Kolmen maan nuoret tutkivat vettä

Julkaistu:

Aihe:

VIIME keskiviikkoiltana [10.4.] Lappajärven Eränkävijöiden metsästysmajalle kokoontui opiskelijoita paistamaan nuotiolla makkaraa ja vaahtokarkkeja. Samalla heille kerrottiin hirvenmetsästyksestä.

Metsään nuoret toi Lappajärven lukion kansainvälinen teemaviikko From the Bottom to the Surface. Liettualainen Ugnė Petraitytė asui viikon lappajärveläisen Emmi Laurilan perheessä.

–Tähän asti paras kokemus on ollut se, kun kävimme saunassa ja menimme pyörimään lumeen, Petraitytė naurahti.

Lappajärvellä asui perhemajoituksessa kymmenen nuorta Liettuasta ja kymmenen Virosta. Neljä opettajaa asuivat hotellissa.

VIIKKO ei ollut pelkästään makkaran paistamista ja saunomista, vaan myös opiskelua.

–Maanantaina kävimme Halkosaaressa ja Tarvolassa ottamassa vesinäytteet Lappajärvestä, sanoi Laurila.

Tiistaina näytteitä tutkittiin laboratoriossa ja niistä kirjoitettiin lyhyet raportit. Liettualaiset ja virolaiset olivat tuoneet vesinäytteet omilta seuduiltaan. Petraitytė on kotoisin Liettuan pohjoisosasta Šeduvasta.

–Siellä virtaa pieni joki, mutta näytteet otimme järvestä noin kahdeksan kilometrin päästä.

Moni šeduvalainen ja lappajärveläinen tunsi toisensa jo entuudestaan. Viime lokakuussa kymmenen lukiolaista Lappajärveltä ja kymmenen virolaista opiskelijaa Narvasta matkusti viikoksi Šeduvaan.

–Asuin siellä Ugnėn perheessä. Näistä vierailuviikoista saa ystäviä ja samalla ne ovat hyviä intensiivikursseja englannin kielessä, Laurila huomautti.

AIKAISEMMIN keskiviikkona lappajärveläis-liettualais-virolainen ryhmä oli käynyt Lappajärven meteoriittikeskuksessa.

Torstaina he tutustuivat luontokohteisiin Vaasan ympäristössä. Perjantain työpajoissa Lappajärvellä valmisteltiin muun muassa valokuvanäyttely.

Kyse on Pohjoismaiden ministerineuvoston tukemasta, kaksivuotisesta Nordplus-hankkeesta, jota vetää englannin opettaja Arja Andersson.

–Syksyllä oli Šeduva, nyt Lappajärvi ja ensi syksynä Narva. Tapahtumiin osallistuu aina jokaisesta kolmesta maasta kymmenen opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

FROM the Bottom to the Surface tarkoittaa suomeksi Pohjalta pintaan. Menossa on sen niminen yhteishanke, jossa ovat mukana Alajärven, Evijärven, Härmän, Kauhavan, Lappajärven ja Vimpelin lukiot.

Muillakin paikkakunnalla järjestettiin viime viikolla vesiaiheista toimintaa, mutta Lappajärvellä siihen yhdistettiin toinen hanke, eli kansainvälinen koulutusyhteistyö.

Kaksivuotinen, pitkälti Opetushallituksen rahoittama Pohjalta pintaan – vesi tutkimuskohteena -yhteishanke päättyy tähän kevääseen.

Lappajärven lukion rehtori Tarja Puro kertoi, että samojen kuuden lukion kesken kehitellään jo uutta yhteishanketta.

–Ensi kevääksi suunnitellaan teemaviikkoa, jossa korkeakoulut tulisivat lukioihin.

Sysäyksen antaa elokuussa voimaan tuleva uusi lukiolaki. Se velvoittaa lukiot yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.