Isänpäivä- ja joulupöydissä korostuvat paikallisuus ja itse tehty

Järviseutulaisissa ruokapaikoissa on tarjolla lähiruokaa ja kotimaista myös isänpäivä- ja jouluaterioilla.
Järviseutulaisissa ruokapaikoissa on tarjolla lähiruokaa ja kotimaista myös isänpäivä- ja jouluaterioilla. Kuva on luotu tekoälyn avulla.

SUNNUNTAINA Järviseudun ruokapaikoissa esille katetaan isänpäivälounas. Joulupöytien sesonki on myös käynnistymässä. Pöydissä on tarjolla lähiruokaa, suomalaista ja alusta asti itse tehtyä.

Kivitipun jouluruokailut käynnistyvät jo ennen isänpäivää

KIVITIPUN isänpäivän buffetia suunniteltaessa pyrittiin rehtiin ja rehelliseen isänpäivälounaaseen, joka on hinta-laatusuhteeltaan hyvä ja saa väen liikkeelle, kuvailee toimitusjohtaja Jaakko Kultalahti.

Kivitipun jouluruoka laitetaan tarjolle ensimmäisen kerran jo ennen isänpäivää, kertovat Irina Savosko ja Jaakko Kultalahti.
Kivitipun jouluruoka laitetaan tarjolle ensimmäisen kerran jo ennen isänpäivää, kertovat Irina Savosko ja Jaakko Kultalahti.

Tarjolla on ylikypsää possua pekonikastikkeessa sekä lohta ja aurajuustokastiketta sekä vegevaihtoehtona paahdettu kikhernesalaatti piparjuuricremen kanssa. Keittiöpäällikkö Irina Savosko nostaa esiin talon ruokaisat salaatit, kuten perunasalaatti naudanlihalla.

–Käytämme vain luonnollisia, aitoja raaka-aineita, ei mitään valmiita liemivalmisteita tai -jauhoja. Arvostamme terveellisyyttä ja aitoja makuja. Mahdollisuuksien mukaan lautasille valmistetaan Lappajärven kuhaa ja muuta lähiruokaa.

Jouluruokia suunniteltaessa listalle nostettiin viime vuoden suosikkeja sekä talon omia reseptejä kuten sokerisuolatut kurkut ja marinoidut tomaatit. Omia reseptejä kehitellään ja viimeistellään talossa kaiken aikaa.

–Myös hilloke on meidän oma juttu, vinkkaa Savosko.

–Todella perinteisten jouluruokien rinnalla bataattilaatikko ja punajuuri-aurapaistos olivat tykättyjä, joten säilytimme ne listalla, Kultalahti kuvailee.

Jälkiruokatarjoilu on tänä vuonna kokonaan uusi.

–Ja rosolli tehdään tänä vuonna uunissa, mikä on uutta.

ENSIMMÄINEN jouluruokakattaus asetellaan Kivitipussa esille jo 10. marraskuuta. Siitä käynnistyy pikkujoulukausi Costello Hautamäen & Rock’n’Roll Boysin tahdittamana. Seuraavina viikonloppuina lavalle nousevat Kotiteollisuus, Jyrki Nurminen & Sävel, Elokerjuu, Onnenkerjäläiset ja Indica.

–Tarjolla on menoa eri ikäisille ja eri musiikkityyleistä tykkääville, kertoo Kultalahti. –Joihinkin iltoihin on jo ruokailut lähes myyty.

Jouluruokaa on tilauksesta tarjolla joulukuun toiselle viikolle saakka.

–Avoimet jouluruokailut järjestetään kahtena päivänä lähempänä joulua.

Välilasku tarjoaa isänpäiväbrunssin ja jouluruokailuja tilauksesta  

ISÄNPÄIVÄNÄ voi lähteä herkuttelemaan Lakiksen Välilaskuun vaikka koko perheen kera. Yrittäjä Jouni Niemelä lupaa loihtia paikalle monipuolisen kattauksen, josta löytyy ihan varmasti jokaiselle jotakin.  

