Uusimmat kesäblogit:

Poistotekstiilien joukossa kierrätyskelvotonta materiaalia 

Hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa antaa eteenpäin, loppuun kuluneet ja risaiset, mutta puhtaat kelpaavat poistotekstiilin keräysastioihin.
Hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa antaa eteenpäin, loppuun kuluneet ja risaiset, mutta puhtaat kelpaavat poistotekstiilin keräysastioihin.
JÄTEHUOLTOYHTIÖIDEN poistotekstiilin keräys alkoi Järviseudun alueen kunnissa tänä vuonna. Ohjeistuksesta huolimatta epäselvyyttä tuntuu olevan asukkaiden keskuudessa siitä, minkälainen tekstiili poistotekstiilikeräykseen sopii. Poistotekstiilin joukossa on ollut paljon kierrätyskelvotonta materiaalia.

Ekorosk on kerännyt poistotekstiiliä Evijärven ja Kortesjärven hyötykäyttöasemilla vuodenvaihteesta alkaen.  

−Keräys on lähtenyt hyvin käyntiin, olemme toimittaneet ensimmäisen erän Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokseen. Kevään aikana poistotekstiilin keräysastioihin on ilmestynyt jonkun verran kenkiä, likaisia tekstiilejä, tyynyjä sekä peittoja ja muuta tavaraa, joka ei ole edes tekstiiliä. Nämä eivät ole poistotekstiiliä, muistuttaa tiedottaja Pia Grankvist Ekorosk Oy:stä.  

Hän neuvoo, että likaiset tai homeiset tekstiilit, tyynyt ja peitot on laitettava energiajätekonttiin Ekoroskin hyötykäyttöasemalla.  

−Tekstiilit kannattaa kotona avata ja tarkistaa, että ne ovat puhtaita. Niitä ei pestä jalostuslaitoksella. Kengät, laukut ja vyöt tulee laittaa hyötykäyttöaseman kaatopaikkakonttiin.  

Millespakan alueella Lappajärvellä, Vimpelissä ja Alajärvellä poistotekstiiliä on kerätty keväästä alkaen.  

−Ensimmäiset tekstiilijäte-erät on oman väen voimin esilajiteltu ja tässä vaiheessa huomattavan iso osa näyttää vielä olevan kierrätyskelvotonta. Esimerkiksi alusvaatteita, sukkia ja topattuja tuotteita, joita ei poistotekstiilikeräykseen pitäisi tuoda lainkaan, on mennyt hylkyyn pussikaupalla, kertoo toimitusjohtaja Mervi Pokela Millespakka Oy:stä.  

Epäselvyyttä on ollut myös tekokuidun kierrätyskelpoisuudesta. Vaikka tällä hetkellä teko- ja sekakuiduille ei ole vielä jatkojalostuskäyttöä, ne kelpaavat poistotekstiilinkeräykseen siinä missä luonnonkuidutkin.  

− Polyesterin ja polyamidien hyödyntämismahdollisuudet ovat jatkuvasti kehittelyn alla, samoin kuin teko- ja sekakuitujen käyttö esimerkiksi kuitukangasvalmisteissa. Kun hyödyntämismarkkinat aikanaan löytyvät, haluamme varmistaa materiaalin saannin, sanoo Aki Honkanen Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilien jalostuslaitokselta.  

–Poistotekstiiliä keräävät jätelaitokset huolehtivat siitä, että tekstiilit ohjataan materiaalinsa perusteella kiertotalouden kannalta parhaisiin hyödyntämiskanaviin. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.