Englanninkielinen koulutus ammattikorkeassa antoi hyvät eväät junioripäällikön työhön

Santeri Syynimaa valmistui liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja toimii Vimpelin Vedon junioripäällikkönä.
Santeri Syynimaa valmistui liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja toimii Vimpelin Vedon junioripäällikkönä.
Santeri Syynimaa valmistui liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja toimii Vimpelin Vedon junioripäällikkönä.
Santeri Syynimaa valmistui liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja toimii Vimpelin Vedon junioripäällikkönä.

VIMPELIN VEDON junioripäällikkö Santeri Syynimaa opiskeli lukion ja armeijan jälkeen englanninkielisessä AMK-tutkinnossa liikunnanohjaajaksi. Kajaanin ammattikorkeakoulussa meno oli hyvin kansainvälistä.

–Kajaanissa oli opiskelijoita Saksasta, Vietnamista, Kiinasta, Venäjältä, Ranskasta, Italiasta, Itävallasta ja Filippiineiltä. Ryhmä oli tiivis ja opettajat ja opiskelijat tunnettiin. Myös Intiassa tunnettiin tämä koulutus.

Liikunnanohjaajakoulutuksen motto on ”Liikuntaa kaikille!” Liikunta-alan koulutus on Suomessa huippuluokkaa ja alalle hakeutuu varsin motivoituneita opiskelijoita. Alaa voi opiskella kolmella tasolla: toisella asteella liikuntaneuvojaksi ja korkeakouluissa liikunnanohjaajaksi ja liikunnanopettajaksi. Vähemmän tunnettu on englanninkielinen liikunnanohjaajan tutkinto Bachelor Studies, Sports and Leisure Management eli alempaa korkeakoulututkintoa vastaava tutkinto, jota voi opiskella muun muassa Haaga-Heliassa ja Kajaanissa. Valmistuneet voivat toimia muun muassa valmentajina, vaikka eivät olisikaan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellistä suorittaneet, liikunnanopettajien sijaisina, uimakoulujen opettajina, yrittäjinä ja kuntien liikuntasihteerinä. Liikunnanohjaajien on mahdollista jatkaa liikuntatieteen maisteriksi aikuiskoulutuksena, jonka kesto on noin kaksi vuotta.

–Osa opiskelijoista olivat ammattioppilaitoksessa suorittaneita liikuntaneuvojia, jotka eivät olleet opiskelleet lukiossa, kertoo Syynimaa.

Monipuoliset pääsykokeet

PÄÄSYKOEPÄIVÄ kesti kuusi tuntia ja siihen kuului monenlaisia vaiheita: viiden hakijan ryhmähaastattelu, joka kesti 20–30 minuuttia, esseen kirjoittaminen alalle hakeutumisen perusteista sekä erikoisimpana ja odottamattomampana, tanssi.

–Piti katsoa muiden hakijoiden kanssa puoli minuuttia tanssia ja sitten myöhemmin piti toistaa liikkeet. Pääsykokeessa oli myös pallon heittelyä ja viivalta viivalle juoksua, jossa etäisyys noin 20 metriä.  Pääsykoepäivään tuli varata arviolta kuusi tuntia. Persoonallisuustestejä ei ollut. Valmistautumista varten pääsykokeista ei kerrottu yksityiskohtia: mainittiin vain sisäliikuntavälineiden mukaanotosta.

Päättötyö esportsista

LIIKUNNANOHJAAJAN koulutus on monipuolinen ja siitä voi tehdä oman näköisensä. Koulutus saa Syynimaalta kiitosta siitä, että opintoja voi valita myös jopa eri ammattikorkeakouluista. Teoria ja käytäntö yhdistyvät ammattikorkeassa sopivasti.

–Lopputyön aiheen sai valita vapaasti ja se oli mahdollista olla jokin projekti. Aineeni oli esports eli elektroninen urheilu, jossa kilpaillaan pelaamalla kilpapelejä tietokoneella tai konsolilla viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan eri alalajiin eli genreen. Ammattilaistasolla parhaimmat pelaajat tienaavat miljoonia. Kajaanin ammattikorkeakoulussa voi myös opiskella pelialaa. Liikunta-alaa opiskelee noin puolet tyttöjä ja poikia.

Keskiverrolla englannin taidolla pärjää

Syynimaa kirjoitti ylioppilaaksi Vimpelin lukiosta 2017. Hän kertoo pärjänneensä lukiossa englannissa:

–Kirjoitin magnan (eli hyvä) laajasta englannista. Olen sitä mieltä, että keskiverto englannin hallinta riittää kuitenkin kyseisessä koulutusohjelmassa opiskeluun. Koulutuksen sanasto on ammattisanastoa. Vimpelin lukiosta yo-tutkinnon suorittaminen antoi hyvät valmiudet amk-opiskeluun: esseiden ja lopputöiden kirjoittaminen, vuorovaikutustaito ja luetun ymmärtämisen taidot. Lukiosta ammattikorkeakouluun reittiä pidetään yleisesti toimivana ja se sopii hyvin ammattikorkeakoulujen opiskelutapaan. Arviolta vähintään kaksi kolmasosaa amk-opiskelijoista ovat käynee lukion.

Mainos

Amk-opiskelu on enemmän koulumaista kuin yliopistoissa: ammattikorkean opiskelijoilla on lukujärjestys valmiina. Päivä saattoi kestää kahdesta kahdeksaan tuntiin. Itsenäistä opiskelua oli koronan vaikutuksesta myöhemminkin.

Englanninkielisestä amk-tutkinnosta on ollut hyötyä Syynimaan nykyiseen työtehtävään, juniorivalmennustyöhön.

–Etua on opinnoista ohjauksessa ja vuorovaikutustaidoissa sekä lapset, nuoret ja aikuiset -linjasta: koulutus antaa hyvät valmiudet pitää myös kerhoja. Kerhojen vetäjistä on pulaa.

Liikunnanohjaajan tutkinnosta saa tietoa studentum.fi a opintopolku.fi-sivustoilta. Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena päiväopetuksen lisäksi. Alalle haetaan yhteishaussa syyskuussa ja tammikuussa.

Opiskeluaikoina Syynimaa osallistui salibandyn Kainuu Cupiin Kajaanissa: koulujen väillä pelattiin salibandyturnauksia. Hän on osoittanut aktiivisuutta myös KAMK:n luottamustehtävissä, josta hän mainitsee yhden vuoden kokemuksen opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana ja opiskelijatutorina kolme vuotta. Opiskeluaikana hän oli vaihdossa Tshekin tasavallassa, missä jääkiekko oli keskeisessä roolissa sekä Hollannissa, mistä hän sai tietoa urheilupsykologiasta.

Uutta harjoitteluun

TYÖHARJOITTELUA Syynimaa teki Vimpelin kunnassa Ari Takalan sijaisena ja testaustehtävissä. Hän on toiminut myös uimakoulun opettajana Paalijärvellä.

Kollegoiden tapaamisessa Varalassa markkinoitiin pesiksen rähinäpäivää.  

–Ajattelin kokeilla sitä Vimpelissä: pelattiin pesäpalloa, jossa rajoja ei ollut. Pesillä oli syöksymatot. Pelaajat olivat F- ja E-ikäisiä. Leikki- ja pelikoulua on järjestetty 4–5-vuotiaille.

Lasse Pippola

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.