–Brunssin teemana on kaikille kaikkea! Tarjolla on todella runsas puffet, josta löytyy lihaa, kalaa, kanaa, makkaroita, lihapullia, paljon erilaisia salaatteja, ynnä muuta. Kaikki on laktoositonta ja suurimmaksi osaksi myös gluteenitonta, kertoo Niemelä. 

–Välilaskuun mahtuu kerralla ruokailemaan 100 henkilöä, joten tarvetta ei ole varata paikkaa etukäteen. Brunssi on kello 11–14 välillä. 

Jouni Niemelä kattaa Välilaskuun runsaan isänpäivälounaan.
Jouni Niemelä kattaa Välilaskuun runsaan isänpäivälounaan.

Brunssin järjestäminen on ollut yrittäjän mielessä aiemminkin, mutta ajanpuutteen vuoksi se on jäänyt aiemmin vain ajatuksen asteelle. 

–Ehkä kevätpuolella voisi kokeilla sunnuntaibrunsseja säännöllisemmin, katsotaan. 

JOULURUOKAILUJA Niemelä järjestää tilauksesta vähintään 10-15 henkilön ryhmille. Viikonloppuja on jo paljon varattuna, joten nopeus on valttia, mikäli jouluruuan haluaa nauttia Välilaskussa. 

–Vielä on kalenterissa tilaa, mutta kovasti kannattaa jo olla varauksen suhteen asialla, muistuttaa Niemelä.

Mäntyhovissa isänpäivälounas ja jouluateria järjestetään perinteisellä kaavalla. Kuvassa Juliya.
Mäntyhovissa isänpäivälounas ja jouluateria järjestetään perinteisellä kaavalla. Kuvassa Juliya.

Mäntyhovissa kaikki liha- ja maitotuotteet kotimaisia, perunat lähituottajilta 

Isänpäivälounasta tarjoillaan Mäntyhovissa Evijärvellä sunnuntaina kello 11–15. 

Mainos

−Ruokalistalla on valkosipulipersiljakanaa, juustoista kalapaistosta, mureaa nautaa talon tapaan sekä runsas salaattipöytä ja jälkkärinä kakkua ja kahvia, kertoo Outi Mäntylä

Jouluinen lounasbuffet järjestetään 15. joulukuuta normaaliin lounasaikaan kello 10–15. 

−Kaikki liha- ja maitotuotteet Mäntyhovissa ovat kotimaista alkuperää, perunat ovat lähituottajan kasvattamia ja salaatit ovat myös pääosin kotimaista tuotantoa. 

TuuHetissa odottaa runsas isänpäivän kattaus 

Tuuhetissa tarjoillaan lähialueen herkkuja.
Tuuhetissa tarjoillaan lähialueen herkkuja.

−Isänpäivälounaalla on tarjolla alkuruoissa graavilohta, katajanmarjasilakkaa, sinappisilliä, katkarapusalaattia, metsäsienisalaattia, coleslaw-salaattia, vihersalaattia ja rosollia. Tarjolla on myös erilaisia Juustoportin juustoja. Leipänä on hapanjuureen valmistettua alaähtäväläisen Jerikon kotileipomon valkosipulifetajuustoleipää. Lämpimänä ruokana on lohta ja naudan briskettiä ja viskikastiketta. Jälkiruokana tarjotaan kahvia ja kinuskikermakakkua, kertoo Arja Paalanen

Joulun teemana TuuHetissä on perinteinen joulupöytä, jossa on itsevalmistetut perinteiset laatikot ja itse paistettua joulukinkkua, on kalaa kuten silliä ja graavilohta, lisäksi itse valmistetut jouluiset salaatit, rosollia, sienisalaattia ynnä muuta, perinteistä kotikaljaa unohtamatta. Jälkiruokana tarjoillaan rahkaa eri makuvivahtein tai talon parempaa marjaisaa hedelmäsalaattia. 

