Halla-aho oli äänikuningas Järviseudun kunnissa Lappajärveä lukuun ottamatta – Vimpelissä äänestettiin aktiivisimmin 

Äänestysaktiivisuus Järviseudulla.
Äänestysaktiivisuus Järviseudulla.
Äänestysaktiivisuus Järviseudulla.
Äänestysaktiivisuus Järviseudulla.

EILEN sunnuntaina saatiin esimakua tulevasta presidentistä. Taistossa toiselle ratkaisevalle kierrokselle selvisivät Pekka Haavisto ja Alexander Stubb. Toinen kierros pyöräytetään käyntiin parin päivän päästä, ennakkoäänestys alkaa 31.1. ja päättyy 6.2.2024, varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 11. helmikuuta.  

Äänestysaktiivisuus koko Suomessa asuvien kansalaisten keskuudessa oli 74,9 prosenttia, joka oli korkein sitten 2000-luvun. Vaasan vaalipiirin äänestysaktiivisuus oli 75,9 prosenttia. Järviseudun kuntien (mukana on myös Kauhava) äänestysaktiivisuus löytyy taulukosta.  

Lappajärvellä Rehn oli suosituin ehdokas

Ehdokkaista Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli äänikuningas Alajärvellä, Evijärvellä, Kauhavalla, Soinissa ja Vimpelissä. Lappajärvellä eniten ääniä keräsi Keskustan Olli Rehn. Koko Vaasan vaalipiirin ääniharava oli Alexander Stubb 30,8 prosentin kannatuksellaan; Stubbin kannatus oli voimakasta etenkin rannikolla kaksikielisillä paikkakunnilla. Kakkosena Vaasan vaalipiirissä oli Jussi Halla-aho 19,9 prosentin kannatuksella. Kolmatta sijaa piti Olli Rehn 19,7 prosentin kannatuksella. Halla-ahon ja Rehnin ero 0,2 prosenttia, tarkoitti ääninä 11 360 ääntä.  

Kristillisdemokraattien ehdokkaan Sari Essayahin kannatus Järviseudulla suurinta oli Soinissa 5,5 prosentilla. Kristillisdemokraattien kannatus Soinissa on korkealla, sama ilmiö nähtiin jo eduskuntavaaleissakin. Pekka Haavistoa sen sijaan kannatettiin Järviseudun kunnista Vimpelissä eniten 13,4 prosentilla. Kärkikolmikko oli Järviseudulla Halla-aho, Rehn ja Stubb.  

Mainos

Aktiivisinta äänestys oli Vimpelissä 76,9 prosentilla ja häntäpäätä piteli Soini 71 prosentin äänestysaktiivisuudellaan. Paikan päällä vaaleja lähietäisyydellä seuratessani oli ilahduttavaa nähdä, kuinka nuoret olivat lähteneet runsain joukoin uurnille ja käyttivät äänioikeuttaan, osa ensimmäistä kertaa.  

Kaikissa kuudessa kunnassa ennakkoääniä on annettu enemmän kuin varsinaisen äänestyspäivän ääniä. Lisätietoja löytyy vaalit.fi-sivustolta. 

Seuraava ja ratkaiseva kierros käydään siis kahden viikon kuluttua; silloin selviää kuka näistä kahdesta ehdokkaasta, Haavisto vai Stubb, on Suomen keulakuva; Tasavallan kolmastoista presidentti ja samalla puolustusvoimien ylipäällikkö. 

Hannu Takala

Lisää vaaleista täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.