Perhehoito tarjoaa yksilöllistä hoivaa ikäihmisille

Lea Vasalampi valmistautui asiakkaan tuloon petaamalla tämän sänkyyn puhtaat petivaatteet.

Julkaistu:

Aihe:

TALVI oli luminen, liukas, tuulinen ja kylmä, joten teimme rollaattorilenkille tilaa olohuoneeseen, kertoo vimpeliläinen perhehoitaja Lea Vasalampi. –Kun maa sitten suli ja oli sopiva aurinkoinen päivä, laitoimme hoidettavan kanssa kahvit ja pullat koriin, kävimme kävelylenkillä ja nautimme kahvit omassa pihassa.

Perhehoito on mahdollisimman tavallista arkea – asiakkaat tulevat ikään kuin vain yökylään meille, hän kuvailee. –Suhtaudun asiakkaisiin kuin he olisivat oma pappani tai mummoni, ja hoidettavista onkin tullut kuin perheenjäseniä. Sydäntä lämmitti, kun asiakas kertoi puhelimessa vaimolleen, että ”ihan vain perheen kesken juotiin kahvit”, tyttärenpoikamme nimiäisten kunniaksi.

Vanhusikäisille omaishoidettaville tarkoitettu perhehoito käynnistyi Järvi-Pohjanmaalla vuoden alussa. Vasalampi tuottaa lyhytkestoista perhehoitoa, pääasiassa omaishoitajien lakisääteisiä vapaita varten, perusturvalle toimeksiantosopimuksella. Hän kävi perhehoitovalmennuksen puolisonsa Ilpon kanssa jo vuosia sitten ja valmistautui perhehoidon käynnistymiseen jäämällä pois perheyrityksen päivittäisestä toiminnasta. Kotona kalustettiin huone hoidettavien käyttöön: sinne mahtuu tarvittaessa kaksi asiakasta samaan aikaan. Tähän mennessä asiakkaita on ollut yhteensä kolme, hoitojaksoja kymmenkunta.

Talven aikana Vasalampi suoritti lääkehuollon koulutuksen, joten hän saa antaa lääkkeet asiakkailleen: aluksi kotisairaanhoito kävi jakamassa lääkkeet doseteista. –Perhehoitovalmennus oli hyvin intensiivinen, ja kertailen opittua välillä. Lääkehuollon opiskelu oli mielenkiintoista: sain paljon tietoa muun muassa lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

Vasalampi on ilmoittanut perusturvalle olevansa käytettävissä kaksi viikkoa kuukaudesta, mutta on suunnitellut, että voisi järjestää kolmannenkin viikon. –Hoidan muita velvoitteitani ja harrastuksiani muuna aikana. Jos jotakin yllättäviä menoja tulee asiakkaan ollessa meillä, Ilpo voi tuurata minua. Muuten olen asiakkaan lähellä ympäri vuorokauden, avustan tarvittaessa yölläkin.

ASIAKASOHJAAJA määrittelee, kuka sopii perhehoitoon. Täysin hoidettava ei voi olla. Palvelutarvearvioon kirjataan nukkuma-ajat, lääkkeet ja lempiruoat, mistä on paljon apua. Päiviä rytmittävät lääkkeiden jaot ja ruokailut. Aktiviteetteja toteutetaan asiakkaiden voinnin ja mielenkiinnon mukaan. –Jotain uutta ja erilaistakin voidaan tehdä. Olen oppinut tunnistamaan, millä mielellä he ovat, ja sen pohjalta pystyn haarukoimaan, mitä voitaisiin tehdä. Jos hoidettava lukee yleensä aamuisin lehdet, niiden parissa kuluu aikaa ja niistä syntyy yleensä hyviä keskusteluita, Lea Vasalampi kertoo.

 –Olen niin nauttinut keskusteluista hoidettavien kanssa! Ja heidän tarinoistaan siitä, millaista elämä oli ennen.

 –Odotan aina kovasti viikkoa, jolloin hoidettava tulee meille. Yleensä sieltä tullaan iloisena käsi pystyssä, mutta joskus itse kukin on sillä mielellä, ettei kaikki niin huvita. Joskus olemmekin asiakkaan kanssa jutelleet siitä, että hänen parastaan tässä ajatellaan: hoitaja saa levätä ja jaksaa pidempään hoitaa kotona, kun saa omaa aikaa.

VASALAMMELLA on neljä lasta ja perheessä on ollut myös sijoitettuna lapsia. –Molemmat kaipaavat hoivaa, turvaa, läsnäolon tunnetta ja välittämistä. Nyt meillä on tähän työhön otollinen tilanne; on tilaa niin fyysisesti kuin henkisestikin.  Tähän työhön soveltuu parhaiten ihminen, joka on avoin ja suvaitsevainen, omaa rennon elämänasenteen ja on luonteeltaan hoivaava, hän arvelee. – Huumorilla mennään aika pitkälle. Kuitenkin lääkityksissä ja sen sellaisissa on oltava jämpti.

