Jokipallo-podcast syntyi pesäpalloaiheisten puheohjelmien tyhjiöön, mutta kuuntelukerrat yllättivät tekijät

Arttu ja Samuli Salmela viihtyvät Saarikentän tunnelmassa ja nauttivat pesäpallon vivahteikkuudesta. Siitä riittää puhetta Jokipallo-podcastissa. Kuva: Salmeloilta.
Arttu ja Samuli Salmela viihtyvät Saarikentän tunnelmassa ja nauttivat pesäpallon vivahteikkuudesta. Siitä riittää puhetta Jokipallo-podcastissa. Kuva: Salmeloilta.
Arttu ja Samuli Salmela viihtyvät Saarikentän tunnelmassa ja nauttivat pesäpallon vivahteikkuudesta. Siitä riittää puhetta Jokipallo-podcastissa. Kuva: Salmeloilta.
Arttu ja Samuli Salmela viihtyvät Saarikentän tunnelmassa ja nauttivat pesäpallon vivahteikkuudesta. Siitä riittää puhetta Jokipallo-podcastissa. Kuva: Salmeloilta.

PESÄPALLOA aktiivisesti seuraavien vimpeliläislähtöisten veljesten Samuli ja Arttu Salmelan elämässä ja mediakuplassa oli keväällä 2022 pesäpallopodcastin muotoinen ja kokoinen tyhjiö. E-ikäisiksi Vedon juniorijoukkueissa pelanneet veljekset palasivat pelin pariin muutamaa vuotta myöhemmin katsomosta käsin ja ovat viihtyneet Saarikentän tunnelmassa kesä toisensa jälkeen. Laji kiehtoo jatkuvalla kehittymisellään ja uudenlaisia yksityiskohtia ja vivahteita löytyy seurattavaksi somen ja asiantuntijoiden keskusteluista.

–Meillä oli tapana soitella joka viikko tunnin, parin mittainen puhelu, jonka aikana kävimme läpi menneet ja tulevat pelit sekä mielenkiintoiset uutiset ja ilmiöt. Seurasimme kumpikin useita erilaisia podcasteja, myös urheiluaiheisia, mutta pesäpallopodeja ei ollut Kansallispelin ja Pesisivirran loputtua, joten päätimme perustaa sellaisen, kertoo Arttu Salmela.

Syntyi Jokipallo-podcast. Ajatus oli, että laitetaan vain mikrofoni päälle ja turistaan pesäpallosta veljesten kesken. He tunnustavatkin ohjelmassa katsovansa kansallislajia vahvasti valkosinisten lasien lävitse. Aktiivisten podcastien kuluttajien tuotannossa kuuluu formaatin ja sen urheiluohjelmien tuntemus. Huumoriakin on, liekö vain vimpeläistä, mutta asianomaiset itse kuvailevat sitä korkealentoiseksi, jopa absurdiksi parodiaksi.

Useimmiten jaksot syntyvät etäyhteydellä; Arttu juttelee Oulusta käsin ja Samuli Vimpelistä tai Jyväskylästä. Teknisestä laadusta ei kuitenkaan haluttu tinkiä.

Arttu otti vastuun ohjelman käsikirjoittamisesta ja isännöimisestä.

–Vähän minua hirvitti ja Arttua moitin, kun minut esiteltiin ohjelman alussa asiantuntijana, tietämystä kun on yhtä paljon kuin kenellä tahansa Saarikentällä, mutta äkkiä jännitys karisi ja nyt voi puhua suoraan mitä ajattelee miettimättä mitä joku muu siitä on mieltä, toteaa Samuli Salmela.

Podcastit kiinnostavat

PODCASTIEN suosio on räjähtänyt viime vuosina, ja kuuntelumäärien ennustetaan vain kasvavan entisestään. Niiden suosio perustuu pitkälti siihen, että niitä voi kuunnella missä tahansa ja tehdä samalla jotain muuta.

Salmelat kuuntelevat paljon urheiluaiheisia podcasteja, kuten Kimmo Timosen ja Antti Mäkisen NHL-aiheista Kimanttia sekä Olli Erosen ja Antti Tokkarin Hutunkeittäjiä, viihteellisiä kuten Antti Holman ohjelmat, Conan 0´Brien Needs a Friend ja Three Bean Salad sekä asiaohjelmia, joista voisi mainita esimerkkinä Yle Areenasta löytyvän Raimo Tyykiluodon toimittaman 12 diktaattoria. He ovat iloisia siitä, että suomalaisia pesispodcasteja tehdään jälleen, kuten Miro Hautamäen Pesispuhetta.

