Kansallispuvun omaa juhlapäivää vietettiin Järviseudulla 

Marjaana Hinkka, Elena Urhonen, Lilja Hinkka ja Tiina Urhonen.
Marjaana Hinkka, Elena Urhonen, Lilja Hinkka ja Tiina Urhonen.
Marjaana Hinkka, Elena Urhonen, Lilja Hinkka ja Tiina Urhonen.
Marjaana Hinkka, Elena Urhonen, Lilja Hinkka ja Tiina Urhonen.

Kansallispukujen tuuletuspäivä on Kalevalaisten Naisten Liiton ideoima valtakunnallinen tapahtuma, jota vietettiin tänä vuonna 5. elokuuta, joka on kansallispuvun syntymäpäivä.  

Väinöntalon museolla Evijärvellä päivää on vietetty jo useampana vuonna, ja tällä kertaa tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä henkeä aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Päivän ohjelma sisälsi teemaan sopivasti kansallispukujen näyttelyn, pelimannimusiikkia ja laulua. 

Kansallispuvuissa on mistä valita. Alarivissä vasemmalta Ilmajoen, Jurvan, Tuutarin ja Munsalan puvut, ylärivissä Järviseudun, Peräpohjolan ja Etelä-Pohjanmaan puvut. 

Evijärveläinen Sara Försti oli pukeutunut Järviseudun pukuun, jonka hänen äitinsä oli löytänyt netin myynti-ilmoituksen perusteella.  

−Olin miettinyt kansallispuvun hankintaa ja oman seudun puku tuntui hyvältä. Puku oli vähän liian väljä, joten sitä pienennettiin sopivaksi ja kultaseppä korjasi ja kiillotti liivin kiinnikkeet.  

Järviseudun puku on Alajärven, Lappajärven ja Evijärven kansallispuku. Puku on melko harvinainen, sillä sen hameosan kankaan kudontatekniikka on hyvin hankala. Kangasta on hidasta kutoa ja valmista tulee vain sentin verran päivässä. Puvun liivin väri vaihtelee eri paikkakunnilla. 

Sara Förstin yllä on harvinaisempi Järviseudun puku. 

MONI Väinöntalolle kansallispukuaan tuulettamaan tullut kertoi käyttävänsä kansallispukua juhla-asunaan, mutta yleensä ottaen pukuja näkee kuitenkin nykyisin aika vähän. Ehkä uusi nousukausi on kuitenkin kehittymässä. 

−Facebookissa on kansallispukuryhmiä, jotka ovat kasvattaneet innostusta asiaa kohtaan. Perinteet kiinnostavat uudella tavalla ja moni kyselee ryhmissä vintin perukoilta löytämänsä vanhan puvun alkuperää.  

Usein halutaan käyttää oman synnyinseudun pukua, mutta kansallispukua mielivä voi hankkia makunsa mukaisesti minkä tahansa alueen kansallispuvun. Nykyisin kansallispuvun osien yhdistäminen tavallisiin vaatteisiin on täysin sopivaa, kunhan ei yhdistele eri kansallispukujen osia toisiinsa.  

Kansallispukuja tuuletettiin myös Alajärvellä

Kansallispukuja tuuletettiin myös Alajärven kirjastossa järjestetyssä tapahtumassa. Vasemmalla kaksi Järviseudun pukua, Teuva, Munsala, Seinäjoki ja Tammela. Kuva: Alajärven kirjasto.

Aiheesta meillä aiemmin

Alajärven Nuorisoseuran kansallispuvut myynnissä viikonloppuna – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Luitko jo nämä jutut?

Ajallisuus ja ajattomuus nousivat kesänäyttelyn teemoiksi – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

”Teillä on täällä fantastinen geologinen tarina” – Arvioijat tutkivat Kraatterijärvi Geoparkin sopivuutta Unesco-statuksen alaisuuteen  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA