Alajärven valtuusto teki historiaa: hallituksen budjettiesitys hyväksyttiin sellaisenaan

Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto 2023 myönnettiin Onni Kivipellolle (2. vas.) kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, elinvoimajohtaja Jaakko Aningon ja elinvoimalautakunnan edustajan Martti Mäkitalon toimesta.
Joulukuun valtuustokokouksen aluksi Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto 2023 luovutettiin Onni Kivipellolle (2. vas.) kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, elinvoimajohtaja Jaakko Aningon ja elinvoimalautakunnan edustajan Martti Mäkitalon toimesta.
Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto 2023 myönnettiin Onni Kivipellolle (2. vas.) kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, elinvoimajohtaja Jaakko Aningon ja elinvoimalautakunnan edustajan Martti Mäkitalon toimesta.
Joulukuun valtuustokokouksen aluksi Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto 2023 luovutettiin Onni Kivipellolle (2. vas.) kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, elinvoimajohtaja Jaakko Aningon ja elinvoimalautakunnan edustajan Martti Mäkitalon toimesta.

VUODEN 2024 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2025–2026 hyväksyttiin valtuuston kokouksessa ilman muutosehdotuksia.

Keskustan valtuutettu Kauko Ukonmäki muisteli, että näin tapahtui ensimmäisen kerran koko hänen noin kolmikymmenvuotisen valtuustotaipaleensa aikana.

–Nyt asiat oli suunniteltu hyvin ja käyty ryhmissä läpi ennen valtuuston käsittelyä. Mielipiteitä jakaneista asioista oli neuvoteltu. Muistan, kuinka monina vuosina pienistä yksityiskohdista väännettiin seuraavan vuorokauden puolelle.

Nyt valtuuston kokous kesti kaikkinensa noin kaksi tuntia.

Ensi vuoden talousarvio on laadittu 840 570 euroa ylijäämäiseksi.

Talouden aaltoilu nousi esille pidetyissä puheenvuoroissa. Kymmenisen vuotta sitten tasapainotettiin, viime vuosina taloudella on mennyt hyvin osin verotulojen, osin valtion ylimääräisten tukien myötä, mutta kylmempää kyytiä on odotettavissa molempien osalta jatkossa. Puskuria taseessa on huonompien aikojen varalle noin 10 miljoonaa euroa.

Alajärven kaupunginvaltuusto piti budjettikokouksensa 11. joulukuuta.

Uusi koulu palveluntuottajalta?

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa esille nousi tuleva Paavolan koulun investointi. Jukka Joensuu ehdotti, että sen voisi toteuttaa puitesopimuksena käyttötalouspuolelta sen sijaan että noin 10 miljoonan euron investointiin sitouduttaisiin 40 vuodeksi. Hän peräänkuulutti myös uutta kiinteistöstrategiaa sekä tulevaisuuden kouluverkkoratkaisua.

–Ensi vuonna Kokoomus tule myös esittämään valtuuston koon pienentämistä tavoitteena saada dynaamisempi valtuusto.

Kotihoidon kuntalisälle kritiikkiä

BUDJETISSA hyväksyttiin kahden vuoden kokeilu kotihoidontuen kuntalisästä. Jenni Kuisti (vihr.) totesi, että siihen varattu summa, 254 000 euroa, on merkittävä ja toivoi, että se kohdistuisi etenkin pienituloisimpiin lapsiperheisiin.

–Kuntalisä ei ole paras tapa tukea perheitä. Köyhimmät perheet eivät hyödy kuntalisästä, vaan se on pois toimeentulotuesta. Tutkimusten mukaan kuntalisä ei vaikuta siihen, kuinka moni perhe valitsee koti- ja kuinka moni perhe päivähoidon. Kuntalisä on tukea perheille, jotka valitsevat ja voivat valita kotihoidon, se ei ole mahdollista kaikille.

Hän esitti toivomuspontena, että kokeilusta tehdään vaikutusten arvio ja tulokset raportoidaan valtuustolle, sekä ettei tuen saamiseksi ole ehtoa kaikkien perheen alle kouluikäisten hoitamiseksi kotona, mikä hänen kokemuksensa mukaan ei ole lasten ja perheiden etu. Asiasta päädyttiin äänestämään ja Kuistin esitys voitti äänin 18–14 kolmen äänestäessä tyhjää.

Vesa Kantola valittiin sivistysjohtajaksi


SIVISTYSTOIMENJOHTAJAKSI valittiin Vesa Kantola ja varalle Simo Ikola. Valtuusto keskusteli siitä, voidaanko kuuden kuukauden koeajasta luopua valittavan ollessa jo kaupungin palveluksessa, jolloin hänen nykyinen tehtävänsä yläkoulun rehtorina voitaisiin laittaa heti auki. Asiasta äänestettiin ja koeaika päätettiin pitää äänin 25–10.

KUISTI jätti valtuustoaloitteen, että keinoja perheiden tukemiseksi vaikuttavasti ja tasapuolisesti etsittäisiin ja parhaat tavat tuotaisiin vuoden 2026 talousarvioon, mikäli nyt kuntalisään varattu rahasumma on tuolloin edelleen käytettävissä.

Onni Kivipellolle Alajärven kulttuuripalkinto 2023

VALTUUSTON kokouksen aluksi palkittiin kaupungin kulttuuripalkinnolla The Voice of Finland -kilpailun voittanut laulajalupaus Onni Kivipelto.

–Onni on osoittanut, että meillä pienessä kaupungissa voi nousta suuriin ympyröihin tähdeksi. Elinvoimalautakunnan valinta on osoitus siitä, että kaupunki arvostaa paitsi musiikkia, myös kulttuuria laajemminkin, totesi elinvoimajohtaja Jaakko Aninko saatesanoissaan.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.