Ikäihmisten perhehoito laajenee Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa laajentaa ikäihmisten perhehoidon tarjontaa. Kuva: Freepik.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa laajentaa ikäihmisten perhehoidon tarjontaa. Kuva: Freepik.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa laajentaa ikäihmisten perhehoidon tarjontaa. Kuva: Freepik.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa laajentaa ikäihmisten perhehoidon tarjontaa. Kuva: Freepik.
Hyvinvointialue järjestää uusien perhehoitajien ennakkovalmennuksen syksyllä.

Perhehoito on uudenlainen, yksilöllinen ja lämminhenkinen tapa huolehtia ikäihmisen hoivasta ja huolenpidosta. Perhehoito voi toteutua joko perhehoitajan kotona tai asiakkaana olevan ikäihmisen kotona. Se voi olla pitkä- tai lyhytaikaista, myös osavuorokausihoito on yksi vaihtoehto.

– Pitkäaikaisessa perhehoidossa henkilö muuttaa pysyvästi perhehoitajan luo. Lyhytaikaisessa perhehoidossa hoidettava sen sijaan asuu perhehoitajan kotona muutaman päivän tai esimerkiksi viikon ajan, kehittämissuunnittelija, vs. osastonhoitaja Hanna Mähönen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta kuvailee.

– Kiertävä perhehoitaja puolestaan menee ikääntyneen luokse tämän kotiin sovittuina päivinä sovituksi ajaksi, esimerkiksi muutamaksi tunniksi kerrallaan. Tällä tavoin voidaan esimerkiksi tukea omaishoitajien arkea ja jaksamista.

Vuonna 2023 Etelä-Pohjanmaalla oli noin 120 ikäihmistä perhehoitopalvelun piirissä. Perhehoitoa on kehitetty erityisesti Kurikan ja Ilmajoen alueilla. Nyt tavoitteena on lisätä perhehoitomahdollisuuksia koko hyvinvointialueella.

Tällä hetkellä maakunnassa toimii neljä perhekotia, kaksi yhteisöllistä ryhmäkotia ja noin 50 kiertävää perhehoitajaa. Uusin perhehoitokoti on avautumassa kesän aikana Peräseinäjoen pappilaan.

– Meillä on selkeä tarve uusille perhehoitajille. Mikäli ikäihmiset ovat lähellä sydäntä, kannattaa laittaa syyskuussa alkava ennakkovalmennus korvan taakse, Mähönen vinkkaa.

Perhehoitajaksi voidaan hyväksyä ennakkovalmennuksen suorittanut henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva tarjoamaan perhehoitoa. Perhehoitajaksi ryhtyminen ei vaadi hoitoalan koulutusta. Perhehoitajana toimivalle maksetaan palkkio.

Valtakunnallisena tavoitteena on kehittää ikäihmisten palveluita ja vähentää laitoshoidon määrää. Perhehoidon laajentaminen on yksi keino paitsi vastata ikääntyvän väestön tarpeisiin, myös vähentää raskaimpien ympärivuorokautisten hoivapalveluiden tarvetta.

– Perhehoidolla parannetaan ikäihmisen elämänlaatua. Se antaa mahdollisuuden osallistua arjen toimintoihin ja yhteisölliseen elämään, Mähönen kiteyttää.

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.