Maailmanennätys on syntynyt Lappajärvessä: Sisukkuus ja yhteisöllisyys voitti!

Lappajärven ennätysjääkaruselli saatiin sittenkin pyörimään joukkovoimalla. Kuva: Anssi Kuusela.
Lappajärven ennätysjääkaruselli saatiin sittenkin pyörimään joukkovoimalla. Kuva: Anssi Kuusela.
Lappajärven ennätysjääkaruselli saatiin sittenkin pyörimään joukkovoimalla. Kuva: Anssi Kuusela.
Lappajärven ennätysjääkaruselli saatiin sittenkin pyörimään joukkovoimalla. Kuva: Anssi Kuusela.
Lappajärven maailman suurin jääkaruselli laitettiin pyörimään vaikeuksien jälkeen maanantaina 6. helmikuuta kello 14:15 ja samalla maailmanennätys siirtyy Yhdysvalloista takaisin Suomeen.

Karuselli pyöriin yön yli ja tiistaina 7. helmikuuta kello 9 pyöritetään dokumentoitu, virallinen kierros. Yleisö on tervetullut todistamaan tapahtumaa Kivitippuun Lappajärvelle.

Karusellilla on halkaisijaa 516 metriä. Jään paksuus on 42 senttiä ja pyörivän kiekon massa on noin 78 000 tonnia, joka on sattumalta sama kuin Lappajärven eli kraatterijärven ikä vuosissa. Karusellin kantavuus on siis noin 100 000 henkilöä. Jääkarusellia yritettiin rakentaa valmiiksi viikko sitten, mutta konerikkojen ja sahausvirheiden vuoksi hanskat oli lyötävä tiskiin sunnuntaina 29.2. Keksijä-jääkarusellimiehen Janne Käpylehdon johtama sahaustiimi on työskennellyt salaa siitä saakka koneiden ja työmenetelmien kanssa.

–Halusimme pitää tämän salassa kahdesta syystä: työrauha sekä yllätyksellisyys, toteaa Janne Käpylehto.

Viikko sitten tehty työ ei mennyt hukkaan: sahattua uraa voitiin hyödyntää 70-prosenttisesti. Sahaamassa on ollut innostuneita talkoolaisia Lappajärveltä, Alajärveltä ja Vimpelistä sekä kyseisten kuntien kunnanjohtajat. Sahaustöissä olivat myös mukana Petra Olli ja Ville Haapasalo, joka juonsi 28. tammikuuta Kivitipussa järjestetyn jäägaalan.

–Oli tämä valtava urakka – ja taas kerran, ilman paikallisia innokkaita sahaajia, olisi jäänyt tekemättä. Lisäksi etelästä saapunut Audiopolin ryhmä kunnostautui saunomisen lisäksi sahaamisessa erinomaisesti, toteaa Käpylehto.

Jääkaruselli sahattiin kahdella erityisvalmisteiselle, isolla jäänsahauskoneella sekä muutamalla telineeseen asennetulla isolla moottorisahalla. Mittauksen Käpylehto toteutti EMLID tarkkuus-GPS -parilla.

Edellinen ennätys oli Yhdysvaltalaisen Chuck Zwillingin nimissä (405 metriä) ja hän saapuikin tiiminsä kanssa auttamaan jääkarusellin rakentamisessa tammikuun viimeisen viikonlopun ajaksi. Jääkarusellien rakentamisesta on tullut ihmisiä yhdistävä, ystävällinen kilpailu.

Lappajärven ympärillä olevat Alajärven kaupunki sekä Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä näiden paikkakuntien johtajat ovat ottaneet osaa erilaisiin tempauksiin saadakseen näkyvyyttä alueen ihmisille, yrityksille ja elämiselle alueella. Maailman suurimman jääkarusellin rakentaminen on yksi tapa, joka toi viimeksi paikalle toimittajia ulkomaita myöten.

Yhteistyössä ovat olleet mukana Lappajärven kunta, Vimpelin kunta, Alajärven kaupunki, Hotelli Kivitippu, Solarvoima OY, Kotisivukulma, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Kirami.

Luitko nämä:

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/01/25/lappajarven-jaakaruselli-2023/

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.