Pakolaisesta tuli tilitoimistoyrittäjä – Atiafille jäi Lappajärvestä lämpimät muistot

Atiaf Al-Salman tuli Lappajärvelle lokakuussa 2015. Helmikuun alussa hän perusti oman tilitoimiston Helsingissä ja nelihenkinen perhe asuu Kannelmäessä.
Atiaf Al-Salman tuli Lappajärvelle lokakuussa 2015. Helmikuun alussa hän perusti oman tilitoimiston Helsingissä ja nelihenkinen perhe asuu Kannelmäessä.
Atiaf Al-Salman tuli Lappajärvelle lokakuussa 2015. Helmikuun alussa hän perusti oman tilitoimiston Helsingissä ja nelihenkinen perhe asuu Kannelmäessä.
Atiaf Al-Salman tuli Lappajärvelle lokakuussa 2015. Helmikuun alussa hän perusti oman tilitoimiston Helsingissä ja nelihenkinen perhe asuu Kannelmäessä.

LAPPAJÄRVELLE lokakuussa 2015 tulleista pakolaisista yksi oli Atiaf Al-Salman. Hänen kanssaan tuli parivuotias tytär Lara. Matka jatkui myöhemmin Seinäjoen kautta Helsinkiin, jossa perhe nyt asuu. 

Oleskeluluvan saatuaan Atiaf aloitti kielikurssin, mutta siirtyi jo kuukautta myöhemmin suorittamaan kaksivuotisia merkonomiopintoja Helsinki Business Collegeen, joka on toisen asteen ammatillinen oppilaitos. Irakissa hän oli opiskellut yliopistossa neljä vuotta matematiikkaa ja tähdännyt opettajaksi.

Opintoja seurasi harjoittelu helsinkiläisessä tilitoimistossa. Atiaf odotti perheen toista lasta. Sovittiin, että hän palaisi äitiysloman jälkeen tilitoimistoon. Dheya-pojan syntymän ja äitiysloman jälkeen hän jatkoi työskentelyä vielä kaksi vuotta.

Helsingin seudulla on paljon arabiankielisiä yrittäjiä taksi- ja kuljetusalalla sekä ravintola- ja siivousyrittäjinä. Suomalainen kirjanpitokäytäntö ja verokysymysten ymmärtäminen on helpompaa omalla äidinkielellä, joten pystyin auttamaan näitä yrittäjiä.

Arabiankieliselle tilitoimistopalvelulle on kova tarve pääkaupunkiseudulla

ATIAFIN arabian kielen taito osoittautui arvokkaaksi. Hän alkoi pohtia oman yrityksen perustamista. Helmikuun 2024 alussa yhden naisen tilitoimisto LD Accounting aloitti toimintansa. Uusi toimisto sai heti runsaasti asiakkaita, koska arabian kieltä taitavia kirjanpitäjiä ei ole helppo löytää Helsingissä.

Arabiaa puhuvilla yrittäjillä on oma Facebook-ryhmä. Sitä kautta moni on löytänyt tiensä uuteen tilitoimistoon. Atiaf jaksaa selittää suomalaisia kirjanpitokäytäntöjä. Hän pitää hyvää asiakaspalvelua yhtenä menestyksekkään liiketoiminnan kulmakivenä.

Maaliskuun lopulla menossa on kiivain tilinpäätös- ja veroilmoitusrumba. Työpäivät venyvät kymmentuntisiksi. Atiaf arvioi, että jo huhtikuussa helpottaa.

Atiafin puoliso Khaled on opiskellut ammattikoulussa maalariksi, mutta ei työllistynyt sillä alalla. Hän ryhtyi ajamaan FiksuTaksin autoa. Suunnitteilla on omaan taksiautoon investoiminen heti kun rahatilanne sallii.

Atiaf tekee jatko-opintoja, jolloin hän voisi palvella asiakkaitaan myös kansainvälisen kaupan ja konsernitilinpäätösten kautta.

Tavoite kouluttautua ja päästä eteenpäin

ATIAF sanoo haluavansa jatkaa opintoja. Viime syksynä hän aloitti opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa ja aikoo hakea ensi syksynä tutkinto-opiskelijaksi Haaga-Helia ammattikorkeakouluun. Tavoitteena on valmistua kahdessa-kolmessa vuodessa tradenomiksi.

Atiaf haluaa päästä palvelemaan vaativampia asiakkaita, ja sen vuoksi jatko-opinnot ovat tarpeen. Pienyritys ei tee konsernitilinpäätöstä eikä käy kansainvälistä kauppaa.

Toisaalta entinen työnantaja on sanonut, että Atiaf on tervetullut takaisin, mikäli oman yrityksen pyörittäminen ei sujuisi.

–Aina on hyvä olla olemassa varasuunnitelma eli plan B, sanoo Atyaf hymyillen.

Suomesta on tullut uusi kotimaa

UUSI yrittäjä on tyytyväinen elämäänsä. Hän pitää vapaudesta tehdä asiat niin kuin itse haluaa. Tällä hetkellä hänelle on tärkeätä kyetä ottamaan asiakkaita sopivasti, jotta työskentelyn ohella voi jatkaa opintoja.

