500-metrinen ennätysjääkaruselli ei pyörähtänyt kovasta työstä huolimatta 

Jääkaruselli ei pyörinyt tänä vuonna.
Jääkaruselli ei pyörinyt tänä vuonna.
Jääkaruselli ei pyörinyt tänä vuonna.
Jääkaruselli ei pyörinyt tänä vuonna.

Järviseutulaisten oli määrä ottaa lauantaina jääkarusellien maailmanennätys uudelleen haltuun 500 metriä halkaisijaltaan olevalla laipalla, mutta luonto ja olosuhteet päättivät toisin. Ennätyksen haltijat USA:sta olivat mukana sahaustöissä. 

TOIMITUS kävi paikalla Lappajärven Kivitipun rannan tuntumassa keskiviikkona 25.1.2023. Ulkolämpötila oli tarkasteluhetkellä +2 astetta. Jäällä ei ollut lunta, mutta vettä kylläkin muutamia senttejä. Kourallinen väkeä oli jäällä valmistelemassa tulevaa jääkarusellia. Paikalle oli vedetty jo kylpytynnyri odottamaan kylpijöitä.  

Aiemmin jäähän oli jo merkitty keskipiste mittausta varten ja leikattavaksi tarkoitettu kehä oli merkitty jäänpintaan viitoin. Kehä erottuu kuvissa vaaleana alueena jään pinnassa. Varsinainen sahaus alkaa piakkoin. Kahdella koneella on tehty jo koesahauksia. Laippakoneeseen tehdään vielä pieniä muutoksia ja toinen Janne Käpylehdon tuoma pyöröteräinen kone sahaa jäätä kuin voita, Käpylehdon mukaan.  

SAHAUS alkoi torstaina 26. tammikuuta Lappajärven jäällä. Urakka on iso ennen kuin jääkiekko on irrotettu jäästä talkooväen voimin. Sahausta tehdään moottorisahalla ja kahdella sahaukseen valmistetulla koneella. Pieniä teknisiä harmeja on ollut koneiden kanssa, mutta sisulla asiat on saatu kuntoon ja sahat soivat.  

Perjantaina tapaan Kivitipun lounaalla Chuck Zwillingin tiimin, joka oli saapunut Lappajärvelle Yhdysvalloista, Minnesotasta. Chuck kertoi vuolaasti jään sahaamisesta ja sen haasteista. Kuuden henkilön vahvuinen tiimi oli pitkästä matkasta huolimatta intoa täynnä ja varusteiden vaihdon jälkeen matkalla jäälle seuraamaan ja auttamaan sahaamisessa.  

Perjantain sää oli mitä parhain auringon paistaessa täydeltä terältä jäälle.  

Käpylehto totesi lyhyesti ja ytimekkäästi: –Huomenna (lauantaina) se pyörii, nyt täytyy palata jäälle. 

LAUANTAINA sää olikin tehnyt äkkikäännöksen ja tuulta ja tuiskuakin riitti. Karusellityömaalla kävi kova kuhina. Paikalle oli saapunut myös Ville Haapasalo.  

–Kyllä tässä nyt täytyy vetää työkamppeet niskaan ja mennä jäälle, Haapasalo totesi. 

Kova kuhina kävi myös rannan tuntumaan tehdyllä luistelubaanalla – KPO Ice Skating-luistelutapahtumassa riitti pikkuväkeä. Luisteluttamassa ja leikkimielisessä kilpailussa vetäjinä olivat Onni ja Apsi. Leikin lomassa tarjolla oli myös herkkuja.  

Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti jääkarusellin piti pyöriä lauantaina kello kahdestatoista ilta kuuteen, jonka jälkeen Kivitipussa alkoi Jäägaala ohjelmineen. Gaalassa juhlistettiin vuoden 2021 maailmanennätyssaavutusta.  

Nyt sahattu 500-metrinen maailmanennätysjääkaruselli ei pyörähtänyt. Karusellia laitettiin ”käyntiin” lauantaina aina ilta pimeään saakka. Luonto kuitenkin osoitti rajattoman voimansa. 

Paikalla oli jääkaruselliharrastajia aina Yhdysvalloista saakka. Koko hienolla tiimillä oli halu saada 500-metrin kiekko pyörimään, mutta tänä vuonna se ei toteutunut ja näiltä osin kädet nousivat pystyyn. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.