1991 kaatui Neuvostoliitto ja 2023 tapahtuu jotain suurta – mitä? 

Sam Leijonanmieli.
Sam Leijonanmieli.
Sam Leijonanmieli.
Sam Leijonanmieli.

2023 tulee olemaan historiallisen muutoksen vuosi. Ukrainan sodassa tullaan hyvin todennäköisesti näkemään merkittävä käänne, jonka johdannaisvaikutuksia kukaan meistä ei kykene ennustamaan. Ukrainan vastahyökkäyksen onnistuminen tarkoittaisi Putinin aikakauden loppua ja hyvin todennäköisesti Venäjän hajoamista useampaan rosvovaltioon, joilla monilla olisi myös ydinaseita.  

Mikäli Venäjä arvioi, että ei kykene pysäyttämään Ukrainan vastahyökkäystä, tulee Putin laittamaan kaiken peliin. Kyseessä on hänen henkensä lisäksi kunnia ja äsken Kremliin tehdyt tekaistut droneiskut – tämän päivän Mainilan laukauksina petaa Putinille kansan mandaattia ottaa kovempia keinoja sodassa käyttöön. Näin ollen ei ole poissuljettua, ettemmekö näkisi taktisten ydinaseiden käyttöä tämän sodan aikana.  

Mikäli Ukrainan vastahyökkäys epäonnistuu, Venäjän tavoitteena on pelata aikaa ja käynnistää totaalinen sotatalous, jossa maan talous, teollisuus ja kaikki tuotanto palvelee Ukrainan sotaa. Kaikki edellä mainitut skenaariot ovat huonoja ja tulevat vaikuttamaan negatiivisesti maailman turvallisuustilanteeseen ja talouteen.  

Elämme juuri niitä aikoja, kun on hienoa asua Järviseudulla, maaseudun rauhassa ja suojassa. Pidetään huolta toisistamme, sillä se on meidän suurin vahvuus. 

Sam Leijonanmieli 

Vimpelin kunnanjohtaja 

Diplomatian ja sotatieteiden maisteri 

Aiempia kolumneja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.