”Naton tukikohdan edistämisestä Kauhavalle on sovittu tapaamisia”

Vesa Rantalan työhuoneen ulkopuolella olevassa taulussa on kolme henkilöä hänen sukupuustaan: Antti Heikinpoika Isotalo eli Isoo-Antti, Antti Rannanjärvi sekä Adolf Hägglund. Rantalan sukujuuret ovat vahvasti Etelä-Pohjanmaalla.
Vesa Rantalan työhuoneen ulkopuolella olevassa taulussa on kolme henkilöä hänen sukupuustaan: Antti Heikinpoika Isotalo eli Isoo-Antti, Antti Rannanjärvi sekä Adolf Hägglund. Rantalan sukujuuret ovat vahvasti Etelä-Pohjanmaalla.
Vesa Rantalan työhuoneen ulkopuolella olevassa taulussa on kolme henkilöä hänen sukupuustaan: Antti Heikinpoika Isotalo eli Isoo-Antti, Antti Rannanjärvi sekä Adolf Hägglund. Rantalan sukujuuret ovat vahvasti Etelä-Pohjanmaalla.
Vesa Rantalan työhuoneen ulkopuolella olevassa taulussa on kolme henkilöä hänen sukupuustaan: Antti Heikinpoika Isotalo eli Isoo-Antti, Antti Rannanjärvi sekä Adolf Hägglund. Rantalan sukujuuret ovat vahvasti Etelä-Pohjanmaalla.

KAUHAVAN kaupunginhallitus esitti huhtikuussa kannanottonaan, että Suomen tulee esittää Pohjois-Atlantin liitolle tukikohdan perustamista Kauhavalle.

–Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomeen halutaan Naton toimintoja. Isossa mittakaavassa se on hyvä. Meidän tavoitteemme osalta on sovittu tapaamisia, joissa jatkosta keskustellaan, kertoo kaupunginjohtajana huhtikuun alussa aloittanut Vesa Rantala.

Tavoite liittyy siihen, että Kauhavaa halutaan kehittää monin tavoin. Toteutuessaan se mahdollistaisi paljon.

KAUPUNGIN vahvuudet ja mahdollisuudet kietoutuvat vahvasti vireän yrityselämän ympärille. Uusi kaupunkistrategia hyväksyttiin kesäkuussa. Sen yksi painopiste on yrittäjyyden tukeminen. Strategiassa nostetaan esille maidon, broilerin, sianlihan, viljan, turkisten ja turpeen tuotanto.

–Yrittäjien järjestämällä sokkokierroksella yllätyin positiivisesti useita kertoja; tehdäänkö meillä tosiaan tällaisiakin juttuja. Yritystoiminta on monipuolista.

Kauhavan haasteina Rantala näkee samat asiat, jotka koskettavat muitakin maakunnan kaupunkeja ja kuntia.

–Ikärakenne ja huoltosuhde sekä kunnallistalouden haasteet, joihin emme itse juuri voi vaikuttaa.

Työntekijöitä on alueen yrityksissä pääsääntöisesti saatu rekrytoitua hyvin ja viimeksi julkaistuissa väestötilastoissa Kauhava on Seinäjoen lisäksi ainoa Etelä-Pohjanmaan kunta, joka pystyi nostamaan väkilukuaan. Yksi tekijä sen takana on ukrainalaisten aktiivinen kotikuntastatuksen hakeminen. Ennakkotilaston perusteella syntyvyyskin on hyvällä tasolla.

–Olemme panostaneet erittäin merkittävästi päiväkoteihin ja kouluihin. Yksi visioni on, että korona-aikana palvelukatveeseen jääneet nuoret ja lapset pääsisivät jälleen harrastusten ja nuorisopalveluiden pariin. Syrjäytymisen ehkäisemisen eteen kannattaa tehdä töitä.

Tiedossa mielenkiintoinen syksy

KUNNALLISPOLITIIKAN syksystäon tulossa mielenkiintoinen ja työntäyteinen.

