Pentti Ala-Kojolan Navettagalleria aukeaa viimeistä kesää Lammilla

Pentti Ala-Kojola avaa taidenäyttelynsä oven viimeiseksi kesäksi.
Pentti Ala-Kojola avaa taidenäyttelynsä oven viimeiseksi kesäksi.
Pentti Ala-Kojola avaa taidenäyttelynsä oven viimeiseksi kesäksi.
Pentti Ala-Kojola avaa taidenäyttelynsä oven viimeiseksi kesäksi.

TAITEILIJA Pentti Ala-Kojola avaa kesäkuussa Navettagallerian viimeisen kerran. Vielä tämän kesän hän toivottaa vieraat tervetulleeksi katsomaan taulujaan, sitten riittää. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja pian on Navettagallerian tarinan vuoro päättyä.  

Inarissa, Ivalon kylässä 74 vuotta sitten syntynyt Ala-Kojola on aina ollut rohkea oman tiensä kulkija, joka ei itke avustusten perään, vaan asettaa työnsä ilmaiseksi kaiken kansan nähtäville ajatuksella ”katsokaa, mitä olen saanut aikaan”. Kovalevylle ja kankaalle maalattujen taulujen aiheet ovat tulleet muun muassa maisemista, Kalevalasta, avaruudesta ja lappajärveläisistä persoonista.  

Ala-Kojolan vireä luomisvoima näkyy yhä viime kesänä maalatuissa töissä, kuten väkevissä kalevalaistauluissa ja muotokuvassa Ruotsissa asuvasta Hannu Annolasta. Yksi helmistä on kalastaja Antti Salonpään innoittamana maalattu taulu myrskyävältä Lappajärveltä.  

Viime vuosina paikalla on käynyt 150–250 vierasta. Usein on Ala-Kojola viihdyttänyt kävijöitä yhden miehen orkesterillaan, soittimina haitari ja rummut. Sinnikäs mies on tuttu näky pyöräilemässä Lappajärven teillä, niin pakkasella kuin helteelläkin. Viime vuonna hän pyöräili runsaat tuhat kilometriä.  

Mainos

–Nyt on pyöräily jäänyt vähiin, koska sairastin talvella pahan koronan, hän sanoo.  

Lisäksi hän kärsii ”vanhuuden taudeista”, jonka vuoksi pohti pitkään, avaako näyttelyä enää lainkaan. Navettagallerian 22 toimintavuoden aikana tuhannet kävijät ovat saaneet ihastella tauluja ja kuunnella Ala-Kojolan iloisen naurun sävyttämiä juttuja. Hän on käynyt Limingan kansanopiston taidekoulun ja jatkokursseja muun muassa Suomussalmen Kianta-opistolla. Yhä hän aikoo jatkuvan koulutuksen hengessä kehittää itseään ja käydä Timo-veljensä kanssa kesällä Limingalla.  

Lammin Navettagalleria sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Lappajärven keskustasta Evijärven suuntaan, osoitteessa Lammintie 261B. Näyttely on ilmainen ja Ala-Kojolan tyyliin ei kuulu taulujensa tyrkyttäminen kenellekään. Paikalle on helppo löytää päätieltä maalausten opastaessa tulijoita tienvarren männikössä.  

Tapani Tyynelä  

Antti Salonpään persoona innoitti tauluun kalastajasta Lappajärven syysmyrskyssä.  
Ala-Kojolan yhden miehen orkesteri voi yhä soida kesäiltaisin. 

Pentti Ala-Kojolasta löytyi nettiarkistostamme pari aiempaa artikkelia

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.