Tarjoushaukan ystävät: Kaupat ja ravintolat torjuvat ruokahävikkiä monin keinoin

Nelimarkan muovikassi on täpötäynnä tummaa ja vaaleaa leipää sekä pullaa vajaalla kympillä.
Nelimarkan muovikassi on täpötäynnä tummaa ja vaaleaa leipää sekä pullaa vajaalla kympillä.
Nelimarkan muovikassi on täpötäynnä tummaa ja vaaleaa leipää sekä pullaa vajaalla kympillä.
Nelimarkan muovikassi on täpötäynnä tummaa ja vaaleaa leipää sekä pullaa vajaalla kympillä.

KAIKKI kaupparyhmittymät ja nykyään myös useat ravintolat torjuvat ruokahävikkiä. Kuluttajan suuntaan se näkyy laputettuina tuotteina, edullisina ruokakasseina, yli jääneen valmiin ruuan myymisenä tai ruokatarvikkeiden lahjoittamisena hyväntekeväisyyteen. Alueellamme S- ja K-ryhmän kaupat sekä Lidl ja Tokmanni kertoivat toimivansa näin.

Kauppa pyrkii arvioimaan myynnin määrät mahdollisimman tarkkaan, jotta hävikkiä ei syntyisi ja lisäksi tavaraa toimitetaan kauppoihin päivittäin. Kun tuoretavaran viimeinen myyntipäivä alkaa lähestyä, kaupat liputtavat tuotteet alennusprosentein. Alennusprosentti nostetaan päivän viimeisinä tunteina viiteen- tai kuuteenkymmeneen kiinnostuksen lisäämiseksi. Tuotteisiin lisätään alennuslaput hyvissä ajoin siten, että kuluttaja ehtii vielä käyttää alennetun tuotteen.

Kaupat kertovat tekevänsä yhteistyötä myös hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Ne luovuttavat parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä elintarvikkeita erilaisille paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille ruoka-avuksi.

Alennustuotehyllystä voi tehdä löytöjä ja pienentää roskiin menevän ruoan määrää.

ALENNUSHINTAISET tuotekassit ovat myös tapa hyödyntää vanhenemassa olevat tuotteet. Nelimarkan kahvilasta voi keskiviikkona tai torstaina löytää runsaan muovikassillisen erilaisia leipiä ja pullaa vajaalla kymmenellä eurolla.

Lidlissä puolestaan voi ostaa kahdella eurolla hävikkihevilaatikon. Hedelmiä, vihanneksia ja salaatteja on pakattu kaupan oma paperikassi täyteen. Kassit löytyvät kassojen jälkeen omasta hyllystään.

Tuotekasseja löytyy satunnaisesti sen mukaan kuin kaupalla on tarvetta.

Alajärven Lidlin hävikkihevilaatikko on kassillinen hedelmiä ja vihanneksia parilla eurolla.

RAVINTOLA-ALALLA myymättä jäänyttä ruokaa tarjoaa Lappajärven Kivitippu ResQ-sovelluksen kautta. Yhteistyö alkoi noin vuosi sitten ja asiakkaat ovat lähteneet mukaan toimintaan hyvin.

Päivittäin lounaan jälkeen arvioidaan, onko ruokaa jäänyt yli niin paljon, että sitä voidaan tarjota myyntiin. Mikäli näin on, sovellus tarjoaa äpin käyttäjille ruoka-annoksia ostettavaksi. Asiakas maksaa ruuan etukäteen ja sovellus kertoo, milloin ruoka on noudettavissa ravintolasta.

Kivitipusta sanotaan, että sovelluksen käyttö ei ole pakollista, jos asiakas kokee sen hankalaksi. Kaikki eivät osaa tai halua käyttää sovellusta.

Alueella Kivitippu näyttäisi olevan ainut ResQ-sovelluksen kautta yli jäänyttä lounasruokaa myyntiin tarjoava ravintola.

Aino Alppinen

Kivitippu on saanut ResQ:lta vastuullisen yrityksen sertifikaatin.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.