–Vielä odotellaan kilpailua lisää, markkinoille mahtuu.

–Se on yllättänyt, miten tämä on kiinnostanut ihmisiä. Lähdettiin siitä ajatuksesta, että jos kolme ihmistä kuuntelee, se on hyvä. Viime viikolla meni rikki 10 000 kuuntelukerran raja, Arttu kertoo.

–Suuri ilo on ollut myös kanssakäyminen somessa ja palaute, että esimerkiksi ruohon leikkaaminen tai lenkki on mennyt nopeasti meidän höpinöitä kuunnellessa, jatkaa Samuli.

Podcast on muotona suhteellisen yksinkertainen toteuttaa.

Mainos

–Jaamme jaksojen välissä keskenämme aiheeseen liittyviä linkkejä ja huomioita ja otamme ranskalaisilla viivoilla ylös aiheita. Välispiikit kirjoitetaan etukäteen. Sitten vain annetaan mennä. Jakson editointi vie puolesta tunnista tuntiin, melko vähän tarvitsee poistaa sammakoita ja yllättävän harvoin pokka pettää. Erikoisjaksoissa, kun on ollut kepeämpi aihe, on meinannut hieman hampaita naurattaa, mutta osiot, jotka on itse etukäteen kirjoittanut, menevät sujuvasti, kuvailee Arttu.

Erityisen ylpeitä Jokipallon tekijät ovatkin juuri erikoisjaksoista, jotka käsittelevät muun muassa joukkueiden tunnuslauluja ja maskotteja.

Läpimurrot ja uudistukset mielenkiinnon kohteina

ALKANEELTA pesiskaudelta Arttu ja Samuli Salmela odottavat erityisesti Superpesiksen pudotuspelejä ja finaaleita, mutta ennen sitä on paljon mielenkiintoista seurattavaa.

–Viime kaudella tykkäsin seurata sitä, miten nuoret, tuoreet pelaajat pääsevät näyttämään kykyjään ja tekemään läpimurtoja, kertoo Arttu.

–Minua kiinnostavat erityisesti sarjan muutokset, esimerkiksi miten sarjanousija Ankkureiden kesä menee ja kantaako suurten panostusten tekeminen Kempeleen kovaan nousuun, Samuli jatkaa.

–Se on aina juhlaa, kun pääsee Saarikentälle, mutta viime kesältä jäi Pesisfestariviikon peleistä äärettömän lämpimät muistot, kun sattui sellainen kotipelirykelmä omalle lomakaudelle, Samuli kertoo. –Sitä odotan taas.

Kotistadionille mennään aina, mikäli mahdollista.

–Jos on oikeasti kiinnostava ja jännittävä peli, sinne mennään säässä kuin säässä.

Luvassa on muutamia reissuja vieraammille stadioneille, esimerkiksi Jyväskylän uuden stadionin avauspeliin. Niiltä kuultaneen tunnelmia kesän Jokipallon jaksoissa.

Kansan syvien rivien tulkkeina

UUSI aluevaltaus Salmeloilta on Kiva tietää näin kolmelta aamuyöstä -podcast, jonka ensimmäinen jakso julkaistiin hiljattain. Ajatuksena on tehdä ohjelmia vuoroviikoin. Molemmat podcastit ovat kuultavissa kaikissa yleisimmissä alustoissa, kuten Spotify, Apple podcasts ja Google podcasts.

–Arttu lanseerasi viihteellisen pesispodcastin, tämä on vain viihteellinen podcast, kertoo Samuli, joka on ottanut enemmän roolia uudesta podcastista.

–Ollaan etsitty erilaisista arkistoista ja verkostoista tekstaripalstoilta juttuja ja muita tekstin pätkiä, joita analysoidaan kieli poskessa. Nostamme jalustalle yhteiskuntamme tuntemattomammat verbaaliset vaikuttajat, nuo tekstaripalstojen tietäjät, seuranhakupalstojen rakkaudennälkäiset sekä yleisönosastojen anarkistit.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.