Alajärven kaupunki luottavaisena vuoteen 2024 

Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja.
Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja.
Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja.
Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja.

SUOMEN kaupungit, Alajärvi mukaan lukien, ovat eläneet suurten muutosten ja tapahtuminen aikaa vuoden 2023 aikana.  Sosiaali- ja terveyspalveluiden poistuminen kuntien järjestämisvastuulta hyvinvointialueelle oli historian suurin muutos kuntakentällä. Tämä tuo kuntatalouteen suurta ennustettavuutta, mutta toki huolen siitä miten peruspalvelut säilyvät kuntalaisten lähellä. Täällä Etelä-Pohjanmaalla kunnat ja hyvinvointialue ovat käyneet vuoden aikana läpi väliin jääviä rajapintoja sekä keskustelleet miten ja kenen vastuulla rajapinnoilla olevat palvelut lopulta tuotetaan. Kaiken kaikkiaan muutos on valtava ja vaatii toki aikaa, että hyvinvointialueet pääsevät toimimaan täydellä teholla.  

Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen nurkan takana odottaa suuri TE-palveluiden uudistus, jossa nämä palvelut siirtyvät ELY-keskuksilta kuntiin vuoden 2025 alussa. Valmistelutyöt ovat parasta aikaa vauhdissa ja ne jatkuvat varmasti vuoden 2024 loppuun saakka. Alajärvi on mukana kymmenen itäisen Etelä-Pohjanmaan alueen kuntien muodostamassa Kuntayhtymä Kympissä. Tavoitteena on turvata jatkossakin laadukkaat TE-palvelut henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluasiakkaille. Nyt on myös suuri mahdollisuus kehittää uusia palveluiden tuottamisen tapoja yhdessä isomman alueen kesken.  

ALAJÄRVEN kaupunki on varautunut jo kolmen vuoden ajan hyvinvointialueuudistuksiin keventämällä hallintoaan, organisoimalla tehtäviä uudelleen sekä panostamalla elinvoiman, terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseen. Alajärvellä perustettiin edellä mainittuja asioita hoitamaan oma elinvoimatoimiala, jossa on oma elinvoimalautakunta, elinvoimajohtaja ja yhteisökoordinaattori. Tämä toimii yhdessä kaupungin muiden hallintokuntien ja Järvi-Pohjanmaan yrityspalveluiden (JPYP Oy) kanssa. Uskomme ja luotamme siihen, että näillä toimenpiteillä yhdessä kaupungin muiden toimijoiden kanssa pidämme Alajärven vahvana seutukaupunkikeskuksena myös tulevaisuudessa kuntia kohtaavista haasteista huolimatta. Avaimet siihen ovat omissa käsissä. 

Kaiken toiminnan ja kehittämisen lähtökohta jokaisessa organisaatiossa on toimiva tasapainoinen talous. Tässä Alajärvi on onnistunut hyvin ja nykyinen organisaatiorakenne on mitoitettu kuntien nykytilanteeseen sopivaksi. Alajärven tilinpäätös 2023, tätä kirjoittaessa, tulee olemaan positiivinen, kuten myös valmisteilla oleva vuoden 2024 talousarvio. Hyvä talous ei ole sattumaa vaan määrätietoisen suunnitelmallisuuden tulosta. Hyvän talouden avulla voidaan järjestää laadukkaita palveluita kaupunkilaisille sekä myös investoida palvelurakenteisiin. Alajärven lainamäärät ovat myös alle valtakunnan keskiarvojen huolimatta viime vuosien mittavista investoinneista palvelurakenteeseen. 

ALAJÄRVI katsoo tulevaan luottavaisin mielin. Haluan toivottaa kaikille lehden lukijoille oikein hyvää uutta vuotta 2024. 

Vesa Koivunen 

Alajärven kaupunginjohtaja 

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.