Mentäiskö metsään?  

Luonnossa kulkeminen ja fiilistely on ollut osa Eija Pippolan elämää aina.
Luonnossa kulkeminen ja fiilistely on ollut osa Eija Pippolan elämää aina.
Luonnossa kulkeminen ja fiilistely on ollut osa Eija Pippolan elämää aina.
Luonnossa kulkeminen ja fiilistely on ollut osa Eija Pippolan elämää aina.

KESÄ on mainiota aikaa retkeilyyn. Kyyt tosin ovat jo heränneet, joten mukaan kannattaa pakata myrkyllisen pureman varalta kyypakkaus. Myös pieni ensiapupakkaus on tärkeä reppuun sujautettava asia. 

Retken mukavuus lähtee liikkeelle oikeanlaisen repun valinnasta. Hyvä reppu on tarpeeksi suuri ja siinä on säädettävät/pehmustetut olka- ja vyötäröhihnat. Pikkutavaralle pitää olla pari vetoketjullista sivutaskua ja mielellään myös repun päälle vedettävä sadesuoja tärkeää sisältöä suojaamaan. 

Kesäisellä(kin) retkellä tärkein reppuun pakattava on tietysti kunnon matkaeväs! Itselleni suurin nautinto on sipulimakkaravoileipä, mutta toki myös muunlaista pikku herkkua kannattaa mukaan ottaa, esimerkiksi kuivatut hedelmät ja pähkinät sisältävät paljon puhtia antavaa energiaa, eivätkä ne paina paljoa. Juomaa kuluu kuumana kesäpäivänä huomattaviakin määriä ja usein käy niin, että pelkän veden juominen poistaa elimistöstä tärkeitä suoloja ja huono olo päänsärkyineen saattaa yllättää kokeneenkin tarpojan.  

Ruokatermokseen on kätevä pistää retkieväs hautumaan ja sieltä sitä voi halutessaan syödä matkan varrella useampaankin otteeseen.
Ruokatermokseen on kätevä pistää retkieväs hautumaan ja sieltä sitä voi halutessaan syödä matkan varrella useampaankin otteeseen.

Jos haluaa valmistaa lämpimän aterian, on helpointa ottaa valmis ateria ruokatermokseen, mutta myös kaasukeitin on kevyt kannettava ja sillä saa nopeasti keiteltyä myös kahvi- tai teevettä. Jos keität juomavettä luonnosta otetusta vedestä, niin ihan lyhyt kiehautus ei riitä, vaan vasta noin 3–5 minuutin keittäminen tappaa vedestä alkueliöt ja mikrobit. Valmiit pussikeitot ovat hyviä ja maukkaita, mutta toki voit koota itsellesi mieluisan aterian vaikkapa perunasosejauheesta tai nuudeleista, kuivatuista juureksista tai sienistä sekä soijarouheesta. Nämä ainekset eivät paina paljoa ja valmistuvat ateriaksi suht lyhyellä haudutusajalla.  

ITSE vihaan raskaan repun kantamista, joten sijoitin laadukkaaseen suodatinpulloon, joka ainakin myyntipuheiden mukaan suodattaa maastosta löytyvästä vedestä 99,99 prosenttia bakteereja ja viruksia. Pyrin joka tapauksessa ottamaan juomaveden aina virtaavasta purosta tai suuremmasta erämaalammesta/järvestä. Veden tumma väri usein johtuu humuksesta, joka sinänsä ei ole vaarallista, mutta saattaa aiheuttaa makuvääristymää. 

Suodatinpullo ei ole halpa investointi, mutta hyvä hankinta paljon vaeltavalle.
Suodatinpullo ei ole halpa investointi, mutta hyvä hankinta paljon vaeltavalle.

Suurena luonnonystävänä ja ötökkäfriikkinä otan mukaan usein myös luupin, se ei paljoa paina, mutta avaa aivan uudenlaisia näköaloja ruohonjuuritasolta esimerkiksi sammalikosta tai lahoavan puun rungolta. Jos taas haikailet puunlatvoihin niin sinne pääset kätevästi kuikuilemaan kiikarin avulla. Hyviä vinkkejä lintukiikarin hankkimiseen löydät birdlife.fi -sivustolta. 

Mainos

Päiväretkelle reppuun mukaan: 

 • Istuinalusta 
 • Ohut puuvillainen huivi monenlaisia hätätilanteita varten, sillä voi sitoa nyrjähtäneen nilkan tai suojautua auringonpaahteelta, käy myös kolmioliinasta! 
 • EA (ainakin kyypakkaus, särkylääkettä ja laastaria) 
 • Kaasukeitin + kaasupullo (+tulitikut) 
 • Suodatinpullo tai juomavettä 
 • Pannukahvi tai teepussit 
 • Evääksi sipulimakkaraleivät + suolaista pikkunapsittavaa ja pussikeittoainekset 
 • Varavirta + johto kännykkää varten 
 • Sveitsin armeijan linkkari 
 • Kompassi ja kartta vaikka kuvana kännykässä 
 • Hätätilanteita varten wc-paperia sekä kännykkä, jossa Suomi 112-sovellus 
 • Hyttysmyrkky ja aurinkovoide 

Eija Pippola 

Hyvä ja nopea nuudelipata 

Kiehauta ½ l vettä 

Lisää noin ruokalusikallinen kuivattuja suppilovahveroita, 1 dl herne-härkäpapusuikaleita, pikanuudelipussi + mauste (sisältää suolaa, joten sitä ei kannata erikseen lisätä). 

Sekoita ja keittele muutama minuutti ja anna hautua kannen alla hetki ennen ateriointia. 

Maukas nuudelimössö antaa energiaa ja sen tarvikkeet eivät paina repussa juuri mitään.
Maukas nuudelimössö antaa energiaa ja sen tarvikkeet eivät paina repussa juuri mitään.

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.