Paljon töitä tehtiin, mutta se ei riittänyt

Janne Sankelon (oik.) vaalivalvojaisia vietettiin Kauhavalla Road Housessa. Kuvassa myös kampanjapäällikkö Veli-Matti Lillbacka, kampanjapäällikkö Antti Tuomela ja Ville-Pentti Heikkilä. Kuva: Hermanni Sankelo.
Janne Sankelon (oik.) vaalivalvojaisia vietettiin Kauhavalla Road Housessa. Kuvassa myös kampanjapäällikkö Veli-Matti Lillbacka, kampanjapäällikkö Antti Tuomela ja Ville-Pentti Heikkilä. Kuva: Hermanni Sankelo.
Janne Sankelon (oik.) vaalivalvojaisia vietettiin Kauhavalla Road Housessa. Kuvassa myös kampanjapäällikkö Veli-Matti Lillbacka, kampanjapäällikkö Antti Tuomela ja Ville-Pentti Heikkilä. Kuva: Hermanni Sankelo.
Janne Sankelon (oik.) vaalivalvojaisia vietettiin Kauhavalla Road Housessa. Kuvassa myös kampanjapäällikkö Veli-Matti Lillbacka, kampanjapäällikkö Antti Tuomela ja Ville-Pentti Heikkilä. Kuva: Hermanni Sankelo.
Kansa on puhunut ja uusi eduskunta valittu. Järviseudun alueen ehdokkaat tekivät isoja kampanjoita ja tunnelmat ovat pettyneet, mutta moni katsoo jo eteenpäin.

VAASAN vaalipiirissä Kokoomuksen Paula Risikko uusi mandaattinsa ja Janne Jukkola kiri toiseksi edustajaksi 3 470 äänellä. Janne Sankelon valtakirjan uusiminen jäi näpärälle tällä kertaa.

–Onneksi ei kuitenkaan niin näpärälle kuin viimeksi, Sankelo kertoo puhelimessa.

–Oma tulokseni parani neljän vuoden takaisesta. Ennusteet lupasivat Kokoomukselle lisäpaikkaa Etelä-Pohjanmaalle, mutta se jäi saavuttamatta. Olen kiitollinen mahtavalle tukijoukolleni ja kaikille äänestäjilleni, hän lisää.

–Keski-Pohjanmaalla äänestäjillä oli kovempi nälkä oman kansanedustajan suhteen ja se näkyi tuloksissa Kokoomuksella. Ennakkoäänien tultua tavoite oli vielä saavutettavissa, mutta sei kuitenkaan riittänyt, Sankelo toteaa lopuksi.

KESKUSTAN ministerismiehet Kurvinen, Lintilä ja Savola tulivat valituiksi kansaa edustamaan. Pasi Kivisaari putosi eduskunnasta, kun Keskusta menetti neljännen edustajansa Vaasan vaalipiirissä.

Järviseutulaisehdokkaista Sari Palmu sai 1 624 ääntä ja Alina Lehto 606 ääntä. Lehto kuvaili tunnelmiaan vaalin tuloksen selvittyä kiitolliseksi, mutta oloa myös tyhjäksi.

–Teimme tiimini kanssa kovasti töitä työn ja muiden luottamustehtävien ohessa, viime ajat vaalikampanja täytti kaiken vapaa-aikani. Omaan äänimäärääni on pakko olla tyytyväinen, sillä olen pieneltä paikkakunnalta ja ensikertalaisena mukana. 606 äänestäjää koki minut luottamuksen arvoiseksi. Kiitos siitä! Enempää emme tiimini kanssa olisi voineet tehdä, eikä odotuksia äänimäärän suhteen osattu arvioida, sillä aiempaa vertailupohjaa ei ollut.

–Puolueen menestykseen olen pettynyt. Odotin pitävämme vaalipiirissä neljä kansanedustajan paikkaa. Puolueena meidän täytyy lähteä rakentamaan äänestäjien luottamusta uudelleen.

Samantapaisia ajatuksia oli myös Sari Palmulla.

–Kampanja oli hyvä ja tukitiimi huikea, kuvailee Palmu.

–Ensikertaa ehdokkaana olevalle tämä on varmasti hyvä tulos, mutta tietenkin rannalle jääminen harmittaa.

Vielä suurempi harmitus on Keskustan kannatuksen lasku.

–Paluu Keskustan perusarvoille on tehtävä selkeästi. Työ jatkuu. Tämä oli uuden alku!

