Katoavaa ikuistamassa – synkähköistä motiiveista huolimatta Yppärilän teoksissa on lempeyttä

Oululaisissa syntynyt taiteen maisteri Jenni Yppärilä asuu Helsingissä. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon, Turun Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.
Oululaisissa syntynyt taiteen maisteri Jenni Yppärilä asuu Helsingissä. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon, Turun Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.
Oululaisissa syntynyt taiteen maisteri Jenni Yppärilä asuu Helsingissä. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon, Turun Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.
Oululaisissa syntynyt taiteen maisteri Jenni Yppärilä asuu Helsingissä. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon, Turun Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.

ALVAR Aallon Siilo Oulusta ja itsepalvelupesula Berliinistä. Nelimarkka-museolla lauantaina avatussa Yksinäinen kaupunki  -näyttelyssä kolmiulotteiset teokset henkivät nostalgiaa ja herättelevät katsojaa näkemään myös omaa lähiympäristöään uusin silmin. Jenni Yppärilän näyttely on esillä Nelimarkka-museolla vuoden loppuun.

Yppärilä työskentelee kuvanveiston ja maalaustaiteen välimaastossa. MDF-levystä ja vanerista syntyy teoksia, joissa yhdistyvät dokumentointi ja taiteilijan näkemys. Hän kuvaa rakennettua ympäristöä ja ihmisille merkityksellisiä paikkoja. Rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Tarkastelun kohteeksi nostetut rakennukset muuttuvat yhteiskunnan ja siellä asuvien ihmisten muotokuviksi. Nelimarkka-museolla nähdään teoksia rakennuksista eri puolilta Suomea, Viipuria, Berliiniä ja New Yorkia.

–Kuljen ympäristössä kuvaamassa ja aistin rakennuksia, onko niillä jotain sanottavaa. Koen, että rakennukset puhuvat – uusista taloista harvoin syntyy teoksia, niillä ei ole vielä tarinoita, taiteilija kertoo.

Kun rakennuksia googlaa, löytyy usein ihmeellisiä tarinoita. Eräs häntä oudosti puhutellut kiinteistö ilmeni myöhemmin ihmiskaupan toimipisteeksi.

TAITEILIJA ottaa myös kantaa, mutta kommentoinnin ja kannanotot voi katsoja tulkita omalla tavallaan.

–Vaikka teokset syntyvät omista, negatiivisistakin tunteista ja synkähköistä motiiveista, esimerkiksi vastarintana elämän hallitsemattomuudelle, kun menetin gryndereiden takia työhuoneeni Tampereella, haluan säilyttää silti niissä riemun ja lempeyden.

Toisinaan Yppärilän maalaamat rakennukset tai niiden toiminnot ovat kohdanneet loppunsa pian teosten valmistumisen jälkeen, joka on johdattanut taiteilijan pohtimaan tuoreimmissa kaksiulotteisissa teoksissa olemisen rajallisuutta ja sitä, mikä on merkityksellistä ihmiselossa.

Rakennusten rinnalla nähdään öljy- ja akvarellimaalauksia, joissa näkyvät korona-ajan kaiut. Ihmiskontaktien vähentyessä yhteys eläimiin nousi monelle merkityksellisemmäksi.

–Kuvataiteilijan työ on melko yksinäistä ja palautetta saa usein vain taidenäyttelyjen avajaisissa. Koronavuosina niitä ei pidetty, joten vaikka aiemmin ärsyttikin olla huomion keskipisteenä, nyt niitä odottaa innolla ja osaa arvostaa.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.