Alajärven kaupunginvaltuusto 25.10.2020: Säästölistasta leikattiin rivejä

Suuren säästölistan kohta ikäihmisten asumispalveluiden palvelurakennemuutoksesta, joka sisälsi myös Venla ja Väinö -kodin asukaspaikkojen vähentämisen kahdella, palautettiin uudelleen valmisteluun Alajärven valtuuston päätöksellä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VALTUUSTON kokous venyi neljän tunnin mittaiseksi. Valtuutetut keskustelivat vilkkaasti Perlaconin säästölistasta sekä ensi vuoden veroprosenteista. Taloussuunnitelmavuosina käyttötalouden menot vievät kaupungin talouden reilusti miinukselle, mikä syö taseen ylijäämät. Kaupunginhallitus käynnisti alkuvuodesta tasapainottamismenettelyn ja säästölista laadittiin yhteistyössä Eero Laesterän, viranhaltijoiden, työntekijöiden ja luottamusmiesten kesken.

Jukka Pekka Matintupa (sd.) avautui hallinnon ongelmia koskevasta kohdasta: –Tämä on järkyttävää lukemista. Ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei ole totta: ”väliaikaisuuden leima, kehittäminen ei ole pitkäjänteistä, johtotehtävien hoitaminen sijaisjärjestelyin ei ole pitkäjänteinen ratkaisu”. Paikoin esimiehet ja johtajat kaukana arkisesta tekemisestä: esimiestä ei näy työpaikalla tai ei tavoita. Omatoimisesti siirrytty esimerkiksi nelipäiväiseen työviikkoon ja niin edelleen. Organisaatiosta löytyy myös “piiloesimiehiä”, jotka käytännössä johtavat tekemistä, vaikkeivat ole oikeasti esimiesasemassa, hän siteerasi.

–Tätä raportin taustaa vasten ei ole ihme, että talous on syöksynyt tällä valtuustokaudella ylijäämäisestä alijäämäiseksi. Mitä ihmettä te olette puuhastelleet, miten näin on päässyt käymään? Minulla on tunne, että hallinnolla on osaamista, mutta raportti on varoitus, että katse on nostettava uimahallista arkipäivän tekemiseen, muuten tästä ei nousta.

Jukka Joensuu (kok.) totesi, että listalta puuttuu monia keskeisiä asioita, kuten voisiko tasapainottaminen jotenkin tukea paikkakunnan yrittäjyyttä, yksityisteiden hoito, kiinteistöselvitys, vesihuoltolaitos, inventointi ja palvelutuotannon ulkopuolisen kaluston myynti, ledivalojen vaihto, konserniyhtiöiden yhdistäminen sekä digiaikakauden hyväksikäyttö.

Valtuusto hyväksyi talous- ja henkilöstöhallinnon, asianhallinnan ja toimistopalvelujen keskittämisen suunnittelun aloitettavaksi heti ja toteuttamisen alkavaksi jo ensi vuonna. Kaikilla toimialoilla tehtäviä yhdistellään mahdollisuuksien mukaan eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättyessä. Kelan sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömistä pyritään hoitamaan jatkossa sosiaalipuolelta käsin. Työllisyys- ja viestintäkoordinaattoreiden virat lakkautetaan.

SIVISTYSTOIMEN osalta Peukaloisen ryhmis jatkaa keskustan aloitteesta. Ylikylän koulu lakkaa ja yhdistetään Paavolaan lukuvuonna 2021. Säästö on 160 000 euroa vuodessa.

Ikäihmisten asumispalveluiden palvelurakennemuutos palautettiin valmisteluun. Suunnitelma oli vähentää jo ensi vuonna seitsemän ympärivuorokautisen asumispalvelun ostopalvelupaikkaa ja kuusi omista yksiköistä, kaiken kaikkiaan 80 paikkaa vuoteen 2030 mennessä. Alkuperäisessä versiossa Lehtimäellä sijaitseva 22-paikkainen Wilhelmiina oli tarkoitus lopettaa vuoden 2023 loppuun mennessä ja Kultakämmenessä tehostetun palveluasumisen paikkoja vähentää 30. Laskennallinen säästö olisi 1,4 miljoonaa euroa.

Valtuutetut peräsivät ihmisläheisempää otetta asiaan ja koska paikat on tarvitseville pakko hankkia jostakin, oman palvelutuotannon alasajo tulee lopulta kalliimmaksi. Tarve ei ole vähenemässä.

KAUPUNGINJOHTAJA Vesa Koivunen evästi verokeskustelua toteamalla, että ensi vuoden talousarvio näyttää tällä hetkellä pari miljoonaa alijäämäiseltä. Tämän vuoden osalta valtion uudet tuet kunnille voivat tuoda toteutuman lähelle nollaa, mutta talouden huono ennustettavuus jatkuu ja ensi vuonna valtionosuudet tippuvat 600 000 euroa.

Kuisma Kujala (kesk.) esitti muun muassa Aino Kanervikkoaho-Katajan (kd.) kannattamana, että tuloveroprosentti nostetaan 22 prosenttiin. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys veroprosentin säilyttämisestä 21,75 prosentissa tuli hyväksytyksi äänin 18–16.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan; ainoastaan muiden kuin vakituisten asuinrakennusten vero korotetaan 1,5 prosenttiin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.