SAMPO LATVALA keräsi 992 äänen potin. Hän sai KD:n listoilla Vaasan vaalipiirissä olleista kuudenneksi suurimman äänisaaliin. Peter Östman valittiin jatkamaan puolueen edustajana eduskunnassa.

–Olen tyytyväinen omaani tulokseeni ja äänimäärääni. Enempikin olisi voinut ehkä tehdä töitä ja laittaa rahaakin, mutta oltiin varmaan kuitenkin siellä mahdollisuuksien rajamailla – tiedossa meillä kaikilla 15 ehdokkaalla oli, että istuva kansanedustaja Östman oli kärkiehdokas ja toisen paikan saaminen olisi vaatinut jopa 5 000–6 000 äänen nousua kannatukseen. Nyt kasvu oli noin 500 ääntä.

Vaalikampanjan kohtaamisissa esille nousi, että ihmiset halusivat muutosta nykyiseen poliittiseen linjaan.

–Perussuomalaisten nousu kertoo osaltaan muutoksen tarpeesta. Tulos saattoi olla myös näpäytys vallalla olevia arvoja kohtaan. Kuitenkin osa sanoi, ettei kannata äänestää ja nukkuvat jäivät suurimmaksi puolueeksi.

Latvala katsoo eduskuntavaalien tuloksen pohjalta jo kohti kahden vuoden päässä olevia kuntavaaleja.

–Toivoisin, että tämä kampanja ja tulos antaisi ihmisille rohkeutta lähteä silloin KD:n kuntavaaliehdokkaaksi. Jos näin käy, olen työni tehnyt.

582 ääntä saanut Jenni Kuisti on ylpeä kampanjastaan, vaikka tavoite, vaalipiirin ensimmäinen Vihreiden kansanedustaja, jäi puolueelta toteutumatta.

–Se on suurin ja komein mitä vihreiltä on tässä vaalipiirissä koskaan nähty. Lisäksi se oli minusta aito ja minun näköiseni.

Hän sai vaalipiirin vihreistä ehdokkaista kolmanneksi eniten ääniä.

–Siinä mielessä olen, ensikertalaisena, olen tyytyväinen. Ehkä tulos Alajärvellä on pienoinen pettymys ja pistää miettimään omaa onnistumista valtuutettuna. Tästä tuloksesta on kuitenkin hyvä jatkaa työtä ja lähteä tuleviin kotoksiin.

Vihreiden tulos maakunnallisesti ja valtakunnallisesti oli Kuistille pettymys.

–Toivon, että puolueessa käydään nyt selkeä keskustelu tulevaisuuden suunnasta ja tehdään muutoksia. Koen, että esimerkiksi esiin nostamani maaseututeemat ja maaseudun vihreät tulisi nostaa näkyvämmälle sijalle puolueessa.

VASEMMISTOLIITON ehdokas Jussi-Matti Hilli oli tyytyväinen omaan 172 kappaleen äänimääräänsä, vaikkakin kertoi hieman jääneensä tavoitteestaan. Vasemmistoliitto ei saanut Vaasan vaalipiiristä läpi yhtään ehdokasta.

–Ensimmäistä kertaa kuitenkin olin mukana, niin siihen nähden meni ihan mukavasti. Koko vasemmistoa ajatellen vaalitulos oli kuitenkin pettymys. Tässä ilmeisesti kävi niin, että ihmiset alkoivat taktikoimaan ja ajattelivat, että ehkä onkin parempi antaa ääni SDP:lle, niin Suomi voisi kuitenkin saada vasemmistoon kallellaan olevan pääministeripuolueen. Toivon, että jatkossa ihmiset äänestäisivät sitä puoluetta, jonka kokevat ajavan heidän asiaansa, eivätkä taktikoisi.

–Seuraavaksi katsotaan hallitusneuvottelut. Jos oikeistolainen porvarihallitus alkaa toteuttaa leikkauksia, joilla tuhotaan hyvinvointivaltion perusta, voivat ihmiset varautua lakkoihin. 

Hilli kertoo jo ilmoittaneensa olevansa käytettävissä kaikissa mahdollisissa vaaleissa.

–Ryhdyn rakentamaan määrätietoisesti pohjaa tulevia vaaleja varten.

SDP:n ehdokkaista läpi menivät Kim Berg ja Matias Mäkynen, Perussuomalaisista Mauri Peltokangas, Juha Mäenpää, Anne Rintamäki ja Pia Sillanpää sekä RKP:sta Anna-Maja Henriksson, Anders Norrback, Mikko Ollikainen ja Joakim Strand.

Aiheesta lisää

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.