Japanilainen romanssi Nelimarkka-museolla  

Eero Nelimarkka maalasi tyttärentyttärensä ja tämän japanilaisen poikaystävän.
Eero Nelimarkka maalasi tyttärentyttärensä ja tämän japanilaisen poikaystävän.
Eero Nelimarkka maalasi tyttärentyttärensä ja tämän japanilaisen poikaystävän.
Eero Nelimarkka maalasi tyttärentyttärensä ja tämän japanilaisen poikaystävän.

KESÄ-ELOKUUSSA Nelimarkka-museossa järjestetään pieni mielenkiintoinen näyttely. Kodikkaassa museokahvilan tilassa tuodaan esille Japanista saapuvia E. Nelimarkan tekemiä maalauksia ja grafiikoita. Teoksien joukossa on muotokuvia ja maisemia, sekä loppuun tehtyjä tauluja ja luonnoksia, jotka osoittavat kuuluisan suomalaistaiteilijan monipuolista lahjakkuutta.  

Eri aiheisia ja eri vuosina hiilellä ja lyijykynällä tehdyt piirustukset kuvaavat alastonta naismallia, talonpoikaistyötä ja kaupunkinäkymää. Maisemat antavat vaikutelman ankarasta ja kauniista Pohjois-Skandinavian maasta. Maalausmaisemat edustavat E. Nelimarkan suosikkinäkymää eli kotiseudun Pohjanmaan lakeuksia. Suru ja synkkyys tulevat esille pohjoista maisemaa kuvaavassa pastellityössä.  

Näyttelyssä on tärkeä rooli kahdella muotokuvalla. Ensimmäinen kuvaa taiteilijaa itseään ja hänen rakasta vaimoaan Saimaa. Kuitenkin pääosassa on toinen kaksoismuotokuva, johon on maalattu nuori japanilainen mies ja hauras suomalaistyttö.  

Pienestä määrästä huolimatta kahdeksan teosta muodostaa pienen kokonaisuuden, joka kertoo Nelimarkan sukuun liittyvää romanttista tarinaa.    

TEOKSIEN omistaja on japanilainen arkkitehti Tomohiko Udagawa, joka sai Nelimarkan teoksia lahjaksi, kun Tomohiko oli nuori mies. E. Nelimarkan tyttärentytär Sara Lindholm tapasi japanilaisen pojan, joka opiskeli Helsingissä. Nuoret alkoivat tapailla ja nuori mies kosi tyttöä. Vuonna 1973 kun heidän ollessaan kihloissa, Sara asui muutaman kuukauden Tomohikon perheen kotitalossa Tokiossa ja antoi silloin isoisänsä teokset Tomolle lahjana rakkaudesta ja kiitokseksi vieraanvaraisuudesta. Kun kihlaus katkesi, nuori mies piti teokset ja vei ne Japaniin.  

Tänä vuonna Tomiko Udagava suunnittelee matkaa Suomeen, Alajärvelle, missä hän haluaa muistella nuoruuttansa. Ennen saapumistaan hän lähetti näyttelyn teoksia. Heinäkuussa museo aikoo järjestää Eero Nelimarkan muistoillan ja kuunnella japanilaisen arkkitehdin muistelmia Nelimarkasta. Muistoillan ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin. 

Olga Sipola 

Tomiko Udagava lähetti Nelimarkka-museolle kahdeksan Nelimarkan maalaamaa teosta näyttelyä varten.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.