Syväjärven puutarha on luotu helppohoitoiseksi 

Virpi Syväjärven takana samalla istutusalueella kasvaa niin puita, pensaita kuin perennojakin.
Virpi Syväjärven takana samalla istutusalueella kasvaa niin puita, pensaita kuin perennojakin.
Virpi Syväjärven takana samalla istutusalueella kasvaa niin puita, pensaita kuin perennojakin.
Virpi Syväjärven takana samalla istutusalueella kasvaa niin puita, pensaita kuin perennojakin.

KUULOSTAAKO puutarhan istutusten tekeminen ja hoito vaikealta? Harmittaako kiertää pihassa ruohonleikkurilla jokaista pensasta ja puuta? 

Syväjärven puutarhasta Kauhavan Kortesjärvellä löytyy ratkaistu moneen ongelmalliseen asiaan. Puutarha on pyritty rakentamaan mahdollisimman helppohoitoiseksi. 

−Kaikki lähtee liikkeelle hyvästä kasvualustasta, neuvoo Virpi Syväjärvi.  

Hän kertoo jo nuorena tehneensä itse multaseoksia viherkasveilleen ja myös oman puutarhan kasvualustat on itse sekoitettu mullasta, turpeesta, hiekasta ja kompostista.  

−Sen sijaan, että koko istutuspaikan maaperän vaihtaa parempaan, on järkevää ja ekologista parantaa jo olemassa olevaa maaperää. Jos on mahdollista saada palanutta hevosen- tai naudanlantakompostia, niin se on tosi hyvää kasvualustassa. Biojätekompostorin tuotos ja kompostoitunut puutarhajäte ovat myös erinomaisia ainesosia, joita voi lisätä pensaiden, perennoiden ja puiden alle vähän karkeassakin muodossa. Kasvit hyötyvät niistä, jos ei ihan heti, niin vuoden, kahden päästä ainakin.  

Tontin oma maaperä kannattaa ottaa kasvivalinnoissa huomioon. Metsätontille sopivat toisenlaiset kasvit kuin peltotontille. Niukkaravinteiseen maahan voi kylvää vaikkapa niittykasveja. Oikeat kasvivalinnat ja ammattilaisten neuvot auttavat puutarhan rakentamisessa.  

Paitsi hyvä kasvualusta, niin istutus ryhmiin helpottaa huomattavasti puutarhan hoitamista. Syväjärvien puutarhassa on reunuskivin rajattuja laajoja istutusalueita ja -altaita, joissa kasvaa niin pensaita, perennoita kuin puitakin. Esimerkiksi omena- ja kirsikkapuut kasvavat muiden kasvien seassa. Marjapensas ja kesäkurpitsakin löytyvät koristekasvien joukosta.  

Viime syksynä perustettu istutus on värikäs ilman kukkivia kasvejakin. Reunalaatat ovat kierrätettyjä. 

SYVÄJÄRVI esittelee viime syksynä istutettua ryhmää, joka on reunustettu kierrätetyillä betonilaatoilla. Ryhmässä ei ole yhtään kukkivaa pensasta tai perennaa, vaan esimerkiksi purppuraheisiangervo, limenvihreät kuunliljat, hopeakuusi ja kuparinpunainen keijunkukka tuovat istutukseen väriä. Rehevänä kasvavat puut, pensaat ja perennat ovat jo täyttäneet istutusalueen.  

−Tähän kohtaan halusin leveät laatat rajoittamaan nurmikon kasvua istutuksissa. Olen huomannut, että kapeat reunuskivet eivät toimi kovin hyvin siinä. Matalat ja leveät laatat helpottavat myös ruohonleikkuutta. 

Voisi luulla, että Syväjärvien runsaslajisessa puutarhassa olisi paljon työtä jo pelkän kasvimäärän vuoksi. Koska pariskunta työskentelee viherrakennus- ja kuljetusyrityksessään, ei aikaa oman pihan hoitoon juuri ole. Helppohoitoiseksi rakennettu puutarha on osoittautunut toimivaksi. 

