Bromsin Kinkerit-taulu jäi hiilipiirrokseksi  – Broms-näyttely avataan Lappajärvellä

Arvid Bromsin Kinkerit-teos saatiin esille Onnintuvan näyttelyyn heinäkuun ajaksi. Näyttely avattiin 4. heinäkuuta.
Arvid Bromsin Kinkerit-teos saatiin esille Onnintuvan näyttelyyn heinäkuun ajaksi. Näyttely avattiin 4. heinäkuuta.
Arvid Bromsin Kinkerit-teos saatiin esille Onnintuvan näyttelyyn heinäkuun ajaksi. Näyttely avattiin 4. heinäkuuta.
Arvid Bromsin Kinkerit-teos saatiin esille Onnintuvan näyttelyyn heinäkuun ajaksi. Näyttely avattiin 4. heinäkuuta.

JÄRVISEUDUN Sanomien artikkeli ja somejulkaisut olivat ensimmäiset askelet, kun kuvataiteilija Arvid Bromsin töitä alettiin etsiä kevättalvella Lappajärvellä kesällä järjestettävää näyttelyä varten. Yhteydenottoja tuli ja tauluja löytyi mukavasti.  

Pian yksi kysymys alkoi toistua.  

–Tuleeko Kinkerit-teos mukaan näyttelyyn? Tätä kyseltiin Lappajärveltä ja kauempaakin. 

Kyse on edesmenneen Aarne Annolan kuvataiteilijalta tilaamasta teoksesta, oikeastaan luonnoksesta. Varsinkin Annolan kotikylässä Tarvolassa tunnetaan työ, joka riippui Annoloiden talon seinällä. Siihen on hiilipiirroksena kankaalle kuvattu Lappajärven pitkäaikainen kirkkoherra Vilho Karhumaa ja kanttori Antti Savola sekä Annolan veljekset ja sisar. 

Kylässä kerrotaan vieläkin tarinaa teoksen synnystä ja sen vuoksi sen perään kysellään.  

Kirjailija Antti Tuuri julkaisi 2018 Bromsin elämästä kirjan Levoton mieli, jonka loppupuolella on kuvaus siitä, miten Annola mittasi talon kahden kamarin ovien väliin jäävän seinän ja ilmoitti taiteilijalle, että sen levyisen maalauksen hän tältä tilaa.  

Taiteilija asuisi täysihoidossa teoksen maalaamisen ajan. Työn nimeksi tulisi Kirkkoherra Karhumaa pitää kinkereitä Annolan tuvassa. 

Taiteilija sai kinkereillä otettuja valokuvia taulun tekoa varten. Tuurin kirjan mukaan perheenjäsenet istuivat taiteilijan malleina. Taiteilija luonnosteli henkilöt hiilellä kankaalle ja viiniä kului.  

Tarinan mukaan Annola kyllästyi taiteilijan alkoholinkäyttöön, kun taulun teko ei tahtonut edistyä hiilipiirrosta pidemmälle. Tuli riita ja taiteilija lähti ovet paukkuen.  

Työ jäi Annolan taloon, jossa kyläläiset muistavat sen olleen seinällä.  

Nyt Kinkerit-taulu on mukana Bromsin töiden näyttelyssä 4.–29.7. Lappajärven Onnintuvalla. 

KOOKAS, yli kaksi metriä leveä ja reilun metrin korkuinen työ oli haasteellinen kuljetettava. Kangas on pingotettu sitä reunoilla ja takana tukevien lautojen päälle. Nelimarkka-museon asiantuntijat pakkasivat taulun käsineet kädessä ensin silkkipaperiin ja sitten kuplamuoviin. Pakettiautossa se kuljetettiin pystyssä seinää vasten pehmusteiden tukemana. Onnintuvalle taulu kannettiin kolmen hengen voimin.  

Esillä on Kinkerit-teoksen lisäksi mustavalkoinen valokuva, johon Broms on piirtänyt päälle ristikon. Valokuvasta näkyy, miten taiteilija on sommitellut henkilöt tauluun hieman valokuvasta poikkeavalla tavalla. Hän on vahvistanut kirkkoherran ja massiivisen Raamatun asemaa taulun keskeisinä elementteinä, joiden ympärille sukulaiset on ryhmitelty.  

Kinkerit-teoksen lisäksi näyttelyssä on esillä yli kolmekymmentä Arvid Bromsin työtä ja yksi Inkeri Bromsin työ. Useimmat teokset on lainattu yksityisistä kokoelmista ja ne on maalattu pääosin 1960-luvulla.  

Arvid Broms (1910–1968) asui elämänsä kymmenen viimeistä vuotta Lappajärven Lehtiniemessä. Hän työskenteli ahkerasti ja asiantuntijoiden mukaan tämän elämänvaiheen työt ovat laadukkaita.  

Näyttely on toteutettu Lappajärven kunnan ja Nelimarkka-museon yhteistyönä.  

Aino Alppinen 

Lisää taidejuttuja täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.