Muinaissuksien iät selville

Väinöntalon eli Järviseudun museon kokoelmiin kuuluvien muinaissuksien iät tutkittiin Uppsalassa.

Väinöntalolla otettiin alkuvuonna neljästä muinaissuksesta näytteet, jotka lähetettiin Ruotsiin laboratoriotutkimuksia varten. Uppsalassa näytteille tehtiin radiohiiliajoitus, jolla pyritään määrittämään biologisesta materiaalista valmistetun esineen ikä.

Tutkituista suksista kaksi on löydetty aikoinaan Lappajärveltä, yhdet Evijärveltä ja Alajärveltä. Lappajärven Itäkylän Viinaniemestä löydetty suksi ajoittui vuosiin 660–780 ja Vieresjoen suulta löydetty suksi vuosiin 770–900. Evijärven Sydänmaankylän Maapuronkorvesta löydetyn suksen ajoitus on puolestaan 1720–1820 ja Alajärven Isonniemen suksen 1790–1950.

Radiohiiliajoituksen kustansi Järviseutu-Seura. Tutkimusten alullepanija on muinaissuksiin perehtynyt museologian professori ja arkeologi Janne Vilkuna Jyväskylän yliopistosta.

Lue lisää Järviseudun Sanomista 49/2017.

Jaa juttu: