Kolmiyhteinen Jumala

Mikko Elenius.
Mikko Elenius.

KOLMINAISUUSVIRSI 129 alkaa sanoilla ”Jumala kolmiyhteinen, salattu, iankaikkinen.” Pyhän kolminaisuuden päivä on ensi sunnuntaina. Päivän alaotsikko on ”Salattu Jumala”. Jumalan olemus ei ole järjellä ymmärrettävissä.

Jumala on yksi mutta Hän vaikuttaa monella tavalla. Kristityt uskovat yhteen Jumalaan, jonka tekoja he tutkiskelevat ihaillen ja ihmetellen. Psalmissa maata ja taivasta, kaikkea luotua ihastellaan. Samaa ihastelua saa nyt alullaan oleva kesä, jota ei ihmiskunta ole keksinyt ja saanut aikaan, mutta silti sen vastaanottaa mielellään. ”Herra, meidän Jumalamme, kuinka suuri onkaan sinun nimesi maan päällä! Se julistaa sinun taivaallista kirkkauttasi. Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! (Ps. 8: 2, 4-5)

Jumalan suhteen ihmisymmärrys on rajallinen. Ihminen ei tavoita Jumalaa ajatuksillaan ja tietämisellään. Jumala on raottanut salaisuuden verhoa sen verran kuin on halunnut. Raamatusta tunnistamme Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. Ne ovat läsnä kristittyjen elämässä Jumalan antamalla uskolla. Enempää ei tarvita, mitään ei silloin puutu elämästä.

Usko kolmiyhteiseen Jumalaan antaa halun ylistää ja kiittää Jumalaa kaikesta, mitä Hän luomakunnalle ja sen ihmisille antaa. Esimerkkinä ylistyksestä käyköön Paavalin Kirjeessä efesolaisille alkutervehdyksen sanoissa kirjoittama: ”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa (Ef. 1: 3) Uskossa Jumala on vaikuttamassa.

Loppulauseeksi saa käydä kolminaisuusvirren 129 ensimmäisen säkeistön päättävät sanat: ”Oi Herra kaikkivaltias ja suuri, pyhä, laupias, ylistys nouskoon taivaisiin, kun katsot meihin ihmisiin!

Pyhä, kolmiyhteinen Jumala.
Sinä olet lahjoittanut meille uskon,
niin että voimme tunnustaa sinut,
Isä, Poika ja Pyhä Henki,
ainoaksi todelliseksi Jumalaksi.
Pidä meidät tässä uskossa
ja varjele kaikesta, mikä estää sinun työtäsi meissä.
Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme kautta.

Seurakuntapastori Mikko Elenius

(Alajärven seurakunta, Lappajärven ja Vimpelin alueet)

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.