“Uudessa seurakunnassa ei ole ollut reviirien puolustamista” 

Lappajärveläinen Tuomo Lehtiniemi johtaa Alajärven seurakunnan kirkkovaltuustoa.
Lappajärveläinen Tuomo Lehtiniemi johtaa Alajärven seurakunnan kirkkovaltuustoa.
VUODEN 2023 alusta Järviseudun kolme seurakuntaa, Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli muodostivat yhden yhteisen Alajärven seurakunnan. Yhdistyminen koettiin alueella suurena muutoksena ja se aiheutti paljon keskustelua. Kuinka uuden seurakunnan toiminta on lähtenyt käyntiin?

Alajärven seurakunnan kirkkovaltuustoa johtaa lappajärveläinen Tuomo Lehtiniemi.  Toimitus kävi kyselemässä Lehtiniemen tuntoja, kun takana oli kolme kuukautta uuden seurakunnan toimintaa.  

–Oikeastaan tähän hommaan lähdin ajatuksella, kun olin ollut mukana kunnallisessa toiminnassa ja yhdessä kuntaliitoksessakin. Mukava yllätys on positiivinen asenne, jolla asiat ovat lähteneet eteenpäin. Ei ole ollut varsinaista reviirien puolustusta. Seurakunnan tehtävänähän on sanan julistaminen ja kirkollisten toimintojen hoitaminen. Ihmiset ovat saman arvoisia, kuin myös tarpeet, diakoniatyötä ei voi jaotella alueen perusteella ja se jos jokin tasoittaa erimielisyyksiä. Toki on niin, että kiinteä ja maallinen omaisuus on haastava työnsarka, kiinteistöjen ylläpitäminen on kallista, mainittakoon esimerkkinä vaikkapa kirkkojen paanukattojen huolto sekö ylläpito, Lehtiniemi kertoo. 

YHTEINEN päämäärä on kaiken perusta ja vaatimus yhteistyölle. Olosuhteiden on oltava tilojen myötä asialliset, että kaikki toiminnot voidaan suorittaa hallitusti. Keskustelussa vilahtaa vielä uudestaan jokaisen seurakunnan olemassa oleva kiinteistömassa, joka aiheuttaa haasteita tulevaisuudessa. Myös toimintakulttuuri hakee varmasti muotoaan tulevaisuudessa tässä yhteisessä seurakunnassa. Toiminnan johdonmukainen kehittäminen on kaikkien etu, eikä vain yksin kustannuksia silmällä pitäen.  

–Positiivia kommentteja on tullut yhteistyön merkeissä kentältä. Vaikka kaikki työntekijät eivät aina välttämättä ole paikkakunnalla, kuitenkin nyt työntekijöiden kirjo on laajempi. Asiaa voidaan tarkastella jopa alueellisesti, jolloin on mielenkiintoista katsella seurakuntamaailmaa kuntamaailman jälkeen. Kummallakin on omat erityispiirteensä luennollisesti, Lehtiniemi kertaa tuntojaan.  

On todennäköistä, että yhdistymisiä tulee muuallakin. Lopputulemana on, että seurakuntien kokoluokka on samankaltainen kuin nyt meidän seurakunnassamme. Mitä yhdistymisten jälkeen kuuluu; vuoden parin päästä ei kielteistä viestiä enää kuulu. 

–Toiminnallinen panos ja seurakuntatoiminta jaetaan hyvin tasapuolisesti. Isossa seurakunnassa toiminta on monipuolisempaa resurssien ja asiantuntemuksen vuoksi, Lehtiniemi toteaa lopuksi.  

Aiheesta lisää

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.