Pohjanmaan Kokoomus vaatii suomalaisen maa- ja metsätalouden parempaa edunvalvontaa EU:n päätöksenteossa

Hallitusneuvottelija Janne Sankelo toi poliittisen katsauksen Pohjanmaan Kokoomuksen piirille.
Hallitusneuvottelija Janne Sankelo toi poliittisen katsauksen Pohjanmaan Kokoomuksen piirille.
Hallitusneuvottelija Janne Sankelo toi poliittisen katsauksen Pohjanmaan Kokoomuksen piirille.
Hallitusneuvottelija Janne Sankelo toi poliittisen katsauksen Pohjanmaan Kokoomuksen piirille.

Pohjanmaan Kokoomus on pitänyt kevätpiirikokouksen 27.5.2023 Kurikassa, Kurikan kampuksella. Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa toi kokoukselle Kurikan kaupungin tervehdyksen. Kokouksessa poliittisen tilannekatsauksen toivat kansanedustaja Janne Jukkola ja hallitusneuvottelija Janne Sankelo. Kokoukseen osallistui yhteensä yli 80 henkilöä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräisten asioiden lisäksi eduskuntavaalien tulos. Kokous hyväksyi julkilausuman ”Suomalaista maa- ja metsätaloutta puolustettava vahvemmin EU:n päätöksenteossa”. 

Pohjanmaan Kokoomus: Suomalaista maa- ja metsätaloutta on puolustettava vahvemmin EU:n päätöksenteossa

EU:n parlamentissa on käsitelty Suomen kannalta kriittisiä asetuksia, kuten ennallistamis- ja metsäkatoasetusta. Kyseisen asetuksen tavoite on sinällään kannatettava mutta EU:n esittämässä muodossaan Suomelle taloudellisesti täysin kestämätön.

Ennallistamisasetuksen haasteet liittyvät maa- ja metsätalouteen ja erityisesti turvemaiden ennallistamiseen. Keskustaoikeistoa edustavan Euroopan kansanpuolueen (EPP) europarlamenttiryhmä on esittänyt ennallistamisaloitteen hylkäämistä. Komission esitys EU:n ennallistamisasetukseksi on epäreilu ja kallis Suomelle. Suomen olisi Ruotsin tavoin pitänyt vastustaa asetusta heti alusta alkaen.

Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä suomalaisten metsänomistajien tulee jatkossakin pystyä itse päättämään metsänhoidon tavoista. Metsien vastuullinen ja kestävä käyttö on osa Suomen kansantalouden perustaa, jota ei selvästi Brysselissä tunnusteta.

Ennallistamisasetus puuttuu Suomen metsäpolitiikkaan kohtuuttomasti. Ei ole oikeudenmukaista, että Suomi kantaa huomattavasti suuremman vastuun ennallistamisasetuksen toimeenpanon velvollisuuksista ja kustannuksista kuin muut EU:n jäsenmaat. Näistä syistä asetus tulee kaataa. Pohjanmaan Kokoomus on myös huolestunut siitä, ettei EU-parlamentin päätöksenteossa ymmärretä Suomen maa- ja metsätalouden toimintaa eikä tarpeita.

Kevään aikana on ilmennyt, että myös metsäkatoasetus estää suomalaisia nauta- ja lypsykarjatiloja kasvamasta ja kehittymästä. Maa- ja metsätalousministeriö on ohjeistanut, että rakennushankkeita harkitsevien nauta- ja lypsykarjatilojen tulisi panna investoinnit jäihin, jos uusien rakennusten tieltä joudutaan kaatamaan puita.

Lisäksi metsäkatoasetus rajoittaa taannehtivasti maankäytön muutoksia. Suomalaisen viljelijän olisi tullut tietää jo vuoden 2021 alussa siitä mitä EU on päättämässä nyt. Komission asetus ei voi kävellä Suomen perustuslain yli. Metsäpolitiikan päätöksenteko on säilytettävä kansallisissa käsissä.

Pohjanmaan Kokoomus vaatii, että suomalaista edunvalvontaa tulee jatkossa harjoittaa tiukemmin. Suomalaisia elinkeinoja tulee voida harjoittaa myös tulevaisuudessa. Suomalaiset elinkeinot ovat tulevaisuudessa elintärkeä osa huoltovarmuutta.

Luitko jo nämä?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/22/te-jarjestamisalueiden-suunnitteluun-hankerahoitusta/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/22/maakuntakaavaluonnoksesta-eniten-palautetta-kerasi-luonnonvarojen-ja-energian-teema/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/04/04/paljon-toita-tehtiin-mutta-se-ei-riittanyt/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.