun avulla. Missään nimessä työkonetta ei saa lähteä ohittamaan, jos se osoittaa vilkulla olevansa kääntymässä. Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen, vaan todennäköisesti edessä on silloin liittymä, josta työkoneen kuski haluaa kääntyä, muistuttaa Lattu.

Ajolinja kannattaa valita niin, että työkoneen kuljettajalla on mahdollisuus havaita takana tuleva peilistä. Liian lähellä ajavaa suuren kulkuvälineen kuski ei välttämättä näe. Väliä on hyvä olla myös, koska raskaan menopelin kääntyminen vie tilaa.

–Traktori, varsinkin jos siihen on kiinnitetty esimerkiksi viljakärry, voi olla hyvinkin leveä ja vaatia paljon tilaa kääntyessään. Vastakkaiselle kaistallekin saattaa jäädä yllättävän vähän tyhjää jopa oikealle käännyttäessä. Jos perässä tullut onkin lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti, Lattu varoittaa.

Tärpit traktorin turvalliseen ohittamiseen:

  • Alenna omaa ajonopeuttasi ennen ohitusta, jottei nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida.
  • Jätä kunnon turvaväli edellä ajavaan traktoriin, jotta voit paremmin nähdä traktorin eteen ja arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.
  • Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa eikä kannata ohittaa.
  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos osoittautuukin, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.