Liikenneturva muistuttaa pyöräilysäännöistä

Pyöräilijä ajaa yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä oikeassa reunassa. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Julkaistu:

Aihe:

Pyöräilijän on sääntöjen mukaan ajettava pääsääntöisesti pyörätiellä, jos sellainen on käytettävissä. Pyörätie merkitään liikennemerkillä. Mikäli pyörätietä ei ole, ajetaan tien oikeassa reunassa olevalla pientareella. Jos sitä ei ole, on ajettava niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin on turvallista.

– Jos vieressä kulkee pyörätie, ei ajoradalla saa ajaa kuin poikkeustapauksissa, vaikka pyöräilijän nopeus olisikin suuri. Mikäli nopeus on vaaraksi polkijalle itselleen tai muille tiellä liikkujille, kannattaa nopeutta yksinkertaisesti laskea, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pyöräilijän paikka yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä on oikeassa reunassa. Mikäli väylä on erotettu, ajaa fillaristi niin ikään oikealla, toki omalla puolellaan.

– Jalankulkija saa yhdistetyllä väylällä kulkea kumpaa reunaa tahansa. Polkija voi ohittaa kävelijät turvallisesti väylän keskeltä, Piippa sanoo.

Lisäksi kaupungeissa fillaroidaan kävelykaduilla, joilla saa siis ajaa myös pyörällä. Tällöin nopeus on kuitenkin sovitettava jalankulun mukaisesti, eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa. Pyöräilijän on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

– Suvaitsevaisuus ja tilan antaminen tarvittaessa muille tienkäyttäjille on viisasta myös pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kesken. Liikenne perustuu yhteispeliin, ja on aina nopeammin liikkuvien vastuulla ottaa huomioon hitaammin etenevät kävelijät, Piippa muistuttaa.

Valtaosa pitää jalkakäytävällä pyöräilyä vain lievänä rikkomuksena

Jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat lapset, mikäli ajaminen ei aiheuta häiriötä jalankulkijoille. Liikenneturvan kyselyssä* kuitenkin vain joka kolmas vastaaja (32 %) kertoi pitävänsä aikuisen pyöräilyä jalkakäytävällä erittäin vakavana tai melko vakavana liikennerikkomuksena. Valtaosan mielestä rikkomus on lievä.

–Monissa tapauksissa voikin olla kyse siitä, että pyöräilijä ei edes tiedä ajavansa jalkakäytävällä. Toisaalta esimerkiksi iäkkäiden kohdalla voi olla niin, että he katsovat oman turvallisuutensa takia parhaaksi välttää ajoradalla polkemista, Piippa pohtii.

Fillaristin kannattaa pitää huolta oikeasta varustuksesta, ja etenkin syksyn lähestyessä on huolehdittava näkymisestä. Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä. Valoja käyttävä pyöräilijä havaitaan riittävän ajoissa.

– Jos on liikkeellä loppukesän pimenevinä iltoina, on jo nyt syytä muistaa pitää valo mukana ja käyttää sitä. Lisäksi heijastimilla kannattaa ehdottomasti lisätä omaa näkyvyyttä – mitä enemmän pimeässä loistaa, sen parempi, Piippa huomauttaa.

*Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi 1198 suomalaista, joista autoilijoita oli 82 %. Aineisto kerättiin toukokouussa 2018.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.