–Aikaistamme talousarvion laadintaa niin, että valtuusto saisi jo marraskuun puolivälissä samalla päätettäväksi sekä veroprosentit että talousarvion. Lisäksi syksyn aikana hallintosääntöä tullaan päivittämään. Iso työ on myös 10 kuntaa koskevan työllisyydenhoitoalueen valmistelu eli itäisen Etelä-Pohjanmaan kuntayhtymän perussopimuksen ja palveluprosessien laatiminen.

Rantalan tutustuminen Kauhavaan jatkuu sivistystoimenjohtajan kanssa, teknisen johtajan kanssa kierros on jo tehty.

VAIKKA kaupunginjohtajan työhuone on monien käytävien ja portaiden takana kaupungintalon kolmannessa kerroksessa, haluaa Rantala olla lähellä kaupunkilaisia. Kesän aikana hän on osallistunut Kauhavalla järjestettyihin suuriin tapahtumiin.

–Jatkan samaa linjaa kuin aiemmassakin työpaikassani; oveni on auki eikä tuossa näytä kynnystäkään olevan eli hyvin matalalla kynnyksellä voi ottaa yhteyttä, hän naurahtaa.

Sukujuuret vahvasti Kauhavalla

KUIN olisi kotiin tullut, kuvailee Vesa Rantala ensimmäisiä kuukausiaan Kauhavan kaupunginjohtajana.

–Aiemmin kuntamarkkinointikampanjan otsikkona oli Tuu jo kotia! Olen esimerkki siitä, että viesti tuli perille, ymmärrettiin ja sitä noudatettiin, hän naurahtaa.

Isossakyrössä syntyneelle ja viimeksi Taivassalon kunnassa Varsinais-Suomessa yli 20 vuotta kuntaa johtaneelle Rantalalle Kauhava on tuttu paikka, sillä sukulaisia on kaikissa kaupunginosissa. Maantiede oli valmiiksi hallussa. Sittemmin kävi ilmi, että hänen sukujuurensa tavoittavat Isontalon Antin ja Rannanjärven kuten myös heitä hillinneen Kauhavan ”ruman vallesmannin”, Adolf Hägglundin. Voidaan siis todeta Rantalan todella ”palanneen esi-isiensä maille”.

Kuntaliitosten kaiut kuuluvat pitkään

Vieläkin tutummaksi uusi kotikaupunki on tullut kaupungin markkinointikierroksen sekä Yrittäjäyhdistysten järjestämien vierailujen myötä, joiden tiimoilta Rantala on päässyt tapaamaan kaupunkilaisia kaikissa neljässä kaupunginosassa. Eroja näiden välillä löytyy hänen mukaansa lähinnä elinkeinorakenteessa ja Kortesjärven osalta murteessa.

Kuntaliitoksen kaiut ovat hiljenemässä, joskin Rantalan oman kokemuksen mukaan kotipaikkaidentiteetin muuttuminen voi viedä jopa puoli vuosisataa.

–Kun ennen pidettiin huoli kylien tasapuolisesta kohtelusta, kuntaliitoksissa painopiste siirtyy entisten kuntien tasavertaisuuteen. Asia nousee esille aika ajoin myös sellaisissa paikoissa, missä kuntaliitoksista on jo todella pitkä aika.

RANTALA on muuttanut virkaan tulonsa jälkeen Kauhavalle.

Vanhoista harrastuksista golf on jäänyt ajanpuutteen vuoksi tältä kesältä.

–Olen iloinen, että ehdin aiemmin käydä kiertämässä Härmä Golfin. Sulkapallokavereita on tiedossa, nyt vain pitäisi saada kalenteriin mahtumaan pelivuorot.

Luitko jo nämä jutut?

Avoin seminaari pureutuu tieverkon kuntoon ja sen tulevaisuuteen – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Etelä-Pohjanmaalla kesäkuun lopussa 5489 työtöntä työnhakijaa  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Suomen yrittäjien puheenjohtaja uskoo yrittäjien taistelutahtoon – ” Yrittäjyyteen kuuluu luontaisesti ajatus toimimisesta epävarmuuden keskellä”  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Markki Oy hakee kasvua – uusien toimitilojen myötä tulossa kuuden miljoonan investoinnit – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA