60 prosentilla evijärveläisistä ei kunnon jätevesijärjestelmää

Jätevesineuvoja Miia-Eveliina Lae Evijärvellä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

YLI 60 PROSENTILLA jätevesineuvoja Miia-Eveliina Laeen tähän asti läpikäymistä evijärveläisistä haja-asutusalueen kiinteistöistä ei ole kunnollista jätevedenpuhdistusjärjestelmää.

Niillä haja-asutusalueiden taloilla ja mökeillä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai alle sadan metrin päässä rannasta, täytyy joitain poikkeuksia lukuun ottamatta olla uuden lain edellyttämä järjestelmä lokakuun loppuun 2019 mennessä.

–Yli 60 prosenttia jätevesistä johdetaan vieläkin saostuskaivoon, josta on kulku ojaan tai maaperään. Eli tällainen perinteinen 60–70-luvulla tehty systeemi.

Tuo prosenttiosuus on pelkkä otanta evijärveläisistä, sillä kaikille ei ole neuvontaa ehditty vielä tarjota. Kuitenkin tuollainen lukema on hänen mukaansa tyypillinen kaikkialla.

–Aika moni kiinteistönomistaja muissakin kunnissa odottelee vielä siirtymäajan lähenemistä. Kun nämä siirtymäajat ovat nyt tässä muutaman kerran muuttuneet, ja viime keväänä tuli vielä lievennyksiä, niin lainsäädännöltä on ehkä lähtenyt vähän pohjaa niiden takia.

Positiivista on hänen mukaansa se, että lähes 20 prosentilla Evijärven haja-asukkaista järjestelmät ovat kunnossa.

LAE sanoo, ettei viime hetkille jättäminen välttämättä kannata.

–Minusta tuntuu, että ensi vuonna voi olla aika vaikea enää saada suunnittelijoita ja urakoitsijoita. Voi olla kova kysyntä.

Siirtymäajan jälkeen kuntien velvollisuus on selvittää, ovatko kaikkien järjestelmät ajan tasalla. Rangaistuksia ei ole ympäristösihteeri Eeva-Maija Savolan mukaan mietitty.

Sopivan jätevedenkäsittelyjärjestelmän löytämiseksi kiinteistölle teetetään ensin suunnitelma ammattilaisella. Jätevesineuvoja Lae ei suunnitelmaa tee, vaan hän pelkästään selvittää asukkaan kanssa, onko uudelle järjestelmälle tarvetta. Sen jälkeen tarvitaan kunnasta vielä maksullinen toimenpidelupa ennen kuin järjestelmää voidaan alkaa rakentaa.

–Erityisesti jos lähdetään tekemään isompaa juttua, kuten imetyskenttää, suodatuskenttää tai pienpuhdistamoa, joihin menee useita tuhansia euroja, se vähän yli 100 euroa toimenpideluvasta on aika pieni summa siitä, että kaikki on kunnossa, Lae sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.