Kokoomus jatkaa Europarlamenttivaalien suosituimpana puolueena, Järviseudun kunnista neljässä ääniharava oli keskustalainen 

Eurovaalit
Eurovaalit

EUROPARLAMENTTIVAALIEN äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi Järviseudulla ja valtakunnallisesti. Kotimaan äänestysprosentti oli 40,3 prosenttia ja Vaasan vaalipiirissä 37,3 prosenttia. Kotimaan kärkikolmikko henkilökohtaisissa äänissä oli Vasemmistoliiton Li Andersson (247 604), Sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoma (96 503) ja Kokoomuksen Mika Aaltola (95 651). Li Andersson oli ääniharava kahdeksassa vaalipiirissä, keskimääräinen kannatus näissä vaalipiireissä hänellä oli 42,7 prosenttia. Vaasan vaalipiirin äänestetyin ehdokas oli Anna-Maja Henriksson (RKP) 40,3 prosentilla. Katri Kulmuni (Kesk.) vei voiton kahdessa vaalipiirissä, Lapissa ja Oulussa, keskimääräisen kannatuksen ollessa 36,7 prosenttia.  

KOKOOMUKSEN kannatus Europarlamenttivaalissa oli 24,8 (+4) prosenttia, Vasemmistoliiton 17,3 (+10,4), Sosiaalidemokraattisen Puolueen 14,9 (+0,2), Keskusta 11,8 (-1,8) prosenttia, Vihreiden 11,3 (-4,7) prosenttia, Perussuomalaisten 7,6 (-6,2) prosenttia, Ruotsalaisen Kansanpuolueen 6,2 (-0,2) prosenttia ja Kristillisdemokraattien 4,1 (-0,8) prosenttia. Muut puolueet jäivät alle prosentin kannatukseen. Mainittakoon, että Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt olivat vaaliliitossa. Suurimman tappion valtakunnantasolla kärsi Perussuomalainen Puolue, –6,2 prosenttia. Vaasan vaalipiirissä tappio oli –6 prosenttia. Järviseudun alueella Perussuomalaisten tappio oli keskiarvona –8,7 prosenttia kuuden kunnan alueella. 

ALAJÄRVELLÄ suurin puolue oli Keskusta 38,7 (-4) prosenttia, toisena Kokoomus 17,3 (+8,4) prosenttia, ja kolmantena Kristillisdemokraatit 13,3 (-0,6) prosenttia. Evijärvellä kärkikolmikko oli Keskusta 40,1 (-6,5) prosenttia, Kokoomus 21,6 (+13,7) prosenttia, Perussuomalaiset 10,8 (-9,2) prosenttia. Lappajärvellä Keskusta 44,6 (-3,8) prosenttia, Kokoomus 20 (+11) prosenttia, Perussuomalaiset 11,5 (-7,7) prosenttia. Soinissa Keskusta 39,2 (-3,8) prosenttia, Kristillisdemokraatit 19,4 (+4,1) prosenttia, Kokoomus 14 (+7,5) prosenttia. Vimpelissä Keskusta 34,3 (-2,9) prosenttia, Kokoomus 17,3 (+9,5) prosenttia, Vasemmisto 14,1 (+8,5) prosenttia. Kauhavan tilanne: Kokoomus 34,2 (+19,5) prosenttia, Keskusta 27,8 (-3) prosenttia, Kristillisdemokraatit 13,8 (-4,4) prosenttia.  

Ääniharavat Järviseudulla kunnittain ovat seuraavat: Alajärvi Mika Lintilä (Keskusta) 299, Evijärvi Mika Lintilä (Keskusta) 138, Kauhava Janne Sankelo (Kokoomus) 1 195, Lappajärvi Mika Lintilä (Keskusta) 195, Soini Elsi Katainen (Keskusta) 69, Vimpeli Mika Lintilä (Keskusta) 122.  

Kommentti  

KUINKA edellä mainitut kannatusluvut indikoivat tuleviin kunta- ja aluevaaleihin, jää nähtäväksi tulevaisuudessa. Joka tapauksessa syksyllä Euroopan parlamentissa aloittaa 15 suomalaista meppiä. Kokoomus 4 (+1), Vasemmistoliitto 3 (+2), SDP 2, Keskusta 2, Vihreät 2, Perussuomalaiset 1 (-1) ja RKP 1. Näissä vaaleissa oli yksi voittaja; LI Andersson Vasemmistoliitosta, tokikin Kokoomus on suurin puolueista. Kokoomus on ollut suosituin puolue eurovaaleissa jo viimeiset 25 vuotta. Perussuomalaisilla on kova itsetutkiskelun paikka, koska kannatus eduskuntavaaleissa oli 20,1 prosenttia ja näissä vaaleissa alle 8 prosenttia, menettäen toisen mepeistä. Sitä on vaikea ennustaa, vaikuttaako tulos hallitustyöskentelyyn valtakunnantasolla.  

Voittajan on aina helppo hymyillä, mutta kolikolla on aina kääntöpuolensa; Andersson, Kyllönen ja Saramo ovat kaikki istuvia kansanedustajia, joiden aukkoa on eduskuntaryhmässä haasteellista paikata. Yksitoistahenkisessä eduskuntaryhmässä on 11 edustajaa, joista kolme ensimmäisen kauden edustajaa ja nyt mukaan nousee kolme uutta edustajaa, lisäksi puolueen puheenjohtajan paikka on auki tulevana syksynä.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.