Vain elämää

Julkaistu:

Viihdeteollisuudessa panostetaan itkemiseen. Pillittämisessä ovat kunnostautuneet etenkin missit, urheilijat ja laulajat. Harva pystyy esimerkiksi välttämään mainospätkät Vain elämää -televisiosarjan kyyneleistä. Niin vanha olen, että tunnussävelmän yhdistän Antti Hammarbergiin (1943–1991) eli Irwin Goodmaniin. Hän sävelsi Vain elämää -kappaleen ja oli sen tunnetuin esittäjä. Veikko Salmen sanoitus kertoo erosta.

“Taas syksy on, on jo lokakuu/ Koivikon lehdet kellastuu/ Nyt aika on vain erosuudelman.”

Lokakuun eli yrittäjäkuukauden lopuksi saimme tietää, että kolme yritystä aikoo Lappajärven kunnan kanssa ostaa hotelli- ja ravintolakiinteistön Nykälänniemeltä. Ostajayritysten on tarkoitus tulla julkisuuteen tänään.

Näissä maaseudun pienehköissä ympyröissä mahdolliset yritykset ehdittiin toki selvittää. Taustoista löytyy menestyksellistä toimintaa turkistuotannossa ja teollisuudessa. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että omistajilla on juurensa Järviseudulla, toisin kuin helsinkiläisellä, pääosin keskustalaisten poliitikkojen vetämällä Lomayhtymällä.

Tuon kolmikon ja kunnan ansiosta Nykälässä katse voidaan jälleen suunnata tulevaisuuteen. Sitä ennen pieni vilkaisu menneisyyteen. Maaseudun Lomaliitto -nimisenä vuonna 1949 perustettu Lomayhtymä keräsi rahaa tuetun lomatoiminnan avulla. Lappajärvelle se rakennutti Pohjanmaan terveyskylpylä Kivitipun, jonka avajaiset pidettiin 4. joulukuuta 1989. Ensimmäiset asiakkaat oli otettu vastaan jo pari viikkoa aikaisemmin.

Lomayhtymältä puuttui rahoitus kylpylänsä rakentamiseen, joten Lappajärven kunta lainasi sille 20 miljoonaa markkaa ilman korkoa. Yhdistys maksoi takaisin 17 miljoonaa. Loput kolme miljoonaa markkaa kunta antoi Kivitipussa sijaitsevaa meteoriittikeskusta varten. Suurin lasku kertyi siitä, että kunta maksoi Lomayhtymän puolesta korkoja nykyrahassa arviolta kolme miljoonaa euroa.

Kalliiksi tuli, mutta se kannatti. Kivitippu vahvisti paikkakunnan työ- ja yöelämää. Ovien sulkeminen maksavilta asiakkailta vuosi sitten avasi uusia mahdollisuuksia pienille majoitus- ja ravintola-alan yrityksille, mutta täkäläinen matkailuelinkeino kaipaa suurta yksikköä, johon mahtuu syömään ja nukkumaan useita linja-autollisia kokousvieraita tai kesäteatterikävijöitä.

Lomayhtymän Kivitipussa ehti olla kolme pomoa. Jorma Jokiniva johti vuosina 1989–2005, Johanna Liinamaa 2005–2013 ja Henry Paasikivi 2013–2016. Paasikiven aikaan osuivat saneeraaminen, koukkaus vastaanottobisneksen puolelle ja lopulta konkurssihakemuksen luonnosteleminen. Syyt talousvaikeuksiin löytyvät silti aikaisemmilta vuosilta, koska Lomayhtymä epäonnistui liiketoimintansa kehittämisessä ajan vaatimusten mukaiseksi.

Tänään voimme toivottaa tsemppiä uusille yrittäjille, mutta samalla kannattaa kiittää Lomayhtymää. Viime vuodet olivat tietysti kovin vaikeita, mutta yli neljännesvuosisadan kestänyt toiminta Lappajärvellä jättää kokonaisuutena myönteisen muiston.

“Vain elämää, ei sen enempää/ Myös päivät nää kerran häviää/ Vain elämää, ei sen enempää/ Sun muistos koitan säilyttää.”

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 2.11.2016.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.