Kesä mielessä

Janne Lager. Kuva: JPYP.
Janne Lager. Kuva: JPYP.
Janne Lager. Kuva: JPYP.
Janne Lager. Kuva: JPYP.

KIRJOITTAESSANI tätä kolumnia kesäinen keli hellii meitä, vaikka eletään toukokuun loppua. Päivät pitenevät, valoa ja energiaa riittää. Lukuvuosi kouluissa ja oppilaitoksissa päättyy, moni opiskelija saa odotetun kesäloman, ja osalle laitetaan yo-lakki päähän, toiset saavat tutkintotodistuksen.

Taloudessakin on kuultu hyviä uutisia: taantuma on ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen selätetty, kasvua on 0,5 prosenttia! Inflaatio on helpottanut ja mahdollisesti on odotettavissa EKP:n koronlasku. Orastavaa elpymistä on havaittavissa markkinoilla. Tämä näkyy myös Järvi-Pohjanmaan yrityksissä; tarjouspyyntöjä on enemmän kuin vuosi sitten, ja tilauskanta on lähtenyt kasvuun monessa yrityksessä. Vaikka rakentamisen laskusuhdanne vaikuttaa vielä moniin yrityksiin, merkit ilmassa ovat positiivisia.

Pitkän kylmän talven jälkeen odotettu lämmin kesäkeli on saapunut Suomeen. Kesä on edessä ja positiiviset uutiset taloudesta enteilevät hyvää. Olisiko nyt aika nostaa juhannusmalja ennen kuin juhannuskeli yllättää meidät? Voihan se olla positiivinen yllätys, sillä juhannuksesta ei koskaan tiedä.

Paljon positiivisia asioita on Järvi-Pohjanmaalla tapahtunut ja juuri nyt näyttää hyvältä. Esimerkiksi Geopark-status on saatu Kraatterijärvelle. Mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudessa, jää nähtäväksi, riippuen siitä, mitä toimenpiteitä ja aktiviteetteja tämän ympärille kehittyy.

Rakennemuutosta vastaan kamppaillaan, luovuteta ei

VAIKKA kesä on nyt mielessä, syksy koittaa jossain vaiheessa. Mielellään pidämme ajatukset ja suunnitelmat tässä kesässä ja varaudumme kesän sään muutoksiin nopeasti, joko aurinkorasvalla tai sateenvarjolla.

Tulevaisuuteen on kuitenkin katsottava pidemmälle kuin kesän 10 viikkoa. Meillä Järvi-Pohjanmaalla elinkeinoelämä voi kohtuullisen hyvin. Teollisia työpaikkoja on 9,8 prosenttia koko Etelä-Pohjanmaan alueella ja työllisyysaste on hyvä. Täällä asuu yritteliästä ja kekseliästä porukkaa, jotka kehittävät aluettamme ja luovat hyvinvointia paikallisesti.

Seuraavien vuosien aikana eläköityminen ja yritysten kasvu tuovat meille haasteita, kuten työvoiman riittävyys. Millaiset palvelut ovat riittävät houkuttelemaan ihmisiä muuttamaan alueellemme tai pitämään asukkaat täällä? Vaikka raportit kertovat muuttotappiosta ja väestökadosta, on se vain peräpeiliin katsomista. Tulevaisuus riippuu siitä, mitä haluamme täällä tehdä ja toteuttaa. Joskus hullut ideat saattavat tuoda muutoksen, joka yllättää.

Rakennemuutoksesta kärsivät myös kasvukeskukset, jotka kipuilevat erilaisten haasteiden kanssa. Muutos on pysyvää ja meidän on pysyttävä sen mukana, mieluiten haastamalla se. Alajärvi oli yrittäjäbarometrin toinen, mikä kertoo hyvää sanomaa valtakunnallisesti. Järvi-Pohjanmaa on hyvä ja turvallinen paikka elää ja asua.

Lukijoille toivotan oikein hyvää kesää ja valmistuneille onnittelut sekä menestystä tulevaisuuteen!

Janne Lager

JPYP

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.