Tytär Lara on nyt 12-vuotias Kannelmäen peruskoululainen ja 3-vuotias pikkuveli Dheya päiväkodissa.

Erityisesti lapsille Suomi on kotimaa, koska ystävät ovat täällä. Lara-tytär ei voisi kuvitella asuvansa muualla, eivätkä vanhemmat halua viedä lapsiltaan kotimaata. Mies haluaa asua turvallisessa ja rauhallisessa maassa, jossa saa tehdä töitä ja ansaita rahaa. Perhe ei halua aloittaa elämää alusta taas uudessa maassa.

Mainos

Atiaf sanoo viihtyvänsä Helsingissä.

–Tykkään niin paljon Suomen kesästä. Mennään rannalle ja voi uida ja grillata ja käydä piknikillä.

Helsinki on hyvä kotikaupunki, vaikka talvi ei olekaan lempivuodenaika.

–Talvella ei jaksaisi tehdä mitään ja haluaisi vain jäädä kotiin. Olisi tietenkin ihana olla lämpimässä maassa, mutta ei missään ole sellaista paikkaa, jossa kaikki olisi hyvin, pohtii Atiaf.

Lappajärveläisten ystävällisyys jäi mieleen

ASIAT ovat nyt hyvin, kun voi taas tavata perhettäkin. Sisaruksensa ja vanhempansa Atiaf näki viime vuonna ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Elämä on hyvää, jos voi välillä matkustaa lämpimään sekä järjestää perheen tapaamisia Turkissa tai vaikkapa Egyptissä.

Lappajärveltä Atiaf muistaa kahdeksan vuoden jälkeen ihmisten ystävällisyyden ja sanoo, että paikkakunnalla oli kivoja ihmisiä. Helsinkiin muuton jälkeen hänellä ei ole ollut samalla tavoin suomalaisia kavereita. Lappajärvellä vastaanottokeskukseen työntekijöistä ehti tulla oikeita ystäviä kuten Päivi Angervistosta, jonka kanssa hän muistelee jutelleensa paljon ja ystävystyneensä.

Aisaparin ja Lappajärven kunnan MaaKoto-hanke teki kotouttamistyötä pakolaisten parissa. Atiafia haastattelemassa Aino Alppinen toukokuussa 2016.
Aisaparin ja Lappajärven kunnan MaaKoto-hanke teki kotouttamistyötä pakolaisten parissa. Atiafia haastattelemassa Aino Alppinen toukokuussa 2016.

Pitkä matka Basrasta Lappajärven kautta Helsinkiin

ATIAFIN perhe on kotoisin eteläisestä Irakista, Basrasta. Hänen isoisällään oli maatila, jossa oli lehmiä ja tilaa asua. Kun tilanne Irakissa kärjistyi, perhe pakeni ensin Pohjois-Irakiin ja sieltä Turkkiin. Irakista lähtiessään Atiaf oli 21-vuotias. Puoliso Khaled lähti Suomeen ja Atiaf jäi Lara-tyttären kanssa odottamaan Turkkiin, koska ei halunnut lähteä vaaralliselle matkalle pienen lapsen kanssa. Ajatus oli, että mies hakee perheenyhdistämistä, kun hän saa oleskeluluvan.

Kun kävi selväksi, että oleskeluluvan saaminen ja perheenyhdistäminen kestää kauan, Atiaf lähti pari kuukautta myöhemmin tyttärensä kanssa Turkista Suomeen. Hän oli parivuotiaan tyttärensä kanssa yksi pakolaisista, joka pimeänä syysiltana nousi rajalla suomalaiseen linja-autoon tietämättä määränpäätään – joka pitkän yön jälkeen oli Lappajärven Nykälässä sijainnut vastaanottokeskus.

Tampereen vastaanottokeskuksessa oleskellut Khaled siirrettiin Lappajärvelle ja kolmihenkinen perhe oli taas yhdessä. 

ELOKUUSSA 2016 Lappajärven vastaanottokeskus suljettiin ja perhe siirtyi Seinäjoen vastaanottokeskukseen. Siellä oleskeltiin vuoden verran, kunnes perhe sai oleskeluluvat. Helsinkiin muutettiin vuonna 2017.

Nyt perhe asuu Helsingin Kannelmäessä, missä myös Atiafin toimisto sijaitsee. Hän sanoo, että matka kotoa toimistolle on lyhyt. On hyvä, kun ei tarvitse käyttää bussia eikä metroa. Niissä joskus ihmiset, erityisesti humalaiset, saattoivat huudella ilkeyksiä. Pienen lapsen käskettiin painua takaisin omaan maahansa, ja huivipäiselle naiselle puhuttiin rasistisesti.

–Kaikissa maissa on huonoja ihmisiä – Suomessa on paljon enemmän hyviä ja kivoja ihmisiä. Samoin maahanmuuttajissakin on pahoja ja hyviä ihmisiä, sanoo Atiaf.

Atiafin isä ja äiti saivat viisumit ja asuvat USA:n Virginiassa Atiafin sisarusten kanssa.

Aino Alppinen

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.