Käsien kertomaa

Julkaistu:

Aihe:

LAPPAJÄRVEN kirjastossa avautui maanantaina vantaalaisen Leena Mäkisen valokuvanäyttely Kädet. Nimensä mukaisesti esillä on valokuvia käsistä.

Taidevalokuvauksen Mäkinen aloitti varttuneella iällä. Sitä ennen hän oli ottanut paljon lomakuvia.

–Minulta löytyy pienen vaatekomerollisen verran valokuva-albumeja lomareissuilta.

Ajatus toisenlaisesta kuvaamisesta oli seurausta työelämän jättämisestä.

–Jäin eläkkeelle vuonna 2006. Lisäksi mieheni oli kuollut kaksi vuotta aikaisemmin. Tarvitsin itselleni jotakin hommaa.

Mäkinen aloitti kuvaamalla koiria.

–Olen aina tykännyt koirista, mutta perheen allergioiden takia emme voineet niitä ottaa.

Vielä samana vuonna 2006 hän kokosi koira-aiheisen valokuvanäyttelyn. Toinen oli vuonna 2010 eteläeurooppalaisista parvekkeista.

TASAVALLAN presidenttinä kaksi kautta toiminut Mauno Koivisto kuoli toukokuussa 2017.

–Monessa paikassa puhuttiin, miten isot hänen kouransa olivat. Tuli mieleeni, että kädet voisivat olla se seuraava juttu, vaikka eihän siinä mitään järkeä ole.

Mäkinen kertoo ottaneensa muistiin valokuvaaja Esko Männikön ajatuksen: “Taiteessa ei tarvitse olla mitään järkeä, siihenhän koko homma perustuu.”

–Kukaan ei pistänyt hanttiin, kun kysyin lupaa käsien kuvaamiseen. Useimmat ovat minulle tuntemattomia, eli en tiedä heidän taustoistaan.

Mäkisen käsikuvat olivat kaksi vuotta sitten esillä Kannelmäen kirjastossa Helsingissä. Aikaisemmat näyttelyt koirista ja parvekkeista nähtiin Myyrmäen kirjastossa Vantaalla.

OMANA suosikkinaan Mäkinen pitää kuvaa vauvan sormista. Se ei ole ihme, sillä kyse on hänen lapsenlapsestaan Islasta.

–Isla on nyt jo kahdeksanvuotias, mutta silloin hän oli vasta viisiviikkoinen. Tästä Kädet-näyttelystä ei siinä vaiheessa ollut tietoakaan.

Kaikki muut Mäkisen itsensä ottamat kuvat ovat vuodelta 2017. Kolme kuvaa hän hankki kuvatoimistoista. Ne ovat Mauno Koiviston kädestä, hänen ja Tellervo Koiviston käsistä sekä koripalloilija Lauri Markkasesta.

Näyttelyyn voi tutustua kesäkuun loppuun asti.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.