Muinaissuksien iät selville

Julkaistu:

Aihe:

Väinöntalolla otettiin alkuvuonna neljästä muinaissuksesta näytteet, jotka lähetettiin Ruotsiin laboratoriotutkimuksia varten. Uppsalassa näytteille tehtiin radiohiiliajoitus, jolla pyritään määrittämään biologisesta materiaalista valmistetun esineen ikä.

Tutkituista suksista kaksi on löydetty aikoinaan Lappajärveltä, yhdet Evijärveltä ja Alajärveltä. Lappajärven Itäkylän Viinaniemestä löydetty suksi ajoittui vuosiin 660–780 ja Vieresjoen suulta löydetty suksi vuosiin 770–900. Evijärven Sydänmaankylän Maapuronkorvesta löydetyn suksen ajoitus on puolestaan 1720–1820 ja Alajärven Isonniemen suksen 1790–1950.

Radiohiiliajoituksen kustansi Järviseutu-Seura. Tutkimusten alullepanija on muinaissuksiin perehtynyt museologian professori ja arkeologi Janne Vilkuna Jyväskylän yliopistosta.

Lue lisää Järviseudun Sanomista 49/2017.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.