Suomenmestaruus perustui vuosien ystävyyteen

Jaakko Kultalahti.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN Urheilijoiden joukkue voitti aiemmin elokuussa kontioiden eli yli 35-vuotiaiden miesten pesäpallon SM-kultaa. Kaksipäiväisessä turnauksessa kaatuivat ensin Joroinen, Kempele ja Sotkamo ja loppuottelussa Helsingin Puna-Mustat.

Ikämiesten suomenmestaruudet eivät ole olleet jokavuotista herkkua eteläpohjalaisjoukkueille: Nurmon Jymy voitti turnauksen vuonna 2014, Seinäjoki 2008, Alajärvi 1999 ja Ylistaro 1997. Evijärven Urheilijoille kyseessä on yksi seuran ainoista palloilulajimitaleista.

–Lähdettiin matkaan hurtilla huumorilla ja hauskaa pitämään, mutta kun kypärät vedettiin päähän ja mailat esiin, pelattiin tosissaan. Matkan edetessä jokaisella rupesi siintämään mielessä, että tästä voi tulla jotain isompaakin, sanoo Jaakko Kultalahti.

Evijärven Urheilijoiden oman kasvatin mieltä mestaruus kotiseuran väreissä lämmitti.

–Iso osa joukkueesta ei ollut koskaan voittanut suomenmestaruutta millään tasolla. Kyllä se oli iso asia allekirjoittaneellekin päästä vanhemmalla iällä voittamaan. Juniorina pienessä seurassa oli selvää, ettei menestys seuran riveissä ollut mahdollista.

Kultalahti on pelannut ja valmentanut 90-luvun lopulta lähtien lähialueen seuroissa, kuten Lappajärvellä, Ylistarossa, Vähäkyrössä ja Halsua-Vetelissä. Hänen uransa suurin saavutus oli tähän asti kausi 2006 Ylistaron Kilpa-Veljissä, jonka päätteeksi joukkue nousi Ykköspesikseen.

Evijärvellä ei ole nähty sarjatason pesäpalloa kauden 2005 jälkeen. Silloin EU pelasi vuoden Suomensarjaa. Kultalahti oli mukana kokoamassa joukkuetta.

–Putosimme sarjasta, mutta se antoi sysäyksen sille, että Evijärvelläkin voidaan joskus pelata jonkinlaista sarjaa, tai ainakin Evijärven nimissä voidaan pelata. Evijärven Urheilijat on aina ollut kasvattajaseurani ja lähellä sydäntä. Nyt sain vihdoin annettua jotain hyvää seuralle, josta kaikki on lähtöisin.

VOITOKKAASEEN kontiojoukkueeseen kuului miehiä Evijärven lisäksi Lappajärveltä, Alajärveltä ja muualta Suomesta.

Joukkueen runko koostui kaveriporukasta, joka on osallistunut vuosien ajan Kalajoen hiekkarannoilla syksyisin, pesäpallokauden lopussa järjestettäviin hiekkapesiksen MM-kisoihin. Entiset nuoret urheilijat -nimellä on irronnut kaksi mestaruuttakin vuosina 2016 ja 2014.

Tuo kaveriporukka puolestaan alkoi muotoutua jo vuosituhannen vaihteessa. Ensimmäisenä mukaan tuli Juha Kuoppala, jonka kanssa Kultalahti pelasi Lappajärvellä a- ja b-junioreissa. Vähäkyrön Viestissä vuonna 2000 pelatessaan hän ystävystyi Esa Sanjamaan kanssa. Arto Ruuhista hän puolestaan aluksi valmensi Evijärvellä junioreissa jo kaudella 1997–98, ja he pelasivat myöhemmin yhdessä Evijärven Urheilijoissa.

Mestarijoukkueeseen tehtiin myös joitakin hankintoja, joiden kanssa Kultalahti ei ole itse pelannut, mutta jotka olivat tulleet tutuiksi vastustajina.

–Siihen vuosien ystävyyteen perustui tämä kuvio, ja uskon, että se kantoi hedelmää turnauksessakin. Kukaan ei ollut toisilleen tuntematon kaveri. Monesti ikämiesturnauksessa jokainen pyrkii hommaamaan pelaajia mistä nyt vaan onnistuu, mutta meillä oli jo talvella 13 kaveria kasassa, ja ainut huoli oli, ettei kukaan loukkaantuisi.

Suurin osa joukkueesta on aktiivipelaajia, mutta muutamalla oli takana useampi vuosi taukoa. Yhteisiä treenejä ei pidetty ennen SM-kisoja, mutta yhteispeli loksahti lyhyessä turnauksessa heti raiteilleen.

–Kaikki 13 äijää ja kaksi pelinjohtajaa olivat timanttisia pelaamaan. Ihan sama, kuka heitettiin millekin paikalle, homma toimi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.