Lisääntynyt maahanmuutto ei riittänyt nostamaan Etelä-Pohjanmaan väkilukua kasvuun vuonna 2023

Maahanmuutto ei saanut Etelä-Pohjanmaan väkilukua kasvuun 2023.
Maahanmuutto ei saanut Etelä-Pohjanmaan väkilukua kasvuun 2023.
Maahanmuutto ei saanut Etelä-Pohjanmaan väkilukua kasvuun 2023.
Maahanmuutto ei saanut Etelä-Pohjanmaan väkilukua kasvuun 2023.

Tilastokeskuksen julkaisemien väestön ennakkotietojen mukaan Etelä-Pohjanmaan väkiluku oli vuoden 2023 lopussa 190 543 henkilöä. Maakunnan väkiluku väheni näin ollen edellisestä vuodesta 231 henkilöllä. Vaikka väkiluku laski jälleen, niin lasku oli pienintä kymmeneen vuoteen.

Suurin yksittäinen muutos väestökehityksen osatekijöissä näkyy maakuntaan suuntautuneessa maahanmuutossa. Kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaa sai muuttovoittoa maahanmuutosta 1896 henkilöä. Nettomaahanmuuton määrä yli viisinkertaistui 2010-luvun keskiarvoon nähden. Kasvusta valtaosan selittää Etelä-Pohjanmaalle saapuneet ukrainalaiset, jotka ovat saaneet kotikunnan alueelta.

Suurin tekijä maakunnan vähenevässä väestökehityksessä on luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden ja kuolleiden erotus, joka oli viime vuonna -1170. Syntyneiden määrä oli viime vuonna mittaushistorian matalin (syntyneitä 1409) ja kuolleiden määrä pysyi korkeana (kuolleita 2579).

Etelä-Pohjanmaa kärsi myös kuntien välisessä muuttoliikkeessä väestötappiota 952 henkilön verran. Kuntien välisestä muuttoliikkeestä aiheutunut väestötappio oli vuonna 2023 viimeisen vuosikymmenen suurimpia.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.