Järviseudulla on tarvetta kansainväliselle osaamiselle – JPYP haluaa rohkaista alueen yrityksiä  kansainvälisten opiskelijoiden palkkaamiseen 

Kellyta Nikko toivoo löytävänsä Suomesta työpaikan valmistuttuaan.
Kellyta Nikko toivoo löytävänsä Suomesta työpaikan valmistuttuaan.

ETELÄ-POHJANMAAN nuoret ovat toisiksi koulutetuimpia Suomessa, mutta valuvat muualle, koska Seinäjoella korkeakoulupaikkoja on puolta vähemmän kuin esimerkiksi Vaasassa. JPYP haluaa vaikuttaa omalta osaltaan kansainvälisten opiskelijoiden saamiseen alueelle, sillä alueen työmarkkinoilla on tarvetta tekijöille ja osaajille.   

JPYP:llä on lokakuun alussa aloittanut kansainvälinen työharjoittelija Kellyta Nikko. Nikko opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta International Business -linjalla.  

–Kellyta työskentelee meillä loka- ja marraskuun ajan. Tämän työharjoittelun isompana kattotavoitteena on rohkaista alueen muitakin yrityksiä palkkaamaan itselleen kansainvälisiä opiskelijoita kesätöihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyötä tekemään, kertoo Elina Rantalahti. 

Hän työskenteli keväällä hankkeissa, joissa käsiteltiin maahanmuuttoa ja opiskelijoiden rekrytointia ja otti asian sydämelleen. Kellytan ensimmäinen kontakti JPYP:een oli keväällä. 

–Teimme silloin koulusta tänne yritysvierailuja. Elina keräsi aamiaistilaisuudessa cv:mme ja pyrkii niiden avulla solmimaan yhteyksiä meidän kansainvälisten opiskelijoiden ja paikallisten yritysten välille. Täällä pääjuttu on tutustua alueeseen, yrityksiin ja mahdollisuuksiin sekä myös tutustuttaa muita opiskelijoita tähän seutuun, koska alue on monille vieras. Jäädäksemme alueelle ja integroituaksemme tänne meidän täytyy päästä oppimaan yrityskulttuuria ja tutustumaan laajemmin tekemiseen, kertoo Kellyta Nikko.   

–Kuitenkin yhteistyö tarjoaa monia etuja, esimerkiksi minä tunnen kuinka asiat toimivat Brasiliassa, uskon että siellä olisi valtavat markkinat ja sama pätee opiskelutovereihini Afrikasta, Lähi-Idästä ja Aasiasta. Siellä on korkea potentiaali viennille.   

BRASILIALAINEN Kellyta Nikko, 30, on oikeustieteen kandi. Tulevaisuuden suunnitelmissa on valmistua joulukuussa ja aloittaa masters-opinnot ensi syksynä.  

–Suomessa opiskelu on ollut täysin erilainen kokemus kuin mitä minulla oli Brasiliassa. Täällä opiskelu keskittyy enemmän tekemällä oppimiseen ja on siten käytännönläheisempää kuin teoreettista. Vuonna 2017 valmistuin oikeustieteen kandidaatiksi Brasiliassa sijaitsevasta yliopistosta, ja opinnoissani oli suurempi painotus teoriaan ensimmäisten kolmen vuoden aikana. Joten aluksi opiskelu täällä oli kovin erilaista, mihin olin tottunut Brasiliassa, kertoo Nikko. 

–Olen kuitenkin tyytyväinen päätökseeni opiskella Suomessa, koska täällä olen oppinut taitoja, joita nyt olen valmis soveltamaan käytäntöön. JPYP:n harjoittelujakson aikana olen oppinut tosi paljon, koska olen päässyt osallistumaan niin monenlaiseen toimintaan ja tapahtumiin. Tulevaisuuden töiden toivon löytyvän täältä Suomesta, ehkä bisnesanalyysin parista. Täällä on etätyöskentelyyn hyvät mahdollisuudet.   

