”Täällä ei ole aamu- eikä iltapäiväruuhkia”

Heli Rintamäen kuva-aiheisiin maalle muutto toi uudet valoisat maisemat.
Heli Rintamäen kuva-aiheisiin maalle muutto toi uudet valoisat maisemat.
Heli Rintamäen kuva-aiheisiin maalle muutto toi uudet valoisat maisemat.
Heli Rintamäen kuva-aiheisiin maalle muutto toi uudet valoisat maisemat.

HELI Rintamäki on tehnyt pitkän uran Ruukilla Helsingissä ja asunut Järvenpäässä. Tänä keväänä hän muutti toukokuun alussa Lappajärvelle ja jatkaa nyt työskentelyä Ruukin Alajärven toimipisteessä markkinoinnin asiantuntijana.

–Työ pysyi samana, vain asuinpaikka vaihtui, Rintamäki kuvaa elämäntilannettaan.

Ruukki Construction valmistaa teräkseen pohjautuvia rakentamisen tuotteita ja palveluita. Rintamäki sanoo, että hän pääsi nyt lähelle tuotantoa, kun työskentelee paneelitehtaan yläkerrassa. Tämä on suuri etu.

Elämäntilanne mahdollisti muuton

EHKÄ täällä on erilainen elämisen ja tekemisen rytmi. Asiat otetaan asiallisesti ja vakavasti, mutta samalla pilke silmäkulmassa. Työn tekeminen on yrittäjähenkisempää ja maanläheistä.

Mutta mikä saa ihmisen muuttamaan Järvenpäästä Lappajärvelle?

–Asia oli ollut muutaman vuoden varovaisessa pohdinnassa. Ikääntyvät vanhempani asuvat Lappajärvellä ja oli hyvä päästä lähemmäs. Kun omat lapset kasvoivat aikuisiksi, tuli vähän juureton olo ja pohdin, mitä minä täällä teen yksin, kuvailee Rintamäki.

Vuosi sitten kesällä Rintamäki vietti pääosan kesää vanhempiensa luona Lappajärvellä. Samoihin aikoihin hän tapasi nykyisen puolisonsa Marko Vesapuiston. Kaikki oli alusta asti selkeää ja lopulta asiat tapahtuivat nopeasti.

Puuttuvia pölypusseja, mutta myös positiivisia asioita

UUSI elämä Lappajärvellä on käynnistynyt hyvin. Joskus pääkaupunkiseudulta muuttanut herää huomaamaan, että lähikaupasta ei saa vaikkapa oikean merkkisiä pölynimurin pusseja, jotka pitää hakea maakunnasta. Tai apteekki on kiinni. Aikaisemmin kaikki oli lähellä ja auki melkein ympäri vuorokauden. Asiat pitää suunnitella. Jos tulee yllätystilanne, pitää osata asennoitua.

Positiivisia asioita on paljon vastapainoksi puuttuville pölypusseille.

Luonto on lähellä ja se on uskomattoman kaunis. Ihmiset ovat ystävällisiä ja naapurusto on tosi kiva. Varsinkin työpaikalla Rintamäki sanoo tunteneensa itsensä tervetulleeksi.

Taideharrastus jatkuu

PÄÄKAUPUNKISEUDULTA Rintamäki sanoo jääneensä kaipaamaan oikeastaan vain taideharrastukseensa liittyviä ystäviään sekä verkostojaan ja taideyhdistystä Järvenpäässä.

Viimeisen kuuden vuoden ajan Rintamäki on maalannut aktiivisesti akryyli- ja öljyväreillä ja sekä tehnyt akvarelleja. Hän on järjestänyt omia näyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin.

Vapaa-ajalla vaativat oman osansa perheen kaksi koiraa, joiden kanssa käydään päivittäin pitkällä metsälenkillä.

–Koirastani on tullut ihan maalainen, Rintamäki naurahtaa.

Luontoa ja välittämistä

RINTAMÄKI näkee, että maalle muuttajan näkökulmasta Lappajärven vahvuudet kietoutuvat luonnon läheisyyteen ja järven ympärille. Asuminen on edullisempaa verrattuna pääkaupunkiseudun asumiskustannuksiin. Hän arvelee luokkakokojen olevan pienempiä koulussa. Myös turvallisuuden tunne on tärkeä asia. Ja välittäminen toisesta ihmisestä. Nämä ovat Rintamäen mielestä markkinointivaltteja.

Yhden erilaisuuden pääkaupunkiseudulta tulija on huomannut sikäläisessä ja täkäläisessä ajattelussa.

–Ihmiset sanovat, että minulla on pitkä työmatka Alajärvelle ja kyselevät kilometrejä. Työmatkani kestää 25 minuuttia. He ajattelevat kilometreissä. Minä olen tottunut ajattelemaan ajassa, jonka töihin pääsy kestää. Pääkaupunkiseudulta muuttaneelle 25 minuutin työmatka ei ole pitkä, Rintamäki sanoo hymyillen.

Aino Alppinen

Luitko jo nämä jutut?

Kesätapahtumat ovat osa Järviseudun kulttuuria  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Kansallispuvun omaa juhlapäivää vietettiin Järviseudulla  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Ajallisuus ja ajattomuus nousivat kesänäyttelyn teemoiksi – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Vanhat esineet kertovat uusia tarinoita  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA