Katajalahden venesataman kehittämishanke loppusuoralla

Kioskin sähköistyksiä.
Kioskin sähköistyksiä.
Kioskin sähköistyksiä.
Kioskin sähköistyksiä.

KATAJALAHDEN venesatama rakennettiin parikymmentä vuotta sitten. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura on hallinnoinut sitä ja vuokrannut sieltä venepaikkoja. Ajan myötä on syntynyt korjausvelkaa, ja venesataman olosuhteissa on havaittu myös puutteita. Kyläseura keräsi kaikki kehitettävät asiat nippuun ja haki Aisaparilta hanketukea ja saikin sitä noin 32 600 euroa. Omarahoitusosuuden, 17 500 euroa, kyläseura voi korvata talkoilla, joita on tehtävä liki 900 tuntia. Hanke käynnistettiin viime syksynä jatkamalla aallonmurtajaa selälle päin noin 10 metriä ja tarkoituksena oli estää jokakeväinen kaislojen ajautuminen venesatamaan.

Jatketun aallonmurtajan kärkeen rustattiin vielä noin 10 metrin pituinen lankkulaituri, jonka päähän asennettiin portaat uimareita varten. Laiturille asennetaan myös penkki, jossa voi nautiskella kesäillan idyllistä ja vaikka onkia samalla. Myös soutelu on nyt mahdollista, sillä venesatamaan hankittiin soutuvene, jota voi kuka tahansa käyttää. Toki kyläseura muutaman euron vuokran haluaa.

Hanketta jatkettiin heti keväällä jäiden lähdettyä tekemällä uusia niin sanottuja kylkipaikkoja isoille veneille. Myös ammattikalastajille tehtiin omat kylkipaikat kalankäsittelyrakennuksen läheisyyteen. Käytännössä kaivinkoneella painettiin sähköpylvään pätkät aallonmurtajan viereen ja niihin pultattiin vaakasuorat sähköpylväät, joiden päälle niskaset rallilautoja varten.

Varsinainen syy hankkeelle oli kuitenkin venepuomit, jotka olivat pahoin vääntyneet ja kellukkeet sojottivat minne sattuu. Vanhoista puomeista otettiin talteen tyvessä oleva pulteilla kiinnitetty tukikehikko ja puomin päässä oleva osa, johon kellukkeet kiinnitetään. Itse puomi rakennettiin RHS-profiileista, jota kestävät vääntöä ja taivutusta niin, etteivät väänny eivätkä taivu. Osat piti käyttää kuumasinkityksessä Ylistarossa, jotta ne kestävät ruostumatta. Muutamia venepaikkoja on vielä vapaana, joten nyt on mahdollista saada vene uudistettuun satamaan.

Matkailijoille lisää palveluita

KALASATAMAN alue on hyvin idyllinen ja matkailijoita piipahtaa ja myös viipyy siellä usein useampia vuorokausia. Niinpä heille rakennettiin oma alueensa ja se varustettiin asuntovaunun lämmitystolpilla. Matkailijoille rakennettiin myös allas, jonne he voivat tyhjentää vessojensa likavesikasetit. Myös vedenottopiste tehtiin matkailijoita varten. Niin matkailijoita, kalastajia kuin muitakin alueella kävijöitä varten rakennettiin vesivessa, jonka viemäri johdettiin kunnan viemäriverkostoon.

Matonpesupaikka Vimpeliin

Vimpelissä on vuosikausia toivottu matonpesupaikkaa ja hankkeessa sekin rakennettiin venesataman kupeeseen. Pesupaikalla on kaksi isoa pesuallasta ja vieläpä mattomankeli, jolla voi enimmät vedet puristaa pois. Mankelin toimittaja vannotti, että mankeloinnin jälkeen telat pitää huolellisesti huuhdella kaikesta nöyhdästä ja koirankarvoista, etteivät ne kuiva teloihin kiinni. Kustannusten kattamiseksi matonpesijöiltä peritään nimellinen korvaus.

Uutena toimintona kalasataman alueella aloittaa kesäkahvila, jota pyörittämään on palkattu kaksi lähialueen nuorta.

Heikki Salmela

Lisää hankkeesta täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.