–Kellyta on tehnyt huippuhyvää työtä meillä. Hän muun muassa tekee sosiaaliseen mediaan sisältöä JPYP:n toimialueelta, esittelee yrityksiä ja nähtävyyksiä ja nostaa esille, kuinka viehättävä ja omaleimainen alue on, kertoo Elina Rantalahti. 

–Hänellä on myös työn alla henkilökunnasta pienet videot, sekä ohjeet yrityksille kansainvälisen työvoiman harjoitteluun ottamiseen ja palkkaamiseen.  

KELLYTA Nikko työskentelee Rantalahden ohjauksessa ja valvonnassa, mutta saa tarvittaessa apua myös muilta. 

–Kaikki kollegani ovat innokkaita auttamaan. Tehtäväni liittyvät pääasiassa markkinointiin, lisäämään tietoisuutta kansainvälisten osaajien palkkaamisesta alueen yrityksiin ja yhdistämään muita SeAMK-opiskelijoita Järviseutu-alueeseen, kertoo Kellyta Nikko. 

–Lisäksi kaikki ovat innoissaan mahdollisuudesta harjoitella englantia ja opettaa minulle joitakin suomen kielen ilmaisuja. Olen asunut Suomessa viisi vuotta ja ymmärrän kieltä hyvin, mutta puhuessa joskus koen vielä itseni epävarmaksi. Puhun myös portugalia ja englantia. Espanjaa ja saksaa osaan, vaikkakaan en täydellisesti.

Suomalainen kulttuuri on yllättänyt monessa suhteessa, positiivisesti. 

–Yksi yllättävimmistä asioista suomalaisessa kulttuurissa minulle on se, kuinka voit tehdä lähes kaiken käyttämällä verkkopalveluja! Myös se on tuntunut oudolta, että hierarkia on käytännössä olematon suomalaisessa yhteiskunnassa. Olen myös yllättynyt siitä, kuinka paljon suomalaiset nauttivat hiljaisuudesta. Minun on pitänyt opetella tuntemaan oloni mukavaksi niinä hetkinä, kun keskusteluissa suomalaisen kanssa saattaa yhtäkkiä tulla kahden minuutin tauko ja kaikki ovat täysin hiljaa, nauraa Nikko. 

–Lisäksi rakastan sitä kuinka suurin osa ihmisistä arvostaa paikallisia brändejä. On hienoa nähdä ihmisten tukevan paikallisia yrityksiä. 

JPYP tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia yrityksille

JPYP järjestää yhteistyössä SeAMKin kanssa oppilaille aamiaistilaisuuksia, yritysvierailuita, aluemarkkinointikierroksia sekä täsmävierailuja paikallisiin yrityksiin. 

–Opiskelijoiden joukosta valitaan opiskelija, jolla voisi olla yrityksen kannalta tärkeää osaamista ja näkemystä. Tämän jälkeen opiskelija viedään päiväksi tutustumaan yritykseen. Päivän aikana syntynee näkemys siitä, voivatko yritys ja opiskelija hyödyntää toisiaan esimerkiksi opinnäytetyön, työharjoittelun tai muun avulla, räätälöidään koulutus ja yrityksen tarpeet, kertoo Elina Rantalahti JPYP:stä.   

–Tällaisia opiskelijoita kuin Kellyta meillä on Seinäjoen ammattikorkeakoulussa luokat pullollaan. 60 prosenttia Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelevista jää alueelle ja kansainvälisistä opiskelijoista vain 10 prosenttia, tämän haluaisin muuttaa!  

Alueen yrityksillä on mahdollista lainata Kellyta Nikkoa ja hyödyntää hänen kansainvälistä osaamistaan. Yhdessä JPYP:n työntekijän kanssa hänellä on mahdollisuus olla käytettävissä päivän tai parin projekteihin. Asian tiimoilta voi olla yhteydessä Elina Rantalahteen.  

Kellyta kertoo oppineensa harjoittelussa jo nyt paljon. –Minut on otettu huomioon hienosti ja olen päässyt monenlaiseen toimintaan mukaan.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi