Lappajärvellä myöhäinen sinileväkukinto

Lappajärven sinileväesiintymästä otettiin näytteitä 6.11.2023.
Lappajärven sinileväesiintymästä otettiin näytteitä 6.11.2023.

Lappajärvellä on havaittu lokakuun puolella ja marraskuun alussa sinilevää, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Esiintymät ovat olleet varsin runsaita ja tummanvihreä levämassa on sotkenut rantoja sekä kalastajien verkkoja. Levänäytteen perusteella lajisto oli runsasta. Näytteissä tavattiin loppusyksylle tyypillisen Aphanizomenon flos-aquae-lajin lisäksi erilaisia Anabaena-, Gomphosphaeria-, Woronichinia- ja Microcystis-sukujen sinileviä.

Myöhäissyksyn ja alkutalven leväkukinnot ovat melko harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Pimeänä vuodenaikana vähäinen valon määrä, kylmä vesi ja tuuliset säät yleensä vähentävät levien esiintymistä ja joka tapauksessa selvästi hidastavat levien kasvua. Toisaalta ravinteita on usein runsaasti saatavilla. Tämä suosii tiettyjä levälajeja.

Syksyn runsaat sateet ovat tuoneet Lappajärveenkin runsaasti ravinteita, mikä on varmasti suosinut levien esiintymistä. ELY-keskuksella ei ole kantautunut tietoa muiden järvien levätilanteesta. Liikkuminen järvillä vähenee loppuvuonna selvästi, eikä mahdollisia esiintymiä varsinkaan jään alta helposti havaita.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä tuoreet uutiset

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.