−Lähiruokaa joulupöytään tuo viljapossu Björkensin tilalta Kruunupyystä. Salaatit ja juurekset ovat kotimaisia. Sienet ja marjat ovat syksyn satoa paikallisilta. Joululimpun toimittaa Jerikon kotileipomo.  

Erityisen suosittuja ovat olleet kolmen päivän joululounaat kaikille. Tänä vuonna ne ovat 19.–21. joulukuuta kello 11–15. 

Ravintolassa asiakkaiden toivotaan edelleen noudattavan määräystä huolellisesta käsien pesusta ennen ruokailua ja yhtä tärkeää on myös takkien jättäminen naulakkoon ennen ruokailua. 

Alvariinin isänpäiväruoassa on miehistä twistiä isien makuun 

ALAJÄRVELLÄ Ravintola Alvariinissa isänpäivän ruokaan haettiin miehistä twistiä; tarjolla on hirveä ja kuhaa.  

–Kaikki on meidän tyylillemme uskollisesti alusta asti itse tehtyä, pyritään tekemään mahdollisimman paljon kotimaisista raaka-aineista ja lähiruoasta, kertoo yrittäjä Tomi Hemminki.  

Tomi Hemminki kertoo, että Alvariinin ruoka on hyvässä maineessa laajalla alueella.
Tomi Hemminki kertoo, että Alvariinin ruoka on hyvässä maineessa laajalla alueella.

–Vaikka isänpäivälounaan suosio jää ainakin vielä äitienpäivälle kakkoseksi, on isänpäivänäkin mukava lähteä ulos syömään, kun pöydät on katettu kauniisti ja valmis ruoka odottaa. Kyse on juhlavasta hetkestä ja irtiotosta arjesta, kuvailee Hemminki.   

–Meillä on kaksi kattausta isänpäivälle ja varauksia on tullut paremmin kuin viime vuonna. Osasyy voi olla silläkin, että meidän ruoka on tosi hyvässä maineessa tällä hetkellä. Maailmantilanne on epävarma ja ihmisten elämä hektistä, joten yleensä varauksia tulee vielä ihan viimetippaankin. 

JOULURUOAN osalta Alvariinissa on käytäntönä, että perinteiseen raamiin tuodaan aina myös jotain uutta. Liikaa ei kuitenkaan ole vara lähteä uudistamaan. 

–Jouluruoka on monelle todella tärkeä perinne.  

Kaikki perinteiset joululaatikot valmistetaan talossa itse ja kinkkuja paistetaan yötä myöten ravintolan uuneissa. 

Jouluaterioiden varauskalenteri on avoinna lähes kaikille päiville ennen joulua. Iltoihin ja viikonloppuihin myydään ryhmille varauksia. Vaikka tilat eivät taivu isompiin livemusiikkitapahtumiin, on joulun alle räätälöity muutamia livemusiikkitapahtumia asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Usein asiakkaat arvostavat hyvää ruokaa ja vapaampaa hetkeä työ- tai ystäväporukalla. Syömään tullaan yli maakuntarajojen, ruoka on saanut siltäkin osalta hyvää mainetta.  

–Päiväaikanakin voimme nyt ensimmäistä kertaa järjestää ryhmille jouluruokailuja kabinettiin yli 12 hengen ryhmille. 

Avoin joululounas on tarjolla torstaina 14. ja perjantaina 15. joulukuuta pidennetyin lounasajoin; kello 10.30–17. Isommille ryhmille toivotaan ennakkoilmoittautumisia. 

Koskikievarin perinteinen jouluateria tulossa

LAPPAJÄRVELLÄ Koskikievarissa jouluruoan ystäviä hemmotellaan tänäkin vuonna suun myötäisillä herkuilla. Suosituksi havaitun jouluperinteen ajankohta varmistuu lähiaikoina.

–Siitä ilmoitellaan heti kun ajankohta varmistuu, kertoo Ksenia Arkhipova.

Koskikievari tarjoaa arkisin lounasta ja sen lisäksi päivittäin on mahdollista herkutella myös Rollsin aterioilla.

Luitko jo nämä tuoreet uutiset?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.