Kauhavan talousarviossa ei ole särkymävaraa ensi vuonna

Kauhavan ensi vuoden talousarvio on tiukka ja 800 000 euroa miinusmerkkinen. Kuva: Freepik.
Kauhavan ensi vuoden talousarvio on tiukka ja 800 000 euroa miinusmerkkinen. Kuva: Freepik.
Kauhavan ensi vuoden talousarvio on tiukka ja 800 000 euroa miinusmerkkinen. Kuva: Freepik.
Kauhavan ensi vuoden talousarvio on tiukka ja 800 000 euroa miinusmerkkinen. Kuva: Freepik.

KAUHAVAN kaupunginvaltuusto löi 11. joulukuuta lukkoon ensi vuoden talousarvion sekä taloussuunnitelman vuosille 2024–2026.

Kauhava tekee ensi vuonna noin 800 000 euroa miinusmerkkisen tuloksen.

–Tavoitteena oli pääseminen nollatulokseen. Pitää todeta, että ensi vuoden budjetti on tiukka eikä siinä ole särkymävaraa ja kaupunginhallitus seuraa tiukasti talouden toteutumista ja puuttuu tiukasti, mikäli näyttää ettei tämä toteudu. Ensi vuonna toimintaa käydään läpi ja etsitään säästöjä. Pyrimme siihen, että vuonna 2025 talous on tasapainossa. Ensi vuoden budjetissa säästöjä on etsitty perusopetuksesta tekniseen toimeen, mutta pyritty pitämään kohtuudesta huolta, kertoi valtuustolle kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teemu Hakala.

Valtionosuudet pienenevät lähes 2,4 miljoonaa euroa ja verotulot supistuvat.

–Veronkorotuksien osalta täytyy 20204 tarkastella, mihin talous asettuu mahdollisten lisäsäästöjen jälkeen. Vuosille -25 ja -26 on tulossa kaupungeille lisäleikkauksia. joten verotyökalun käyttöä voidaan joutua harkitsemaan.

Ensi vuonna investoidaan lähes 15 miljoonalla eurolla, muun muassa kouluihin ja kaupungintalon remontoimiseen.

–Investointimäärä vaatii merkittävän velkarahoituksen, uutta velkaa otetaan käytännössä 9 miljoonaa euroa eli se nousee yli 74 miljoonan euron mikä on hieman yli 5000 euroa asukasta kohden. Näiden investointien jälkeen kaikissa kaupunginorissa on terveet ja turvalliset koulutilat. Kireästä kuntataloudesta huolimatta kuntalaisia ja perheitä tuetaan monin eri tavoin.

–Talousarvion laadinta on osoittanut, että Kauhava on vahva kunta. olemme yhteistyössä löytäneet hyviä ratkaisuja ja minulla on vahva usko että 2025 talousarvio voidaan laatia ylijäämäiseksi ja talous kääntyy kasvuun.

Ryhmäpuheenvuoroissa Lasse Ruotsala (kd.) kysyi, myytäisiinkö puukoulu Kortesjärvi-seuralle vaikka kymmenellä eurolla ja sitä kautta kannustettaisiin seuraa hakemaan julkista rahaa hankkeen edistämiseksi.

–Kaupungin nykyisten tehtävien hoito ei vaadi näin suurta valtuustoa. Jatkossa on mietittävä myös muiden toimielinten kokoa, totesi Toni Uusimäki Kokoomuksen puheenvuorossa.

Kauhavan valtuusto jalkautuu ensi vuonna

Muissa asioissa esille tuli, että Kauhavan alueen yrittäjät toivovat, että kaupunginvaltuutetut tiivistävät yhteistyötä yrittäjien kanssa. Yritykset ottavat mielellään valtuutettuja vierailuille kevään aikana.

Ensi vuonna valtuuston kokouksia järjestetään eri puolilla Kauhavaa.

–Reissukokouksia on luvassa, totesi valtuuston puheenjohtaja Janne Sankelo.

Valtuusto lauloi kokouksen päätteeksi joululaulun Maa on niin kaunis.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä uutiset

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.