−Kävin istutukset läpi rikkaruohoista ja kuivista oksista Avoimet puutarhat -tapahtumaa ennen. Siitä on nyt kuukausi, enkä ole tehnyt sen jälkeen puutarhassa mitään.  

Köynnöskuusama kiipeää pitkin pihamajan seinää. 

Mitä toimenpiteitä kotipuutarhurin kannattaisi nyt loppukesällä ja alkusyksyllä puutarhassa tehdä?  

−Syksyhän on parasta istutusaikaa, kun maassa on luonnollista kosteutta. Nyt kannattaa perustaa perennaryhmiä tai istuttaa puita ja pensaita. Ennen pakkasia on hyvä istuttaa tulppaaneja ja muita sipulikasveja. Jos haluaa lannoittaa kasveja syyslannoitteella, niin nyt on viimeinen hetki sille. Sitten kun kasvit ovat jo lepotilassa, ne eivät enää pysty käyttämään ravinteita hyväkseen.  

Mainos

Haravointia Syväjärven puutarhassa ei harrasteta. 

−Sehän vie madoilta eväät. 

Puutarha ei tule koskaan valmiiksi, vaan puutarhan hoito on ennemminkin matka kuin päämäärä. Jo muinaiset kiinalaiset tunsivat puutarhan hyvää tekevät vaikutukset. ”Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.” 

Moniväriset tähtiputket kukkivat pitkään. 

Syväjärvien viherrakennusyritys toteuttaa monenlaisia puutarhoja   

VIHERRAKENNUS SYVÄJÄRVI Kauhavan Kortesjärvellä aloitti toimintansa vuonna 2011. Se on Syväjärven Kuljetus Oy:n aputoiminimi. Kuljetusliikkeen perusti Veli-Matti Syväjärvi vuonna 1992. Kuljetusyritys on vuosien varrella ajanut turvetta, mursketta, raaka-aineita rehutehtaille ja monenlaista muuta tavaraa. 

−Puutarha on ollut meidän harrastuksemme ainakin 25 vuotta. Päätimme kokeilla olisiko siitä leipäpuuksi ja hankimme kalustoa niin, että pystymme tekemään pihoissa rakennustöitä salaojituksista alkaen laatoituksiin, istutusaltaisiin ja istutuksiin. Siitä se sitten lähti, kertoo Virpi Syväjärvi yrityksen alkutaipaleesta. 

Asiakkaina yrityksellä on rakennusliikkeitä, kaupunkeja, kuntia, yrityksiä ja yksityisiä pihan kunnostajia Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelta. 

−Meillä on asiakkaina myös ikäihmisiä, joiden pihoista poistetaan suuria perennapenkkejä, marjapensaita tai mansikkamaita, joita ei pystytä enää hoitamaan. Kunnostettu nurmikko ja robottiruohonleikkuri pitävät puutarhan siistinä ja helpottavat hoitoa. 

Syväjärvet kuvailevat yritystaivaltaan mukavaksi matkaksi. Nurkan takana odottaa aina yllätyksiä, joten ongelmanratkaisukyky on tarpeen, niin kuin yrittäjillä yleensäkin. 

−Ensin saimme opiskella omassa pihassa ja sitten lähteä viemään sitä iloa myös muille. Se ruokkii intoa jatkaa tätä tekemistä. 

Luitko jo nämä jutut?

Tukkilaiskisoissa vaadittiin äärimmäistä kuntoa, ketteryyttä ja pelisilmää  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

”Naton tukikohdan edistämisestä Kauhavalle on sovittu tapaamisia” – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

8,9 miljoonan asukkaan Saigonista 2 600 asukkaan Vimpeliin – opetuksen laatu ja turvallisuus vetovoimatekijöinä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.