Kotikylän rieha

Julkaistu:

Aihe:

LAUANTAINA järjestettiin Karvalan kylässä talvirieha.

Keväisestä säästä huolimatta lunta riitti vielä kimppahiihtoon ja lasten pulkkamäkeen. Niistä sekä makkaroiden ja lättyjen paistamisesta huolehtivat ulkomaiset opiskelijat Järviseudun ammatti-instituutin Lappajärven toimipisteestä.

Nuorisoseuratalon sisällä soitti Sonaatti ilman lyömäsoittimia -yhtye. Sen johdolla viriteltiin yhteislauluakin.

Tapahtumaa olivat järjestämässä myös Lappajärven Karvalan nuorisoseura -yhdistys, Aijjoos-toiminta ja hanke nimeltään Koti kylään – Maahanmuuttajat osaksi paikallisyhteisöä.

Evijärvellä, Kauhavalla ja Lappajärvellä järjestettävää Aijjoos-toimintaa hallinnoi Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistys. Koti kylään -hankkeesta puolestaan vastaa Suomen Kylät -yhdistys.

Molempia rahoittaa valtionapuviranomainen Stea eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

–Talvirieha piti oikeastaan järjestää jo viime vuoden puolella, mutta sitä siirrettiin monestakin syystä myöhemmäksi, totesi Koti kylään -hankkeen projektipäällikkö Tuomas Männistö.

Haasteena oli sovittaa yhteen neljän järjestäjätahon aikatauluja.

LISÄKSI vaihtui vetäjä. Kun kolmevuotinen Koti kylään -hanke käynnistyi viime elokuussa, projektipäällikkönä työskenteli Marianne Leimio-Seppä. Hänen seuraajansa Männistö aloitti 25. helmikuuta.

–Hyppäsin liikkuvaan junaan, mutta mahtavaa huomata, että näiden toimijoiden välillä yhteistyö on pelannut hyvin.

Jamin ulkomaiset opiskelijat ovat alkuvuonna osallistuneet Aijjoos-toiminnan järjestämään Surhvi-pelikerhoon Palvelukoti Maijalassa.

–Kotikylähankkeessa pyritään aktivoimaan maahanmuuttajat osaksi paikallisyhteisöjä. Kylät kotouttavat. Me olemme ne ihmiset, jotka toivottavat tervetulleiksi tai lyövät edestä oven kiinni, jatkoi Männistö.

Neljän maakunnan alueella toimivassa hankkeessa Männistöllä ovat eteläpohjalaiset Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi ja Lapua sekä keskipohjalaisia kuntia. Toinen projektityöntekijä vastaa kenttätyöstä Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Nykyiseen työpaikkaansa alajärveläislähtöinen Männistö siirtyi Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura -yhdistyksestä. Siellä hän oli projektikoordinaattorina maahanmuuttajien kotoutumista tukevassa Kotiseutu kotoisaksi -hankkeessa.

Aikaisemmin Männistö on työskennellyt ylitarkastajana Maahanmuuttovirastossa ja osa-aikaisena ohjaajana vastaanottokeskuksessa. Hän valmistui vuonna 2011 hallintotieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.