Osaatko uida, pysytkö pinnalla 

Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.

SUOMESSA hukkuu joka vuosi noin 100–150 henkeä, onneksi välillä toki vähemmänkin. 

Hukkuneita on kaikenikäisiä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat erityisiä riskiryhmiä. 

Miehet johtavat hukkumistilastoja. Hukkumisia selittävät alkoholinkäyttö, ikä, sairaus, riskikäyttäytyminen, sääolosuhteet ja puutteellinen uimataito. 

Viime joulukuussa julkaistun uimataitotutkimuksen mukaan valtakunnallisesti kuudesluokkalaisista 55 prosenttia on uimataitoisia. Muutama vuosi aiemmin luku oli 76 prosenttia.  Määrä on laskenut selvästi viime vuosina, ja erityisesti koronaepidemian aikana.  

Uintitaito on tärkeä ja se kannattaa opetella mahdollisimman nuorena, ja se onkin kuulunut koulujen opetussuunnitelmaan jo vuosia. Kouluissa annettavalla uima- ja vesipelastusopetuksella on suuri merkitys vesiliikunnan turvallisuuden edistämisessä. 

Uimataito, jonka on nuorena omaksunut, säilyy jollain tasolla loppuelämän.  

Uinti on erittäin suositeltava liikuntamuoto, monille lihas- ja nivelvaivoista kärsiville aivan erityisesti. Yläkouluiässä uinti selvästi vähenee, tulee ulkonäköpaineita, kiusaamista, tai muita kiinnostuksen kohteita. Uimataito on kansalaistaito, ja siksi siitä ei olla kuitenkaan kouluissa luopumassa. Koulujen uimaopetuksen lisäksi vanhempia ja läheisiä kannustetaan huolehtimaan lasten uimataidosta. 

Pohjoismainen uimataidon virallinen määritelmä voi kuulostaa monen mielestä vaativalta, siinä ihminen, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla, pystyy nousemaan pinnalle ja uimaan heti perään yhtäjaksoisesti 200 metriä, joista 50 metriä selällään.  

Ensimmäinen vaatimus on päästä pinnalle syvään veteen putoamisen jälkeen, ja se ettei pelästy liikaa sitä putoamista. Tämän jälkeen pitäisi pystyä lähtemään uimaan ilman, että toiminta pysähtyy.  

Tuo matkan pituus ei tietenkään ole se juttu, vaan se työ, joka on tehty harjoiteltaessa. 

Jos pystyy uimaan esim. 27-asteisessa uimahallin vedessä, jossa näkyy pohjaan, ei välttämättä pysty samaan 15-asteisessa sameassa vedessä. Pitää osata arvioida olosuhteita, esimerkiksi onko ranta, sää, oma terveys kohdillaan. 

Hyvä uimataito on tarpeellinen täällä tuhansien järvien maassa. Tilastojen mukaanhan Suomessa on 168 000 vähintään 500 neliömetrin kokoista järveä, lisäksi merenrantaa, jokien ja saarten rantaviivaa yhteensä 314 604 km.  

Pian täälläkin virtaa vedet vapaina, ja mennään silti uimaan vähäisemmälläkin uimataidolla. Muistetaan vain olla varovaisia, ja nautitaan tulevasta kesästä ja vielä suhteellisen puhtaista vesistöistämme. 

Tuija Matintupa 

Luitko jo nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.