Syyksi siihen, ettei perhehoito ole vielä saanut alueella jalansijaa, on vähäisen tiedon lisäksi ehkä myös palkkaus, Vasalampi toteaa. Intervallimuotoisen perhehoidon järjestäminen niin, että sillä saisi päätoimen ansiot, vaatisi useamman asiakkaan viikossa. –Säännöllisen työajan kanssa tämä on vaikea yhdistää, mutta työhön, jossa työajat voi itse määrittää, perhehoito voi olla hyvä täydennys.

Hyvin ikäihmisten perhehoitoon soveltuva asuinkiinteistö on esteetön, eli portaita ja kynnyksiä on mahdollisimman vähän. Tilaa tulee olla myös rollaattorin kanssa liikkumiseen. Vasalammen kodissa vessa on heti asiakkaiden huoneen vieressä ja kaikki asuintilat yhdessä tasossa.

Koronavirusta vastaan suojaudutaan käyttämällä lähikontaktissa kasvosuojusta ja kumihansikkaita, lisäksi käsiä ja pintoja desinfioidaan usein.

YHTEYDENOTTOJA perhehoidosta on tullut Vasalammelle muiltakin kuin ikäihmisten omaisilta. –Nuorempien dementiapotilaiden, mielenterveyskuntoutujien läheiset ovat kyselleet, olisiko mahdollista ottaa heidän omaisiaan tänne.

Tällä hetkellä tarjolla on vain ikäihmisten perhehoitoa, mutta jos perhehoitajia saadaan lisää, voidaan asiakaskuntaa laajentaa, linjaa perusturva.

Lyhytaikainen perhehoito tukee ikäihmisen kotona asumista

PERHEHOITO on ikäihmisen hoitoa, huolenpitoa ja asumisen järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa. Perhehoito antaa perhehoidossa olevalle henkilölle mahdollisuuden hyvään elämään perheessä ja läheisiin ihmissuhteisiin, listaa vs. hoidon ja hoivan palvelujohtaja Birgitta Luoma-aho perhehoidon etuja. Perusturvalle se on yksi palvelu lisää asiakkaan ja omaisen palveluvalikoimaan, ja sitä haluttaisiin tarjota enemmänkin, erityisesti omaishoidon vapaisiin.

Perhehoito voi olla joko jatkuvaa tai lyhytaikaista perustuen asiakkaan tarpeisiin sekä hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Lyhytaikaisen perhehoidon tavoitteena on tukea ikäihmisen kotona asumista. Lyhytaikainen perhehoito voi olla ennakkoon tiedettyä tai äkilliseen tarpeeseen perustuvaa.  Perhehoitoa voidaan toteuttaa myös osavuorokautisena perhehoitona, joko päivä- tai yöhoitona.

–Se on myös kustannustehokkaampaa kuin ”laitosmainen” toiminta.

ALAJÄRVELÄINEN Elias Isotalo oli Lea Vasalammen ensimmäinen asiakas. –Luimme perhehoidosta lehtijutun, ja heti ajattelin, että se sopisi meille, kertoi puolisonsa omaishoitajana toimiva Saara Isotalo. –Elias ei ole aiemmin ollut muualla hoidossa, koska ei nauti olosta isossa porukassa, vaan väsyy siihen helposti.

Omaishoitajuutta Saara Isotalolla on takana jo useita vuosia. Hän työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään hoivakodissa ja tietää, mitä arki siellä on. –Meillä on tästä perhehoidosta tosi hyvä kokemus. Meille on iso asia, että hoitaja on koko ajan sama, ja Elias saa yksilöllistä hoitoa.

Omaishoitajalle on tärkeää, että tietää hoidettavalla olevan asiat hyvin omien vapaapäiviensä ajan. –Ei tarvitse murehtia, vaan kaikki hoituu. Lea on iloinen persoona, hän osaa lukea asiakasta ja hänellä on tilannetajua.

Isotaloilla lakisääteiset, maksuttomat vapaapäivät hoitaa oma tytär, joka on vanhempiensa luona viikoittain vuorokauden. Isotalot ovat varanneet Vasalammelta hoitojakson kerran kuukaudessa. –Maksan näistä perhehoitopäivistä 25 euroa vuorokaudelta.

Saara Isotalo kannustaa omaishoitajia kokeilemaan perhehoitoa. –Tämä mahdollisuus on ollut jo pitkään tarjolla, mutta siihen ei kai ole uskallettu tarttua. Elias on kyllä nauttinut olostaan.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.