JPYP:n Business On Ice -tapahtumassa kurkistettiin futuristien tapaan ennakoida tulevaisuutta 

Futuristi Niko Herlin inspiroi yrittäjiä muutokseen. –Muuttumattomuus kohtalokasta, muistuttaa Herlin.
Futuristi Niko Herlin inspiroi yrittäjiä muutokseen. –Muuttumattomuus kohtalokasta, muistuttaa Herlin.
Futuristi Niko Herlin inspiroi yrittäjiä muutokseen. –Muuttumattomuus kohtalokasta, muistuttaa Herlin.
Futuristi Niko Herlin inspiroi yrittäjiä muutokseen. –Muuttumattomuus kohtalokasta, muistuttaa Herlin.

MITÄ tulevaisuudessa tapahtuu, on yleisin futuristille esitetty kysymys, kertoo futuristi Elina Hiltunen

–Siihen joudun aina vastata, että en tiedä, kukaan ei täysin pysty ennustamaan tulevaisuutta. Mutta seuraamalla ilmastonmuutosta, ekokriisiä, väestön rakennemuutosta, kaupungistumista, globalisaatiota, vaurauden ja kulutuksen kasvua, digitalisaatiota, sekä lisäämällä siihen ripauksen mielikuvitusta, pystyy ennakoimaan monenlaista.  

Hiltusen puheenvuoron aikana käsiteltiin muun muassa tekoälyn tuomia mahdollisuuksia ja uhkia, mutta myös yksilön ja yritysten vastuullisuutta ja sitä miksi se ylipäätään on tärkeää. 

–Ihmiset tarvitsevat ympäristöä ja luontoa. Toisinpäin se ei päde, se on raaka fakta. Tälläkin hetkellä noin 99 prosenttia maailman ihmisitä asuvat alueilla, jossa ilmanlaatu on huonoa. Vastuu puhtaasta ilmakehästä kuuluu meille kaikille. 

Digitalisuudesta Hiltusella oli selkeä viesti: se tulee lisääntymään räjähdysmäisesti.  

–Sitä kohti mennään yhä enemmän. Digitaalisuus tuo paljon mahdollisuuksia, mutta tietysti silläkin on myös pimeä puolensa, sanoo Hiltunen. 

Esimerkkeinä hän mainitsi muun muassa deepfake-tekniikan, jolla on luotu väärennettyjä videoita julkisuuden henkilöistä. Turvallisuusasioihin liittyen yleisöstä esitettiin kysymys, kuinka kyberrikollisuus tulee muuttamaan maailmaa. 

–Se on hyvä kysymys. Kaikki mikä on netissä, pystytään hakkeroimaan.  

ILLAN positiivisuuskiintiöstä huolehti valovoimainen futuristi, yritysjohdon konsultti ja yrittäjä Niko Herlin, joka esityksessään puhui yrityksen muutoskuntoisuudesta osana vastuullista toimintaa.  

–Muutos on vaikeaa, mutta muuttumattomuus kohtalokasta. Muutoksessa aina astutaan pois mukavuusalueelta ja organisaation sisällä tapahtuvat muutokset herättävät väistämättä monenlaisia tunteita. Muutoksen tuomia negatiivisia tunteita ei kuitenkaan kannata pelätä. Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu. 

Muutoskuntoisuuden tärkeimmät palikat Herlinin mukaan ovat optimismi, itsetuntemus, fokusointi, sinnikkyys, sosiaalinen joustavuus, ajattelun joustavuus ja rohkeus. 

–Optimismi on onnistuneen muutoksen edellytys ja sitä me tarvitsemme vielä enemmän. Jokaisen meistä olisi hyvä pohtia oman pään perusolettamuksia. Mitä ne ovat ja voisiko asioista ajatella myös toisin? Uskaltakaa kokeilla ja tehdä jotain uutta, rohkaisee Herlin. 

–Meidän ei myöskään tarvitse olla huolissaan, että käyttäisimme mielikuvitusta liikaa! Älä pelkää käyttää mielikuvitustasi, vaikka latistuksen mankeleita, niitä kyllä riittää. 

Vastuullisuus on Herlinin mukaan asia, joka pelastaa maailman. 

–Mutta otetaan siihen optimismi mukaan. Ensimmäinen askel on innostua asiasta itse, sitten mennä ulos ja pelastaa maailma! 

Tilaisuus järjestettiin 26. tammikuuta Kivitipussa osana Think Big! -hanketta. Hanke rahoitetaan Euroopan Aluekehitysrahastosta, rahoittajana toimii Etelä-Pohjanmaan Liitto. 

Paneelikeskustelun aiheena oli vastuullisuuden haasteet ja mahdollisuudet. Panelisteina Elina Hiltunen (vas.), Suomen Lanka Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Angervisto, sekä Mäkelä Alun EHSQ-päällikkö Päivi Venesoja. Paneelin puheenjohtajana toimi Niko Herlin.
Kaj Hagros (oik.) on pääomasijoittaja Redstonen toimitusjohtaja Pohjoismaissa. Redstone hallinnoi myös Eteläpohjalaista rahastoa, josta Kaj antoi tilaisuudessa kattavan tietoiskun ja jäi paikalle tilaisuuden jälkeen vastaamaan yrittäjien kysymyksiin.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.