Kehittämissuunnitelmalla kohti parempaa huomista

Alajärven sivistystoimi kerää kyselyllä sekä vimpeliläisten että alajärveläisten ajatuksia ja toiveita tuottamistaan palveluista.

Julkaistu:

Aihe:

Taustalla ovat maailmanlaajuiset muutokset, kuten kaikenlaisten ääripäiden korostuminen, teknologian muutos, ilmastonmuutos seurauksineen ja yllätyksellinen talous.

–Vaikka aiheet äkkiseltään saattavat tuntua laajoilta ja kaukaisiltakin, lähes kaikki ne näkyvät jo nyt varhaiskasvatuksen arjessa ja kiertyvät omia reittejään siihen tapaan, miten näitä palveluita järjestetään, mitä meiltä odotetaan ja mitä pitää huomioida, totesi varhaiskasvatuspäällikkö Hanna Luoma-aho.

–Koko ajan pitää olla valmiina odottamattomaankin käännökseen.

Laki, velvoitteet ja määräykset määrittelevät ohjaavat sivistyspalveluiden toimintaa, ja omien strategioiden laatiminen on jäänyt taka-alalle.

–Sen takia meillä ei tällä alueella ole ollut koskaan omaa erillistä strategiaa, totesi sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto.

–Huomiomme tässä kuntien strategiat sekä LAPE-muutosohjelman ja valmistaudumme kuntien tulevaan rooliin hyvinvointipalvelujen järjestäjänä.  Suunnitelmalla halutaan myös lisätä sivistystoimen henkilöstön tietämystä kunnan strategiasta ja lisätä henkilöstön, päättäjien ja asiakkaiden tietoisuutta sivistystoimen kokonaisuudesta ja sen tuottamista palveluista.

Kaikki sivistystoimen kahdeksan suurtuotetta liittyvät toisiinsa, ja erityisen hyvänä asiana Kaunisto pitää sitä, että suunnitelman laatimisen yhteydessä ovat eri palveluita järjestävät henkilöt päässeet keskustelemaan uusista yhteistyömuodoista eri toimintojen välillä.

–Tarkoituksena on ylläpitää, kehittää ja parantaa palveluita.

Koulutusta ja tukea suunnitelman laatimiseen saadaan Opetushallituksen rahoittamasta Sivistyskunta -koulutuksesta, jonka Opsia ry toteuttaa.

Visioksi on hioutunut Tuotamme hyvinvointia parempaa elämää varten. Suunnitelmaa on hiottu yhteisissä lähipäivissä ja siihen osallistuneet ovat vieneet viestiä sekä mietittäviä asioita yksiköihinsä niin, että koko henkilökunta sitoutetaan osallistumaan yhteisen suunnitelman laatimiseen.

–Käytännössä tähän osallistuu koko sivistystoimen henkilöstö, jota on lähes 500 henkeä. Tarkoitus on, että ”Tämä on paras suunnitelma, jonka minä olen tehnyt” eli sitoutetaan henkilöstö tähän.

Suunnitelma valmistuu kesän aikana ja tuodaan syksyllä valtuuston käsittelyyn. Tavoitteiksi on nimetty muun muassa uuden luominen ja kehittäminen rohkeasti yhdessä, toimiva ja turvallinen toimintaympäristö sekä monipuolisten sivistyspalveluiden ja kulttuuritoiminnan tuominen laajempaankin tietoisuuteen. Konkreettisia toimenpiteitä laaditaan parhaillaan.

Kyselystä tietoja suunnitelman tueksi

SIVISTYSTOIMI on avannut kyselyn, johon sen palveluita (varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukio-opetus, kansalaisopisto, musiikkiopisto, kirjasto, museo, vapaa-aikatoimi) käyttävien toivotaan vastaavan. Se on avoinna Alajärven kaupungin nettisivulla pääsiäiseen saakka.

–Paperiversiona kyselyä löytyy kirjastolta ja kirjastoautosta, kertoi Esa Kaunisto.

–Pyrimme pitämään kyselyn niin lyhyenä, että ihmiset jaksaisivat vastata, totesi Hanna Luoma-aho.

Kyselyn kohderyhmänä on koko väestö ja se muokkautuu sen mukaan, mitä sivistystoimen palveluita vastaaja käyttää.

Vastaaja pääsee arvioimaan palvelun laatua ja lisäksi voi esittää toivomuksia palveluiden kehittämisestä.

–Esimerkiksi, miten me kaupunkina tuetaan lapsiperheitä, onko palveluja riittävästi ja välittyykö meistä perhemyönteisyys ja lapsiystävällisyys, puuttuuko joku lapsiperheille tärkeä tukimuoto.

Tietoja hyödynnetään sivistystoimen kehityssuunnitelman laatimisessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.