Ikäihmisten perhehoitajien valmennus alkaa syyskuussa Kaksineuvoisessa

Julkaistu:

Aihe:

KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOISESSA käynnistettiin viime vuoden lopulla ikäihmisten perhehoito.

Toimintamalli on Kauhavan ja Evijärven alueella uusi, ja tähänastiset kokemukset ovat olleet varsin myönteisiä. Kuntayhtymän tavoitteena onkin nyt laajentaa ja kehittää palvelua edelleen.

–Perhehoitoa voidaan järjestää Kaksineuvoisen alueella tällä hetkellä kahdella eri tavalla. Perhehoitaja voi tulla muutamaksi tunniksi suoraan asiakkaan kotiin. Tällöin esimerkiksi puolisostaan huolehtiva omaishoitaja pääsee asioille, harrastamaan tai tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Toisena vaihtoehtona on, että perhehoitaja ottaa asiakkaan hoitoon omaan kotiinsa. Tällöin hoitojaksot ovat tyypillisesti 2–4 vuorokautta, palvelupäällikkö Marita Neiro ja palvelukoordinaattori Tiina Knuuttila-Puiras kuntayhtymästä havainnollistavat.

–Tarvetta alueellamme olisi myös perhehoitokodille, jossa olisi mahdollisuus järjestää jatkuvaa perhehoitoa, Knuuttila-Puiras täydentää. Tähän mennessä kuntayhtymässä on toteutunut yli 30 eripituista lyhytaikaista perhehoitojaksoa.

Useimmiten ikäihmisten perhehoidon asiakkaana on omaishoidettava tai ikäihminen, joka ei vielä ole kotihoidon palvelujen piirissä.

–Perhehoitoasiakkaat tarvitsevat toisen henkilön ohjausta, tukea tai läsnäoloa. Toimintakyky on alentunut, mutta he eivät kuitenkaan tarvitse ympärivuorokautista hoivaa, Neiro ja Knuuttila-Puiras kuvailevat.

Ikäihmisten perhehoitajaksi ryhtyvältä ei edellytetä sosiaali- ja terveysalan koulutusta tai aiempaa työkokemusta alalta. Sen sijaan työssä aloittavien tulee käydä perhehoitajien ennakkovalmennus.

–Seuraava, 21 tuntia kestävä valmennus alkaa alueellamme syyskuussa. Valmennus ajoittuu kolmen kuukauden ajalle ja koostuu yhteensä 6–7 kokoontumiskerrasta, jotka kestävät kolmisen tuntia kerrallaan. Kokoontumisten välillä osallistujat suorittavat valmennukseen kuuluvia kirjallisia tehtäviä, Knuuttila-Puiras kertoo.

Valmennuksen jälkeen kuntayhtymä arvioi, soveltuuko koulutettu perhehoitajan tehtävään.

Perhehoitajat toimivat toimeksiantosopimuksilla. Aloittaa voi hyvin pienilläkin tuntimäärillä, mutta tehtävään tulee sitoutua pidempiaikaisesti.

Hakuaikaa syksyn 2021 valmennukseen on 31. elokuuta saakka.

Valmennukseen hakeudutaan täyttämällä tulostettava hakulomake, joka löytyy kuntayhtymän verkkosivuilta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.