Valtion taloudenhoitokeinot jakoivat ehdokkaiden mielipiteitä vaalipaneelissa

Järviseudun vaalipaneelissa olivat mukana Jussi-Matti Hilli (vas.), Sari Palmu, Sampo Latvala ja Sam Leijonanmieli.
Järviseudun vaalipaneelissa olivat mukana Jussi-Matti Hilli (vas.), Sari Palmu, Sampo Latvala ja Sam Leijonanmieli.
Järviseudun vaalipaneelissa olivat mukana Jussi-Matti Hilli (vas.), Sari Palmu, Sampo Latvala ja Sam Leijonanmieli.
Järviseudun vaalipaneelissa olivat mukana Jussi-Matti Hilli (vas.), Sari Palmu, Sampo Latvala ja Sam Leijonanmieli.
JÄRVISEUDUN Yrittäjäyhdistysten torstaina Kivitipussa järjestämä vaalipaneeli kokosi paikalle neljä paikallista eduskuntavaaliehdokasta ja muutaman kymmentä kiinnostunutta. Striimin välityksellä tilaisuutta seurattiin noin 200 osoitteessa.

Sampo Latvala (kd.), Sari Palmu (kesk.), Sam Leijonanmieli (kok.) ja Jussi-Matti Hilli (vas.) joutuivat vastaamaan Kirsi Lassilan ja Mikko Viitasaaren vetämässä paneelissa kiperiinkin kysymyksiin, joita saatiin runsaasti myös yleisöstä. Ennakkotiedoista poiketen Jenni Kuisti (vihr.) oli estynyt osallistumasta paneelikeskusteluun.

Esimerkiksi pakkoruotsin osalta kaikki panelistit olivat samaa mieltä. Siitä voisi luopua. Joissakin asioissa näkemykset olivat hyvinkin erilaiset.

Verotus jakoi selkeästi ehdokkaiden mielipiteitä. Leijonanmieli ja Palmu kannattavat ansiotuloverotuksen keventämistä. Ensimmäinen toivoi sitä kaikissa tuloluokissa ostovoiman lisäämiseksi, jälkimmäinen etenkin keski- ja pienituloisille. Hilli puolestaan oli sitä mieltä, että tässä jos valtion kassa halutaan tasapainoon, verotus on pidettävä nykyisessä tasossa.

–Joskus myöhemmin voi olla tilanne, jolloin voi keventää. Ensisijaisesti meidän tulee nostaa pääomaverotuloja, jotka kohdentuvat rikkaampaan tuloluokkaan. Latvala puolestaan arveli, ettei seuraavalla hallituskaudella ole helppoa laskea verotusta ainakaan kovin paljon.

Mikä osuus sopeutustarpeesta sitten tulisi tehdä menoleikkauksista, mikä veronkorotuksista ja minkä veron?

Palmu ei lähtisi nostamaan verotusta kovin monella sektorilla, mutta sokerin, tupakan ja alkoholin veronkorotuksille hän näyttäisi vihreää valoa.

–Leikkauksia joudutaan tekemään, on ihan selvää että tällä tiellä ei voida jatkaa. Palmu painotti valtion tulojen lisäämistä työvoiman kohtaanto-ongelmaa ratkaisemalla sekä ammattiyhdistysliikkeiden verovapauden poistoa.

–On käsittämätöntä, että niiden kautta pyöritetään asuntotuotantoa ja valtio maksaa asumistukia, jotka menevät ammattiyhdistysliikkeelle.

Latvala oli samoilla linjoilla. –Jos meillä on vapaamatkustajia, joku heidänkin matkat maksaa.

Hilli oli lähtökohtaisesti sitä mieltä, että palveluista ei saa leikata, vaan mieluummin tiivistää veropohjaa ja estää veropakolaisuutta sekä ottaa listaamattomien osakeyhtiöiden verovapaat osingot veron alle.  

Latvala kritisoi vasemmiston periaatetta olla leikkaamatta, koska valtio velkaantuu hurjaa vauhtia.

–Tarvitaan sekä verojen kohdennuksia että leikkauksia palveluihin. Verotuksen painopistettä tulisi siirtää ansiotuloverotuksesta haittaverotuksen suuntaan.

Leijonanmieli puhui sopeuttamisten puolesta ilman verojen nostoa.

–Pedaalia täytyy painaa elinkeinoelämään ja kasvuun, kansainvälinen vienti pitää saada vetämään ja karsia tuottamatonta työtä virastoista.

YLEISÖKYSYMYSTEN osuudessa Tiina Kiviaho totesi, että suhteellinen vaalitapa tekee eduskuntavaaleista puoluevaalit ja kysyi, noudattaisivatko panelistit eduskunnan äänestyksissä puolueen linjaa vai olisivatko he valmiita äänestämään ryhmän tahdon vastaisesti, vaikka saisivat häirikön leiman.

–Jos on kyse omantunnon asiasta, äänestäisin ryhmää vastaan. Keskustassa on tietyissä asioissa annettu oikeus äänestää oman tunnon mukaan, Palmu totesi.

–Sen verran löytyy pahkasian luonnetta, että aion tarvittaessa äänestää omaa ryhmää vastaan. Tietty ryhmäkuri täytyy kuitenkin olla, ei voi olla jatkuvasti oppositiossa omaa ryhmää vastaan, Leijonanmieli pohti.

Hilli totesi, että ryhmäkurijärjestelmä pitäisi räjäyttää. –Itse äänestän sillä tavalla minkä katson parhaaksi.

Latvala näkee, että kansanedustaja on vapaa äänestämään ryhmän tahtoa vastaan, mutta asiasta on hyvä puhua avoimesti etukäteen.

Kiviaho jatkoi kysymällä, kannattaako Hilli vasemmiston edustajana vihreiden politiikkaa, jossa maidon ja lihan kulutusta pyritään suitsimaan ilmaston nimissä leimaamalla tuotantoa tai verotusratkaisuilla.

–Sitä ei pidä tehdä liian nopeasti kuten turpeelle tehtiin, vaan asteittain, mutta kyllä meidän pitää rajoittaa eläinperäisten ruokien syömistä, jos aiotaan ruokkia kaikki tällä maapallolla, vastasi Hilli.

Palmu taas on sitä mieltä, että lainsäädännöllä ei saa missään nimessä puuttua siihen, mitä ihmiset syövät. –Suomalainen, lähellä tuotettu ruoka on parasta ruokaa maapallolla.

Leijonanmieli kritisoi hallitukselta tulevaa viestiä maanviljelijöille.

–Viestin tulisi olla, että jatkakaa hyvää työtä. Jokainen syö mitä haluaa ja markkinat määrittelevät, mitä tuotetaan. On ollut liikaa keskustelua koiran hiilitaseesta, nyt pitää vetää käsijarrusta ja palata perusasioiden äärelle.

Keskustelussa sivuttiin myös muun muassa paikallista sopimista ja ammattiliittojen valtaa, työperusteista maahanmuuttoa, kielikysymyksiä ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämistä. Vaalitentin voi katsoa YouTubesta nimellä Järviseudun vaalitentti.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.