Luonnonmukaisia makuelämyksiä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Länsimaiden uusi kansantauti, suolistovaivat sekä niihin liittyvät muut sairaudet johtuvat tutkitusti liian steriilistä ympäristöstä ja ravinneköyhästä ruuasta. Amerikassa lactofermentointi on Markku Oraviidan mukaan kuuma ruokatrendi, joka johtuu juuri terveyshyödyistä.

Ärtyneen suolen oireyhtymään myytävät probiootit ovat varjo siitä, mitä saa itse tekemällä, kokee Oraviita.

–Jos puhutaan pelkästä hapankaalista, joka on helpoin ja tunnetuin tuote, C-vitamiinipitoisuudet kasvavat 20-kertaisiksi. Samalla lisääntyvät B12-ryhmän vitamiinit, joilla vegaanit voivat korvata eläinkunnan tuotteita sekä muodostuu B3-vitamiineja, joita ei välttämättä ole tuotteessa ollut alun perin. Lactobasillilla fermentoiminen hävittää myös nitraattia, esimerkiksi punajuuresta 90 prosenttia häviää, jolloin se sopii myös lastenruuaksi. Myös oksaalihapon saa häviämään fermentoinnilla.

Oraviidalle itselleen tärkeämpää on kuitenkin ruoan maku. 

–Innostuin uudelleen siitä moninaisuudesta, jota fermentoimalla valmistettu ruoka tarjoaa. Nyt, kun olen ollut puoli vuotta eläkkeellä, on aikaa kokeilla kaikkea erilaista. Olen säilönyt muun muassa voikukan nuppuja.

Useimmiten paineastioissa valmistuu hapankaalta esimerkiksi porkkanalla tai punajuurella höystettynä, maustekurkkuja sekä erilaisia kesävihannessekoituksia. 

Pääasiassa säilykkeet käytetään Oraviitojen keittiössä salaatteihin ja lisäkkeisiin, mutta myös venäläistyyppiset hapankaalikeitot maistuvat lihalla tai makkaralla höystettynä.

Hänellä on laaja kokemus fermentoinnista, ja hän jakaa sitä mielellään. Alkuun pääsee pienellä panostuksella. Veitsi, puinen perunapuntti ja kotiviinisammio tai panttikorkillinen lasipullo riittävät. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.